Szacuny
2
Napisanych postów
144
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
4386
Cześć,
w diecie skupiam się przede wszystkim na liczeniu ilości białka i węgli. Jeśli brakuje mi kcal to prawie zawsze z powodu zbyt niskiej podaży tłuszczy (chociaż w diecie ich nie unikam specjalnie). Czasami za bardzo do posiłku nie mam jak tych T dodać np. dzisiaj na obiad mam indyka smażonego z makaronem.
Czy dobrym pomysłem jest uzupełnianie tego składnika diety orzechami lub po prostu rożnego rodzaju olejami tzn. nalać do kieliszka i chlup ??
Przy okazji - jeśli mięso było smażone to ile kcal doliczać? Zwykle dodaje 100 kcal (ok. 11g tłuszczy). Nie smażę w głębokim tłuszczu więc taka wartość będzie chyba w miarę odpowiednia?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6278
Napisanych postów
76082
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755094
Sądząc po tym, co piszesz, wywnioskować można, że nie bardzo masz pojęcie o podstawach zbilansowanej diety. Liczenie białka i węglowodanów i omijanie źródeł tłuszczów jest mało sensowne i w ten sposób niestety sylwetki swojej nie zmienisz. Liczyć należy wszystko i przede wszystkim poznać podstawowe źródła składników odżywczych. Dlatego też warto, abyś zaznajomił się z podstawami diety zbilansowanej.
Warto, abyś zaczął od wyliczenia swojego zapotrzebowania kalorycznego. Zrobić możesz to na podstawie dokładnego wzoru: https://potreningu.pl/articles/5255/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych- Mając już wyliczone zapotrzebowanie, zastanowić się powinieneś, co rzeczywiście jest Twoim celem. Jeżeli jest to budowa masy mięśniowej, to dodać należy do zapotrzebowania około 300 kcal. Z przypadku gdy chcesz redukować tkankę tłuszczową, odjąć należy tę samą ilość.
Kolejny krok to ustalenie zalecanych ilości makroskładników. Będzie to 2 g/kg masy ciała białka, 1-1,3 g tłuszczów i reszta kalorii z węglowodanów. Warto pamiętać o tym, że 1 g tłuszczów to 9 kcal. Z kolei białka i węglowodanów 4 kcal. Pozostaje juaż tylko zapoznanie się z zalecanymi źródłami składników odżywczych:
Szacuny
17708
Napisanych postów
132171
Wiek
39 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1460727
Trudno powiedzieć ile ze smażenia zostaje w potrawie, trzeba ocenić czy po uzmażeniu sporo zostało na patelni czy nie, mozesz wlać do kielicha i wypić, mogą być orzechy, jakieś awokado, tłsuzcz w jajach też jest.
1
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Szacuny
2
Napisanych postów
144
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
4386
Głównie tłuszcze mam właśnie z jaj, smażenia, trochę z mięsa, ewentualnie z twarogu. Makaron też mogę polać, ale efekt tak czy siak będzie podobny ;)
1. Które oleje najlepiej spożywać biorąc pod uwagę stosunek Omegi 3 do 6. Nie jem zbyt dużo tłustych ryb, więc chyba lepiej kupować te z większą ilością omegi 3? Chociaż nie wiem czy w moim przypadku będzie to aż tak istotne bo wątpię, abym spożywać więcej niż 30ml takiego oleju w ciągu dnia. 2. Czy warto moczyć orzechy ze względu na kwas fitynowy czy nie zawracać tym sobie głowy?
Szacuny
1660
Napisanych postów
5479
Wiek
35 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
94310
ad1 wrzuc jedna makrele, jakies sardynki, jednego lososia np rozowego w tygodniu i styka. tez nie przesadzaj z rybami bo skazenie metalami ciezkimi jest dosc znaczne.
ad2. ja bym sobie glowy tym nie zawracal
when im going to do some mountaineering actually im going back home
Szacuny
2
Napisanych postów
144
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
4386
Trzymam się, dlatego pytam o tłuszcze. Po prostu część moich posiłków (ich kompozycja) to B + W i nie dodaje do nich tłuszczy, aby nie psuć sobie smaku. Dlatego już wole tłuszcze uzupełnić np. pijąc te 20 ml i tyle. Np. posiłek indyk + makaron. Nie za bardzo mam ochotę lać makaron olejem albo zagryzać to orzechami. Z kolei na kolację np. twaróg z owocami. Też nie chce tam lać tłuszczy.
czellista
ad1 wrzuc jedna makrele, jakies sardynki, jednego lososia np rozowego w tygodniu i styka. tez nie przesadzaj z rybami bo skazenie metalami ciezkimi jest dosc znaczne.
ad2. ja bym sobie glowy tym nie zawracal
No tłustych ryb zbyt wielu nie jem. Wole mintaja albo dorsza. Tak czy siak, w dniu kiedy akurat ryby nie będzie, jaki olej najlepiej stosować?
Zmieniony przez - Nobody41 w dniu 2018-03-24 22:05:39
Szacuny
2
Napisanych postów
144
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
4386
anubis84
Zależy co już w tym dniu masz jakie źródła tłuszczy.
Najczęściej będą to żółtka jaj, masło klarowne (smażenie) i czasami wpadnie wieprzowina (drób i wołowina czy chuda ryba to znikome ilości T). + 1g Omegi 3 z supli. Jeśli będę miał akurat ochotę na orzechy to już oleju nie będę pił w tym dniu zapewne.
W takim układzie które oleje? Lniany?
Zmieniony przez - Nobody41 w dniu 2018-03-24 22:31:23
Zmieniony przez - Nobody41 w dniu 2018-03-24 22:32:54