MAJONEZ DOMOWY - by BlueCrocus
Składniki:
- 1 jajko
- 230 g – 250 g oleju / oliwy
- 1 łyżka białego octu winnego (sok z cytryny)
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka musztardy (czubata)
- opcjonalnie: czosnek, pieprz, papryka itd.
- słoiczek o średnicy trochę większej niż końcówka blendera;
Zamiast soli i octu można użyć sok z marynowanych cytryn, majonez może być też trochę kwaśniejszy, ogólnie jest sztywny i smaczny.
Przygotowanie:
Do słoika wbić 1 jajko + pozostałe składniki.
Końcówkę blendera zanurzamy całkowicie w słoiku (dotyka dna).
Pierwsze kilka sekund nie ruszamy blenderem, aż dolna część składników uzyska kolor i gęstą konsystencję.
Następnie powoli zmiksować wyższe warstwy tej masy (wyrównać gęstość).
Wartości (1 łyżeczka) :
B: 0,1
T: 7,2
W: 0,3
Kcal: 66
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2016-04-26 11:12:31

Składniki:
- 1 jajko
- 230 g – 250 g oleju / oliwy
- 1 łyżka białego octu winnego (sok z cytryny)
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka musztardy (czubata)
- opcjonalnie: czosnek, pieprz, papryka itd.
- słoiczek o średnicy trochę większej niż końcówka blendera;
Zamiast soli i octu można użyć sok z marynowanych cytryn, majonez może być też trochę kwaśniejszy, ogólnie jest sztywny i smaczny.
Przygotowanie:
Do słoika wbić 1 jajko + pozostałe składniki.
Końcówkę blendera zanurzamy całkowicie w słoiku (dotyka dna).
Pierwsze kilka sekund nie ruszamy blenderem, aż dolna część składników uzyska kolor i gęstą konsystencję.
Następnie powoli zmiksować wyższe warstwy tej masy (wyrównać gęstość).
Wartości (1 łyżeczka) :
B: 0,1
T: 7,2
W: 0,3
Kcal: 66
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2016-04-26 11:12:31
1
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html