SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Urozmaicenie posiłków.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 6207

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3036 Napisanych postów 51767 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349884
anubis84
Zalezy co i jak długo się zmaży, pierś nie jest jakimś mięsem co wymaga długiego procesu smażenia.

Ja przeważnie daje masło kalrowane.


A no jakiś czas temu widziałem opracowanie, którego szukałem na potrzeby tego postu, ale nie mogłem się doszukać, stąd nie chciałbym tu z pamięci rzucać wartościami, jednak by doszło do niekorzystnych (minimalnych) zmian np w oliwie trzeba by czas smażenia liczyć nie w minutach, a godzinach.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17708 Napisanych postów 132171 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460727
Tadziu gdzieś nawet chyba pisał u nas na potreningu o tym kiedyś

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6280 Napisanych postów 76091 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755138
Tutaj możesz poczytać na temat smażenia na oliwie z oliwek: https://potreningu.pl/articles/206/dawkowanie-kreatyny 

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3036 Napisanych postów 51767 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349884
Zły link Ci się wkleił.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6280 Napisanych postów 76091 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755138
Zgadza się. Tutaj link: https://potreningu.pl/articles/4681/czy-na-oliwie-mozna-smazyc 

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 334 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 6806
Na pewno ważymy przed obróbką, bo z 700g miesa zrobiło się aż 350. Składniki odżywcze zostają bez zmian? Nawet jedząc np 60-70, to liczy się jako 100g surowego ?


Zmieniony przez - Emotkof w dniu 2018-11-18 22:31:51
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 103 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 7068
Emotkof, tak, zostają bez zmian. Tak, ważymy przed. Założenia tych wyliczeń nie uwzględniają, że jacyś złodzieje szprycują wodą i chemią mięsa i dostajesz go w rzeczywistości mniej. Stad tak duże różnicę w wadze po obróbce. Jednak jak kupujesz tanią żywność, to się musisz z tym liczyć. Jak chcesz, to rób sobie korektę "na oko", bo innego spoosbu nie ma.

Koniu, no nie wiem jak interpretować Twój post. Redukcja za głęboko weszła? ;)

A co do oliwy i tej całej dezinformacji dotyczącej olejów, czy tłuszczy ogólnie, to nie wiem, czy jest sens się powoływać na coraz to kolejne artykuły oparte na jakimś nowym badaniu (ten podlinkowany wcale nie dowodzi, że oliwa do smażenia się nadaje). Reguła w takich przypadkach jest powtarzalna. Powstaje jakieś nowe badanie (często na zamówienie) i niedługo potem następuje wysyp artykułów, które opierając się na nim "udowadniają", że "najnowsze badania wskazują..", a stare były błędne. Przecież oliwa z oliwek zostałala wypromowana na badaniach dyskredytujących olej rzepakowy ze wzgledu na kwas erukowy. Teraz olej rzepakowy jest już ok. I takich historii jest bardzo dużo w przemyśle spożywczym.

Pomijając nawet peroksydacje lipidów, to te zdrowe oleje roślinne w wysokiej temperaturze tracą wszystkie swoje pro-zdrowotne właściwości, więc jaki sens je używać do smażenia w wysokiej temperaturze skoro są tańsze altenatywy? Na przykład bardzo bezpieczne, bo stabilne biochemicznie tłuszcze nasycone na których mozna smażyć po kilka razy nawet.


Zmieniony przez - Hallkell w dniu 2018-11-19 11:56:01
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6280 Napisanych postów 76091 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755138
W sytuacji gdy ktoś patrzy na cenę, to rzeczywiście nie ma sensu.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 334 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 6806
Skoro składniki odżywcze zostają bez zmian mimo, ze mięso się „kurczy”, to w niektórych przypadkach fajna sprawa.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 334 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 6806
W dni nietreningowe obciąć węglowodany, lepiej będzie wpływało na czysta mase?


Zmieniony przez - Emotkof w dniu 2018-11-20 11:53:43
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Masa high fa

Następny temat

proporcje makro co zmienic?

WHEY premium