tzaq30Nie mam zamiaru się z tobą przegadywać. Poczytaj trochę o procesach technologicznych w których powstaje olej . Jeżeli uważasz że suplementacja ampułkami jest dla ciebie odpowiednia to ok. Twoja sprawa. Dobrej jakości olej nie ma zapachu. Ale za taki płacisz 200zł za butelkę. Ten który masz w kapsułkach jest aromatyzowany ale i tak zawsze będzie czuć rybą. Do tego jest wybielany ( stąd złocisty kolor ) ponieważ w procesie technologicznym kolor przypomina bardziej szlam niż olej. Do tego w procesie dezodoryzacji większość witaminy A i witaminy D naturalnie występujących w oleju z wątroby niszczeje ze względu na bardzo wysokie temperatury. Witaminę A dodaje się ze źródła syntetycznego, czyli palmitynianu retinylu. Pełni ona rolę konserwantu!!!. Witamina D3 pochodzi z lanoliny wełny owczej . Nie jest to jednak zwykła witamina – jest to związek chemiczny oczyszczany, tworzy 7-dehydrocholesterol i napromieniowany tak długo, aż osiągnie formę D3. To że normy europejskie dopuszczają takie g**** do sprzedaży nie zależy już od nas. Na codzień jemy śmieciowe żarcie tak że nie jest to nic nowego.
Życzę smacznego ja tam wolę zwykłą rybkę.
No dobrze, ale na przykład mamy za 24 złote 60 kapsułek (cena przystępna ale zaznaczam, że produktu nie znam i nie rekomenduję ) oleju z ryb o którego pozyskiwaniu piszą tak:
Omegafresh jest najwyższej jakości olejem z łososia atlantyckiego, otrzymanym z pierwszego tłoczenia na zimno, wyprodukowany natychmiast, bo w ciągu 75 minut od wyłowienia ryb.
Proces produkcji oleju z łososia Omegafresh został tak przemyślany, by zminimalizować ryzyko utraty cennych składników. Od momentu połowu ryb z kontrolowanej hodowli na Morzu Norweskim uzyskany olej jest przechowywany w ochronnej atmosferze azotu, w temperaturze – 20 stopni. Pozyskiwanie oleju jest procesem fizycznym, przebiegającym we względnie niskiej temperaturze, bez użycia chemikaliów. Stosowanie wyższych temperatur może bowiem powodować powstawanie niebezpiecznych dla zdrowia form trans. Dodatek niewielkiej ilości przeciwutleniaczy (0,17%) pozwala zapewnić stabilność oleju. Kontrolowany skład i łagodny przebieg procesu ekstrakcji oleju, który w ciągu 75 minut od momentu wyłowienia ryby z Morza Norweskiego trafia do kapsułek, zapewnia świeżość i łagodny smak oraz zapach produktu.
Jednocześnie (na początku artykułu) przestrzegają, czyli biorą pod uwagę, jak to bywa w przypadku niektórych innych produktów:
Wyłowione ryby są następnie przetwarzane na mączkę rybną i przekazywane do zakładów, gdzie pozyskiwany jest z niej olej rybny. Do tego celu wykorzystuje się rozpuszczalników chemicznych. W celu zwiększenia zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych olej podgrzewa się do temperatury ok. 200 °C. Niestety taki proces technologiczny prowadzi do utraty cennych składników i naturalnych właściwości oleju rybnego, a także do przekształcania się wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w szkodliwe dla organizmu kwasy tłuszczowe o wiązaniach trans.
https://www.domzdrowia.pl/artykul/czy-wszystkie-preparaty-omega-3-maja-taka-sama-jakosc-i-jak-ona-wplywa-na-ich-dzialanie-1559
Co do braku zapachu dobrego, według Ciebie, oleju rybiego, to dla mnie akurat taki brak zapachu jest podejrzany.