SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

omega 3 artykuł

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2259

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 422 Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 2307
tzaq30
Najczęściej bywa tak że tłuszcz w wątrobie jęczeje zanim ryba do tej przetwórni trafi.

Śledzie sprzedawane są bez wątrób a polecane z uwagi na zawartość Omega 3. W mięsie.

Od teraz nie udzielam szacunów ponieważ po pierwsze, nie bywam tu regularnie i mogę nie być w stanie przeczytać wszystkie udzielone mi rady / odpowiedzi i wyrazić szacun każdemu kto udzielił pomocnej odpowiedzi / rady. Po wtóre, mogę nie być w stanie docenić niektórych odpowiedzi / rad które są pomocne. Konkludując, nie chcę nikomu sprawić przykrości wyrażając szacun dla innych osób a dla tego kogoś - nie.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 71 Wiek 45 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 787
ochotnik
tzaq30
Najczęściej bywa tak że tłuszcz w wątrobie jęczeje zanim ryba do tej przetwórni trafi.

Śledzie sprzedawane są bez wątrób a polecane z uwagi na zawartość Omega 3. W mięsie.


Śledzie jednej strony mają wysoką zawartość korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega 3 i witaminy D₃, z drugiej natomiast, wysoki poziom dioksyn i PCB. Jakkolwiek by nie było zdecydowanie lepiej jest zjeść dorsza, śledzia bądź makrelę a niżeli walić w siebie kapsułki ze zjełczałym olejem.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 422 Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 2307
tzaq30
[
Śledzie jednej strony mają wysoką zawartość korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega 3 i witaminy D₃, z drugiej natomiast, wysoki poziom dioksyn i PCB. Jakkolwiek by nie było zdecydowanie lepiej jest zjeść dorsza, śledzia bądź makrelę a niżeli walić w siebie kapsułki ze zjełczałym olejem.


Śledzie są jednymi z najmniej zanieczyszczonych morskich. Pozostają jeszcze słodkowodne które nie maja tyle omega 3 co morskie ale nie mają też tych toksyn. Liderem słodkowodnym omega 3 jest pstrąg, karp też ma ich niemało.

Od teraz nie udzielam szacunów ponieważ po pierwsze, nie bywam tu regularnie i mogę nie być w stanie przeczytać wszystkie udzielone mi rady / odpowiedzi i wyrazić szacun każdemu kto udzielił pomocnej odpowiedzi / rady. Po wtóre, mogę nie być w stanie docenić niektórych odpowiedzi / rad które są pomocne. Konkludując, nie chcę nikomu sprawić przykrości wyrażając szacun dla innych osób a dla tego kogoś - nie.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 260 Wiek 27 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 24902
Jest dużo badań na ten temat, jedne podważają tę tezę, inne, że brakuje dowodów, a jeszcze inne, że duża dawka epa/dha może przyczyniać się do raka prostaty.
Zawsze lepiej jest jeść jedzenie i spasować z jakimikolwiek witaminami.. Na co to komu :s
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 422 Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 2307
In conclusion, the Brasky paper only demonstrates an association between plasma phospholipid omega-3s and subsequent prostate cancer risk; it cannot prove that omega-3 fatty acids (and particularly fish oil) cause prostate cancer. A more thorough overview of the pertinent literature suggests that increased omega-3 fatty acid consumption does not increase prostate cancer risk, and notably decreases prostate cancer mortality – and most certainly decreases risk for sudden death and CV events.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6179880/

The evidence from in vitro and preclinical studies indicates that fish oil, especially DHA and EPA, is a natural substance that can be favorably used for prevention and treatment of prostate cancer. The decreased side effects of anticancer drugs when combined with fish oil could increase prostate cancer patients' health and improve their quality of life.
http://www.cancertm.com/article.asp?issn=2395-3977;year=2017;volume=3;issue=3;spage=80;epage=86;aulast=Liang 

Od teraz nie udzielam szacunów ponieważ po pierwsze, nie bywam tu regularnie i mogę nie być w stanie przeczytać wszystkie udzielone mi rady / odpowiedzi i wyrazić szacun każdemu kto udzielił pomocnej odpowiedzi / rady. Po wtóre, mogę nie być w stanie docenić niektórych odpowiedzi / rad które są pomocne. Konkludując, nie chcę nikomu sprawić przykrości wyrażając szacun dla innych osób a dla tego kogoś - nie.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 422 Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 2307
tzaq30
Proces technologiczny jest na ogół jeden. Problemem jest duże zanieczyszczenie wód oraz czas jaki upłynie od połowu ryb do momentu w którym trafią do przetwórni. Najczęściej bywa tak że tłuszcz w wątrobie jęczeje zanim ryba do tej przetwórni trafi.

Jakoś nie wierze w to że np. Olimp - firma z ISO miałby zamykać w kapsułkach zjełczały olej.

Od teraz nie udzielam szacunów ponieważ po pierwsze, nie bywam tu regularnie i mogę nie być w stanie przeczytać wszystkie udzielone mi rady / odpowiedzi i wyrazić szacun każdemu kto udzielił pomocnej odpowiedzi / rady. Po wtóre, mogę nie być w stanie docenić niektórych odpowiedzi / rad które są pomocne. Konkludując, nie chcę nikomu sprawić przykrości wyrażając szacun dla innych osób a dla tego kogoś - nie.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 71 Wiek 45 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 787
ochotnik
tzaq30
Proces technologiczny jest na ogół jeden. Problemem jest duże zanieczyszczenie wód oraz czas jaki upłynie od połowu ryb do momentu w którym trafią do przetwórni. Najczęściej bywa tak że tłuszcz w wątrobie jęczeje zanim ryba do tej przetwórni trafi.

Jakoś nie wierze w to że np. Olimp - firma z ISO miałby zamykać w kapsułkach zjełczały olej.

Firma Olimp nie produkuje oleju. Dostaje gotowy produkt. Chcesz mieć pewny olej? To kup coś z Rosita Extra-Virgin Cod Liver Oil, Omega Cure albo EurOmega-3. Nie licz tylko że suplementacja wyniesie cię 40 zeta. No i jeżeli w ogóle kupisz je w Polsce .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 422 Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 2307
tzaq30
ochotnik
tzaq30
Proces technologiczny jest na ogół jeden. Problemem jest duże zanieczyszczenie wód oraz czas jaki upłynie od połowu ryb do momentu w którym trafią do przetwórni. Najczęściej bywa tak że tłuszcz w wątrobie jęczeje zanim ryba do tej przetwórni trafi.

Jakoś nie wierze w to że np. Olimp - firma z ISO miałby zamykać w kapsułkach zjełczały olej.

Firma Olimp nie produkuje oleju. Dostaje gotowy produkt.

To, że dostaje gotowy produkt nie zwalnia jej z odpowiedzialności za to, jakiej to jest jakości. Jeżeli faktycznie spełnia jakieś normy to nie tylko na podstawie tego co i jak wykonuje u siebie w zakładzie ale też na podstawie tego, jakiego oleju używa.

Od teraz nie udzielam szacunów ponieważ po pierwsze, nie bywam tu regularnie i mogę nie być w stanie przeczytać wszystkie udzielone mi rady / odpowiedzi i wyrazić szacun każdemu kto udzielił pomocnej odpowiedzi / rady. Po wtóre, mogę nie być w stanie docenić niektórych odpowiedzi / rad które są pomocne. Konkludując, nie chcę nikomu sprawić przykrości wyrażając szacun dla innych osób a dla tego kogoś - nie.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 71 Wiek 45 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 787
ochotnik
tzaq30
ochotnik
tzaq30
Proces technologiczny jest na ogół jeden. Problemem jest duże zanieczyszczenie wód oraz czas jaki upłynie od połowu ryb do momentu w którym trafią do przetwórni. Najczęściej bywa tak że tłuszcz w wątrobie jęczeje zanim ryba do tej przetwórni trafi.

Jakoś nie wierze w to że np. Olimp - firma z ISO miałby zamykać w kapsułkach zjełczały olej.

Firma Olimp nie produkuje oleju. Dostaje gotowy produkt.

To, że dostaje gotowy produkt nie zwalnia jej z odpowiedzialności za to, jakiej to jest jakości. Jeżeli faktycznie spełnia jakieś normy to nie tylko na podstawie tego co i jak wykonuje u siebie w zakładzie ale też na podstawie tego, jakiego oleju używa.

Nie mam zamiaru się z tobą przegadywać. Poczytaj trochę o procesach technologicznych w których powstaje olej . Jeżeli uważasz że suplementacja ampułkami jest dla ciebie odpowiednia to ok. Twoja sprawa. Dobrej jakości olej nie ma zapachu. Ale za taki płacisz 200zł za butelkę. Ten który masz w kapsułkach jest aromatyzowany ale i tak zawsze będzie czuć rybą. Do tego jest wybielany ( stąd złocisty kolor ) ponieważ w procesie technologicznym kolor przypomina bardziej szlam niż olej. Do tego w procesie dezodoryzacji większość witaminy A i witaminy D naturalnie występujących w oleju z wątroby niszczeje ze względu na bardzo wysokie temperatury. Witaminę A dodaje się ze źródła syntetycznego, czyli palmitynianu retinylu. Pełni ona rolę konserwantu!!!. Witamina D3 pochodzi z lanoliny wełny owczej . Nie jest to jednak zwykła witamina – jest to związek chemiczny oczyszczany, tworzy 7-dehydrocholesterol i napromieniowany tak długo, aż osiągnie formę D3. To że normy europejskie dopuszczają takie g**** do sprzedaży nie zależy już od nas. Na codzień jemy śmieciowe żarcie tak że nie jest to nic nowego.

Życzę smacznego ja tam wolę zwykłą rybkę.




Zmieniony przez - tzaq30 w dniu 6/13/2019 8:18:14 AM

Zmieniony przez - tzaq30 w dniu 6/13/2019 8:18:58 AM

Zmieniony przez - tzaq30 w dniu 6/13/2019 8:20:02 AM
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 422 Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 2307
tzaq30
Nie mam zamiaru się z tobą przegadywać. Poczytaj trochę o procesach technologicznych w których powstaje olej . Jeżeli uważasz że suplementacja ampułkami jest dla ciebie odpowiednia to ok. Twoja sprawa. Dobrej jakości olej nie ma zapachu. Ale za taki płacisz 200zł za butelkę. Ten który masz w kapsułkach jest aromatyzowany ale i tak zawsze będzie czuć rybą. Do tego jest wybielany ( stąd złocisty kolor ) ponieważ w procesie technologicznym kolor przypomina bardziej szlam niż olej. Do tego w procesie dezodoryzacji większość witaminy A i witaminy D naturalnie występujących w oleju z wątroby niszczeje ze względu na bardzo wysokie temperatury. Witaminę A dodaje się ze źródła syntetycznego, czyli palmitynianu retinylu. Pełni ona rolę konserwantu!!!. Witamina D3 pochodzi z lanoliny wełny owczej . Nie jest to jednak zwykła witamina – jest to związek chemiczny oczyszczany, tworzy 7-dehydrocholesterol i napromieniowany tak długo, aż osiągnie formę D3. To że normy europejskie dopuszczają takie g**** do sprzedaży nie zależy już od nas. Na codzień jemy śmieciowe żarcie tak że nie jest to nic nowego.

Życzę smacznego ja tam wolę zwykłą rybkę.

No dobrze, ale na przykład mamy za 24 złote 60 kapsułek (cena przystępna ale zaznaczam, że produktu nie znam i nie rekomenduję ) oleju z ryb o którego pozyskiwaniu piszą tak:

Omegafresh jest najwyższej jakości olejem z łososia atlantyckiego, otrzymanym z pierwszego tłoczenia na zimno, wyprodukowany natychmiast, bo w ciągu 75 minut od wyłowienia ryb.


Proces produkcji oleju z łososia Omegafresh został tak przemyślany, by zminimalizować ryzyko utraty cennych składników. Od momentu połowu ryb z kontrolowanej hodowli na Morzu Norweskim uzyskany olej jest przechowywany w ochronnej atmosferze azotu, w temperaturze – 20 stopni. Pozyskiwanie oleju jest procesem fizycznym, przebiegającym we względnie niskiej temperaturze, bez użycia chemikaliów. Stosowanie wyższych temperatur może bowiem powodować powstawanie niebezpiecznych dla zdrowia form trans. Dodatek niewielkiej ilości przeciwutleniaczy (0,17%) pozwala zapewnić stabilność oleju. Kontrolowany skład i łagodny przebieg procesu ekstrakcji oleju, który w ciągu 75 minut od momentu wyłowienia ryby z Morza Norweskiego trafia do kapsułek, zapewnia świeżość i łagodny smak oraz zapach produktu.

Jednocześnie (na początku artykułu) przestrzegają, czyli biorą pod uwagę, jak to bywa w przypadku niektórych innych produktów:
Wyłowione ryby są następnie przetwarzane na mączkę rybną i przekazywane do zakładów, gdzie pozyskiwany jest z niej olej rybny. Do tego celu wykorzystuje się rozpuszczalników chemicznych. W celu zwiększenia zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych olej podgrzewa się do temperatury ok. 200 °C. Niestety taki proces technologiczny prowadzi do utraty cennych składników i naturalnych właściwości oleju rybnego, a także do przekształcania się wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w szkodliwe dla organizmu kwasy tłuszczowe o wiązaniach trans.

https://www.domzdrowia.pl/artykul/czy-wszystkie-preparaty-omega-3-maja-taka-sama-jakosc-i-jak-ona-wplywa-na-ich-dzialanie-1559
Co do braku zapachu dobrego, według Ciebie, oleju rybiego, to dla mnie akurat taki brak zapachu jest podejrzany.

Od teraz nie udzielam szacunów ponieważ po pierwsze, nie bywam tu regularnie i mogę nie być w stanie przeczytać wszystkie udzielone mi rady / odpowiedzi i wyrazić szacun każdemu kto udzielił pomocnej odpowiedzi / rady. Po wtóre, mogę nie być w stanie docenić niektórych odpowiedzi / rad które są pomocne. Konkludując, nie chcę nikomu sprawić przykrości wyrażając szacun dla innych osób a dla tego kogoś - nie.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

praca fizyczna odżywki

Następny temat

Ektomorfik + przytycie

WHEY premium