SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tłuszcze - temperatura utleniania

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1094

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 63 Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 9694
Posiadacie takie tabele? Czy jak poleję na gorącą kaszę trochę oleju sezamowego to utraci on swoje właściwości?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
Polanie to raczej nie jest wystawianie na wysoką temperature, taka masza przecież zaraz stygnie i bym sie tu nie przejmował że coś się z nim stanie.
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6268 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Im więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie omega 3, tym większe ryzyko utlenienia ich. Kwestia też tego, czy taki olej sezamowy warto w ogóle spożywać.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Oleju sezamowego nie warto stosować. Praktycznie same omega 6 i zero wartości odżywczych (jak większość olei). W przypadku każdego oleju zaraz po ekstrakcji następuje nieprzerwany proces oksydacji.
Najszybciej postępuje w przypadku olejów bogatych w tłuszcze wielonienasycone, wolniej w przypadku kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, natomiast kwasy nasycone są już dość stabilne.

Procesu utleniania nie da się zatrzymać, można jednak go spowolnić. Oleje bogate w kwasy wielonienasycone są bezpieczne do spożycia przez około 4 miesiące od wytłoczenia. Potem poziom oksydacji staje się szkodliwy. Tego typu oleje powinny być używane na zimno np. do sałatek, majonezu itd.

Do polewania gorącej kaszy używałbym raczej oliwy z oliwek bądź tańszego (a moim zdaniem lepszego) zamiennika jakim jest wysokooleinowy olej słonecznikowy.
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6268 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Ja bym rozpuścił masło lub masło klarowane. Np. do takiego mięsa z kaszą. Zdecydowanie lepsze w smaku niż np. oliwa.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta Dąbrowskiej - powrót na siłownię

Następny temat

Dieta redukcyjna do oceny 91kg.

WHEY premium