Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12194
Napisanych postów
22036
Wiek
54 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
627611
Bo jeśli miskę masz ograniczoną kalorycznie to starasz się zapewnić wszystko czego organizm potrzebuje. Wartości odżywczych jakichkolwiek z białej bułki nie wyciągniesz - a jak kupujesz byle jakie białe to jeszcze dołożysz trochę chemii szkodliwej lub podejrzewanej o szkodliwość. Gust się zmienia - pojesz trochę dobrego razowca i zapomnisz o białych bułeczkach.. No ale jeśli nie chcesz to nikt cię nie przekona. Trochę jak z robieniem masy na fast foodach..
Szacuny
1
Napisanych postów
7
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
633
Słuchajcie, co prawda może lekko odbiegnę od tematu głównego ale sens będzie zachowany.
Otóż: przez dobre 30 lat (lata 70-80-90) głównym pokarmem dla kulturystów byl ryż biały, 100g ryży+kurczach+warzywo x 5-6 dziennie mówiąc w duzym skrócie. No i wszystko gralo, ostatnio zaczynam wszędzie słyszeć że ryż biały to jednak nie bo ma dość wysokie IG-70, no i lepiej brązowy itg. Co jest grane, że zawsze było ok a teraz już nie.
PS nie rozumiem dlaczego niektórzy twierdzą że ryż biały zawiera dużo weglowodanow prostych (proste=cukry) skoro na opakowaniu jasno jest napisane: wegle dajmy 77g, w tym cukry <1g
Zmieniony przez - krzysiek83wpr w dniu 2017-08-07 10:20:02
Zmieniony przez - krzysiek83wpr w dniu 2017-08-07 11:00:30
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12194
Napisanych postów
22036
Wiek
54 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
627611
To teraz ja odbiegnę od tematu: kiedyś nikt z nas nie miał komórki, najwyżej stacjonarny w domu. Dało sie żyć? Dało. Było dobrze? Było.
świat (nauka, technika) idzie do przodu, pojawiają się nowe badania, nowe techniki i metody badawcze. Można korzystać, a można nie korzystać. Kto chce - takie podejście do życia wybiera.
A propos kulturystyki - widziałam zdjęcia Arnolda z aktualnymi Mister Olimpia - jakoś dużo więksi od Arnolda się wydają. Jasne, doping też poszedł do przodu:)
Zmieniony przez - Paatik w dniu 2017-08-07 11:14:55
Szacuny
1
Napisanych postów
7
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
633
Wiem o co Ci chodzi.. postęp to postep. Ale dlaczego niektórzy twierdzą że ryż biały ma dużo węgli prostych czyli cukrów skoro ma go mniej niż 1g. Albo czegoś nie kapuje..
Szacuny
444
Napisanych postów
2520
Wiek
26 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
266183
Wasyl__
Paranoja z tym białym pieczywem tak jak i swego czasu z syfiastym ryżem brazowmy. Jak ci nie smakuje razowe to wcinaj białe. Ja jem białe bo mi ciemne pieczywo nie podchodzi i meczy mnie zgaga po nim. I jakoś mnie nie otluszczylo jeszcze.
Waga i sylwetka nie jest wyznacznikiem stanu zdrowia. Jedząc codziennie głównie pączki, nie wychodząc ponad swoje zapotrzebowanie kaloryczne przez dobry okres czasu również nie będziesz otłuszczony. Pytanie co się stanie jak rozchwieje ci się gospodarka cukrowa, hormonalna, czy cokolwiek innego - a to właśnie między innymi się dzieje przez własne zaniedbanie. Można się kłócić czy gluten jest OK, czy nie, ale żadna rozsądna osoba nie będzie regularnie korzystała z masowo produkowanych wyrobów pszenicznych.