SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

omega 3 artykuł

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 732

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 56 Wiek 40 lat Na forum 39 dni Przeczytanych tematów 634
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 w suplementach zwiększają o 71 proc. ryzyko wystąpienia najbardziej agresywnych postaci raka prostaty – twierdzą naukowcy z USA. Nie szkodzi jednak jedzenie ryb, nawet w dużych ilościach .Zespół naukowców z Fred Hutchinson Cancer Research Center, pod kierownictwem dr Alana Kristala, odkrył, że wysoka koncentracja EPA, DHA i DPA – trzech nienasyconych kwasów tłuszczowych mających działanie przeciwzapalne, zwiększa o 71 proc. ryzyko wystąpienia najbardziej złośliwych postaci raka prostaty, obarczonych wysokim ryzykiem przerzutów. W trakcie badań stwierdzono także, że wysoka koncentracja tych kwasów zwiększa o 44 proc. ryzyko występowania raka prostaty z niskim ryzykiem przerzutów, zaś o 43 proc. podnosi ryzyko wystąpienia wszystkich postaci tego nowotworu.

Wnioski zawarte w publikacji z badań zamieszczonej w Journal of the National Cancer Institute potwierdzają wcześniejsze ustalenia z 2011 roku. Według tych prac, wysoka koncentracja DHA we krwi podwaja ryzyko wystąpienia najgroźniejszych typów raka prostaty, z największym ryzykiem przerzutów. Guzy rakowe w tych typach nowotworów należą do najbardziej inwazyjnych.

Wzajemna spójność tych wyników jednoznacznie sugeruje, iż te nienasycone kwasy tłuszczowe mają udział w powstawaniu guzów nowotworowych. Zalecenie zwiększenia udziału w pożywieniu długołańcuchowych kwasów omega-3, zwłaszcza drogą suplementacji, musi być rozważane jako potencjalne ryzyko wystąpienia takiego rodzaju nowotworu – napisali wprost amerykańscy naukowcy w publikacji.

ZAMIAST SUPLEMENTÓW WYBIERZ RYBY
W badaniu stanowiącym część programu SELECT (sprawdzania profilaktycznego oddziaływania niewielkich dawek witaminy E i selenu na zmniejszenie częstości występowania raka) wzięło udział 35,5 tys. mężczyzn z całego USA. U 834 stwierdzono już raka prostaty, w z czego 156 miało jego najgroźniejszą postać. Ze zdrowych wyselekcjonowano grupę kontrolną liczącą 1393 mężczyzn.


Różnice w stopniu koncentracji we krwi kwasów omega-3 między grupą najwyższego i najniższego ryzyka nie są wysokie, wynoszą bowiem 2,5 proc. (w grupie najniższego ryzyka – 3,2 proc. w grupie najwyższego – 5,7 proc.). Ten najwyższy poziom jest jednak większy niż efekt jedzenia łososia 2 razy w tygodniu – stwierdził dr Kristal.

Jak dodał współautor badań, prof. dr Theodore Brasky, istotne jest, że w trakcie eksperymentu praktycznie powtórzono wyniki innych zespołów i powiązano z wcześniejszymi doświadczeniami, tym samym wykazując, że nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają istotną rolę w występowaniu raka prostaty – wyjaśnił. Nie znaczy to jednak, że stwierdziliśmy jednoznacznie, iż omega-3 pogarsza prognozy dla zdrowia pacjenta w przypadku już wykrytego raka prostaty – dodał.

Naukowcy zauważyli, że wszystkie te wyniki są zaskakujące ponieważ do tej pory twierdzono, że ze względu na własności przeciwzapalne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 powinny wykazywać pozytywne efekty w profilaktyce i leczeniu raka. Zapalenie bowiem odgrywa istotną rolę w rozwoju wielu typów nowotworów.

Nie jest jasne, jaki konkretnie mechanizm wiąże występowanie najbardziej złośliwych postaci raka prostaty z wysoką koncentracją nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 - określenie go jest obecnie najpilniejszym celem następnych analiz. Jedną z przyczyn może być sposób rozkładu omega-3; produkty na jego skutek powstałe mogą uszkadzać komórki i samo DNA, tym samym powodując zaburzenia immunosupresji, czyli hamowania procesu wytwarzania przeciwciał i komórek odpornościowych.

Jest jednak niemal pewne, że dieta bogata w ryby i owoce morza bezpośrednio nie stanowi zagrożenia – dowodzą tego badania z Japonii, gdzie przy tego typu odżywianiu poziom występowania raka prostaty, zwłaszcza jego najgroźniejszej postaci, jest jednym z najniższych na świecie. Jest natomiast prawdopodobne, iż suplementacja omega-3 może być dla mężczyzn szkodliwa.

Prof. Brasky i dr Kristel stwierdzili też, że w publikacjach zespołów zajmujących się innymi aspektami działania kwasów omega-3 wykazano, że działanie suplementacji nimi w przypadku chorób serca ma mieszane skutki.

Ps. Sam suplementuję się omega 3 ale nie powiem mam teraz mieszane odczucia. Jakie są wasze opinie?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9958 Napisanych postów 115781 Wiek 35 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1375965
Zależy jak bdania były przeprowadzane, na czym się wzorowali wysuwając takie wnioski. W jednym artykule napisano coś tam o omega 3 wertujesz strony tej samej gazety i za 5 stron są przeciwne wnioski, trzeba umieć to wszytsko do kupy złożyć i ocenić obioektywnie

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 56 Wiek 40 lat Na forum 39 dni Przeczytanych tematów 634
Jasna sprawa faktem jednak jest że wiele firm ładuje w kapsułki stary utleniony olej TOTOX > 20. Sam zakupiłem kiedyś kapsułki K**. Rozciąłem jedną i buchną odór starej ryby. Trzeba uważać co i od kogo się bierze. Zjejczałym olejem zrobimy sobie więcej szkody niż pożytku.


Zmieniony przez - tzaq30 w dniu 6/4/2019 9:00:32 PM
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 31 Wiek 30 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 4977
Moze troche z innej beczki ale wedlug pisma MH najnowsze badania wskazuja ze omega 3 dostarczana w suplementach prawie wogole nie jest przyswajalna i lepiej zainwestowac w tlusta rybe.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 31 Wiek 30 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 4977
Z kolei dzis w PNŚ zalecaja suplementacje omegą. Ile znawcow tyle opinii...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 123 Na forum 15 dni Przeczytanych tematów 1040
Trochę mnie ten artykuł wystraszył. Skończę zapasy które mam i przejdę na śledzie z Kaufland.
1

- Come on boys, what do you like, we can negotiate.
- I like to blow up lizzards...
- And I like to burn stuff...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 56 Wiek 40 lat Na forum 39 dni Przeczytanych tematów 634
Jakkolwiek by nie było dzisiajszy olej rybi zamknięty w kapsułkach to ściek. Potwierdził to raport rubina nr 196 wykonany na zlecenie norweskiego rządu i uwaga - na 56 firm tylko jedna produkowała ze świeżego surowca i ma poziom zjełczenia na poziomie 0,1 mEq/kg. Taki tran nie ma zapachu. Jest kilka marek produkujących tego typu tran ale jest on bardzo drogi. Proponuje jak macie w domu kapsułki to je sobie rozetnijcie i powąchajcie. Życzę smacznego.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 123 Na forum 15 dni Przeczytanych tematów 1040
Właśnie rozciałem Olimp Omega 3 Sport Edition. Obiektywnie musze przyznać, pachnie ładnie i dobrze smakuje, jak świeża rybka morska.

- Come on boys, what do you like, we can negotiate.
- I like to blow up lizzards...
- And I like to burn stuff...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 7307 Napisanych postów 146923 Wiek 30 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1172924
wszystko zalezec bedzie od zrodla z jakiego pozyskiwane sa oleje, czy same kweasty, pzewchowywania surowca, procesu technologicznego, ewentualnego dodatku antyoksydantow. mysle, ze nie ma co panikowac
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 56 Wiek 40 lat Na forum 39 dni Przeczytanych tematów 634
Proces technologiczny jest na ogół jeden. Problemem jest duże zanieczyszczenie wód oraz czas jaki upłynie od połowu ryb do momentu w którym trafią do przetwórni. Najczęściej bywa tak że tłuszcz w wątrobie jęczeje zanim ryba do tej przetwórni trafi.


Zmieniony przez - tzaq30 w dniu 6/12/2019 12:39:34 PM
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 56 Wiek 40 lat Na forum 39 dni Przeczytanych tematów 634
Co zresztą zostało opisane w niezbyt pochlebnym raporcie. No ale cóż liczy się kasa a nie nasze zdrowie.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

praca fizyczna odżywki

MenS