Najlepsze białka pokarmowe mogą osiągać wartość, BV bliską 100, np. izolat białek jajecznych (BV 99), jednak wartości tej przekroczyć nie mogą! Wartość 100, to wartość wzorcowa, zarezerwowana dla białka endogennego. W przypadku białka endogennego, jego ilość podlegająca rozpadowi (katabolizmowi) i eliminacji, zawsze jest optymalna do ilości podlegającej ponownej odbudowie (anabolizmowi). W przypadku każdego białka pokarmowego, rozpada się ponad optimum więcej takiego białka, niż wbudowuje w struktury organiczne, co powoduje, że dla zrównoważenia bilansu azotowego potrzeba go więcej, niż białka endogennego. Stąd wartości BV tych białek, niższe od 100! Istnienie białka o BV wyższym niż 100 jest niemożliwe! Współczynnik ponad 100 oznaczałby, że więcej takiego białka ulega wbudowaniu, aniżeli rozpadowi i eliminacji, co samo w sobie tworzy dodatni bilans azotowy - efekt anaboliczny. To przeczy podstawowemu dogmatowi nauk o żywieniu, głoszącemu, że spożywane białko nie jest magazynowane w organizmie, tak, jak np. tłuszcze i węglowodany. W życiu dorosłym, w normalnych warunkach, jeżeli spożywamy więcej białka, aniżeli limit niezbędny do wyrównania bilansu azotowego, jego nadmiar jest degradowany i usuwany poza organizm - równowaga azotowa zostaje zachowana - bilans azotowy wychodzi na 0.
...
Napisał(a)
Znalazłem coś takiego.. Zawsze czytam, że dodatni bilans azotowy tworzy się przy spożyciu nadmiaru białka czyli np. 3g na kilogram masy ciała. Oczywiście zakładam, że jem jaja,piersi z kurczaka i ryby. No ale tu nagle znajduje takie coś.. Z czego wynika, że ja tu robię redukcje bez dodatniego bilansu to bzdura czy jak?
Najlepsze białka pokarmowe mogą osiągać wartość, BV bliską 100, np. izolat białek jajecznych (BV 99), jednak wartości tej przekroczyć nie mogą! Wartość 100, to wartość wzorcowa, zarezerwowana dla białka endogennego. W przypadku białka endogennego, jego ilość podlegająca rozpadowi (katabolizmowi) i eliminacji, zawsze jest optymalna do ilości podlegającej ponownej odbudowie (anabolizmowi). W przypadku każdego białka pokarmowego, rozpada się ponad optimum więcej takiego białka, niż wbudowuje w struktury organiczne, co powoduje, że dla zrównoważenia bilansu azotowego potrzeba go więcej, niż białka endogennego. Stąd wartości BV tych białek, niższe od 100! Istnienie białka o BV wyższym niż 100 jest niemożliwe! Współczynnik ponad 100 oznaczałby, że więcej takiego białka ulega wbudowaniu, aniżeli rozpadowi i eliminacji, co samo w sobie tworzy dodatni bilans azotowy - efekt anaboliczny. To przeczy podstawowemu dogmatowi nauk o żywieniu, głoszącemu, że spożywane białko nie jest magazynowane w organizmie, tak, jak np. tłuszcze i węglowodany. W życiu dorosłym, w normalnych warunkach, jeżeli spożywamy więcej białka, aniżeli limit niezbędny do wyrównania bilansu azotowego, jego nadmiar jest degradowany i usuwany poza organizm - równowaga azotowa zostaje zachowana - bilans azotowy wychodzi na 0.
Najlepsze białka pokarmowe mogą osiągać wartość, BV bliską 100, np. izolat białek jajecznych (BV 99), jednak wartości tej przekroczyć nie mogą! Wartość 100, to wartość wzorcowa, zarezerwowana dla białka endogennego. W przypadku białka endogennego, jego ilość podlegająca rozpadowi (katabolizmowi) i eliminacji, zawsze jest optymalna do ilości podlegającej ponownej odbudowie (anabolizmowi). W przypadku każdego białka pokarmowego, rozpada się ponad optimum więcej takiego białka, niż wbudowuje w struktury organiczne, co powoduje, że dla zrównoważenia bilansu azotowego potrzeba go więcej, niż białka endogennego. Stąd wartości BV tych białek, niższe od 100! Istnienie białka o BV wyższym niż 100 jest niemożliwe! Współczynnik ponad 100 oznaczałby, że więcej takiego białka ulega wbudowaniu, aniżeli rozpadowi i eliminacji, co samo w sobie tworzy dodatni bilans azotowy - efekt anaboliczny. To przeczy podstawowemu dogmatowi nauk o żywieniu, głoszącemu, że spożywane białko nie jest magazynowane w organizmie, tak, jak np. tłuszcze i węglowodany. W życiu dorosłym, w normalnych warunkach, jeżeli spożywamy więcej białka, aniżeli limit niezbędny do wyrównania bilansu azotowego, jego nadmiar jest degradowany i usuwany poza organizm - równowaga azotowa zostaje zachowana - bilans azotowy wychodzi na 0.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
zakwaszenie czyli dodatni bilans azotowy powstaje wtedy gdy organizm nie może sobie poradzić z "degradacją i usunięciem białek na zewnątrz". Taka sytuacja może zaistnieć kiedy ilość spożywanego białka przez dłuższy okres czasu jest bardzo wysoka
...
Napisał(a)
bardzo ważne aby uzupełniać wtedy płyny i pić dość dużą ilość wody
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
...
Napisał(a)
czy ten bilans azotowy jest zatem konieczny ? Bo zastaanawiam sie skad w każdym posilku musimy miec zrodlo wartosciowego bialka ,myslalem ze bilans ten liczy sie najbardziej okolotreningowo
...
Napisał(a)
Nie musimy w każdy posiłku mieć źródła pełnowartościowego białka.
http://potreningu.pl/articles/4403/prog-leucynowy-i-optymalna-dawka-bialka-w-posilku
http://potreningu.pl/articles/4403/prog-leucynowy-i-optymalna-dawka-bialka-w-posilku
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Nie. Nie trzeba. Zobacz na postacie związane z fitness i strongman takich jak frank medrano lub Patrick baboumian czy jakoś tak. Weganie a mimo tego dobrze wyglądają i są silni :).
1
...
Napisał(a)
Przykład, że są weganami akurat nie jest trafny. Są na świecie wyjątki, o nawet jedząc warzywa zrobią formę. Nie oznacza to, że uda się to 98% innych osób.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
tak wodyn był przez wiele lat.. pamietam ze widzialem gdzies artykuł jakiegos dietetyka (takiego porzadnego,a nie przereklamowanego ) gdzie cos była mowa wlasnie o dodatnim bilansie azotowym,leucynie,ze trzeba cały czas. Ja wiem ze bialko przyspiesza poposilkową termogeneze,ale tez nie uwazam ze w kazdym posilku musi byc MOCNE bialko,czyli dobry profil aminokwasowy + duza jego ilosc
...
Napisał(a)
Nie mozna również stwierdzic ze Medrano jak i baboumian sa uwarunkowani genetycznie dlatego ze sa weganami i jakoś wygladaja bo tego tez nikt nie wie. Jak na mój gust dobrze zbilansowana dieta weganska da rade w budowaniu masy i wgl tylko ze jest to na pewno dluzszy i monotonny proces.
...
Napisał(a)
domer- mysle ze po tym artykule ktory dałes do łask wroci spozycie mleka (spozywam w jakis rozsadnych ilosciach) i BCAA (stosuje choć z lekką dozą niewiary w działanie je zakupilem-teraz sie coraz bardziej przekonuje doń)
...
Napisał(a)
Warto mieć to na uwadze, może bardziej jako ciekawostkę. Jednak nie ma konieczności rygorystycznego przestrzegania ilości leucyny w posiłku. Są ku temu przesłanki.
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły