Szacuny
2
Napisanych postów
144
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
4386
Ello
ciągle się słyszy i czyta, że ludzie jedzą za mało nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wolno jeść za dużo wieprzowiny, bo ma mnóstwo nasyconych etc. Na forum też często zwraca się uwagę, żeby pamiętać o nienasyconych kwasach tłuszczowych.
Sprawdziłem sobie na jednej stronie poszczególną ilość kwasów tłuszczowych w niektórych produktach:
- karkówka
Tłuszcze: 22.80 g
Kwasy tłuszczowe nasycone:7.98 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone:11.50 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone:1.58 g
- jajko
Tłuszcze:9.70 g
Kwasy tłuszczowe nasycone:3.00 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone:4.34 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone:0.73 g
- żeberka wieprzowe
Tłuszcze:29.30 g
Kwasy tłuszczowe nasycone:10.26 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone:14.77 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone:2.03 g
- boczek wieprzowy
Tłuszcze:53.00 g
Kwasy tłuszczowe nasycone:18.56 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone:26.73 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone:3.69 g
- smalec wieprzowy
Tłuszcze:99.50 g
Kwasy tłuszczowe nasycone:46.54 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone:42.48 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone:6.52 g
W każdym z tych produktów jest więcej kwasów nienasyconych od nasyconych, mimo że prawie wszystkie są wieprzowe. Skąd więc wzięło się przekonanie, iż nie jedząc ryb człowiek je więcej nasyconych od nienasyconych i jest to dla niego niezdrowe?
Na diecie tłuszczowej zaleca się, aby jeść 3x więcej nasyconych od nienasyconych - biorąc pod uwagę powyższe liczby, jest to dosyć trudne :P
Chyba, że chodzi tylko o kwasy wielonienasycone... jednak jednonienasycone same w sobie też obniżają poziom cholesterolu.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6269
Napisanych postów
76019
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754788
Nie wiem skąd masz te informacje o unikaniu nasyconych, ale są one nieprawidłowe. Zdecydowanie powinny być one obecne w diecie. Ważne są proporcje kwasów tłuszczowych. Za dużo nie należy jeść niczego. Jak sama nazwa wskazuje "za dużo" to zbyt wiele. Wieprzowinę polecamy prawie w każdym temacie odnośnie diety.
Szacuny
2
Napisanych postów
144
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
4386
Dzięki za odpowiedź ;)
Nie chodziło mi konkretnie o to forum, tylko tak ogólnie ;) Ja obecnie spożywam najwięcej tłuszczy, więc tutaj zaleca się jeść 2 lub 3 razy więcej nasyconych od nienasyconych. Jednak tak czy siak najwięcej jem jednonienasyconych. Trudno jeść inaczej. Pytanie bardziej dotyczyło kwestii, iż często (szczególnie przy dietach keto) wspomina się, aby nie zapominać o kwasach nienasyconych. Ale przecież ich i tak jest najwięcej. Brakować może jedynie wielonienasyconych, jeśli ktoś je mało ryb itd. Chociaż z zawartością Omegi 3 w rybach np hodowlanych łososiach jest baaaaardzo różnie i tak naprawdę, ktoś może jeść 4x w tygodniu łososia a i tak będzie miał śladowe ilości wielonienasyconych. Także biorąc pod uwagę, iż jednonienasycone kwasy już same w sobie obniżają cholesterol, to można by wysunąć wniosek, iż podwyższa się on nie z powodu dużych ilości tłuszczy w diecie tylko węglowodanów w połączeniu z tłuszczami.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
33125
Napisanych postów
23198
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
278126
domer
Chodzi konkretnie o omega 3 a nie ogólnie o nienasycone kwasy tłuszczowe. Z nimi są spore problemy w dostarczeniu z pożywienia.
ile g oleju lnianego ( zakładajmy ze dobrze przechowywany itp) nalezy wypic abe dostarczyc dzienne zapotrzebowanie na omega 3 ( dorosły facet ) i ile g np orzechów włoskich nalezy zjesc na dzienne zapotrzebowanie omega??
Szacuny
20
Napisanych postów
167
Wiek
33 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
7715
Ile gram czego dać to już musisz sobie sam policzyć, zależne to będzie od Twojego obecnego modelu żywienia. Owo zapotrzebowanie wyraża się w stosunkach kolejno dla : nasyconych,jednonienasyconych i wielonienasyconych - 1:1:1 lub 1:2:1 dla jednonienasyconych. Omega3 do 6 - można i 1:1 jak ktoś stać, ale wystarczy 1:4
Len, włoskie itp. to głównie ALA, a najcenniejsze kwasy z rodziny o3 to DHA + EPA z tłustych ryb.