...
Napisał(a)
Cześć. W ofercie Lidla jest masło orzechowe z firmy Mister Choc. Szukałam na necie składu i opinii ale nigdzie nie mogę znaleźć. WIem tylko, że ma 95% orzeszków ziemnych i tyle. Może jadł już ktoś to masło i pamięta skład? Czy w ogóle to masło jest godne do kupienia? :D
1
...
Napisał(a)
Popularność masła orzechowego w diecie osób dbających o sylwetkę pojawiła się już kilka lat temu. Trwa nadal i nic nie zapowiada, aby miała przeminąć. Na temat maseł orzechowych pojawił się już niejeden artykuł. Dziś chciałabym przybliżyć praktyczne zastosowanie tego produktu w kuchni.
Pod pojęciem masła orzechowego mam na myśli nie tylko najbardziej popularne produkty z orzechów arachidowych, ale także masła migdałowe, z nerkowców czy z orzechów laskowych lub pistacji.
Masła orzechowe mają pewne walory, ze względu na które można rozważyć ich włączenie do diety. Mowa tu o obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych (jednak głównie Omega6), witaminy E, witamin z grupy B, magnezu oraz białka.
Warto jednak pamiętać, że masła z orzechów arachidowych mogą być produktem alergizującym. Decydując się na włączenie masła orzechowego do diety zadbajmy o jego jakość. Na rynku obecne są, z coraz większą dostępnością, masła składające się w 100% z orzechów, bez dodatku tłuszczy utwardzanych oraz cukru.
Do wyboru mamy nie tylko masła z orzechów ziemnych, ale także z migdałów, nerkowców oraz pistacji. Jeśli mamy możliwość wbierajmy masła z orzechów nieprażonych. Podgrzewanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych doprowadza do zamian degeneracyjnych w ich strukturze i w efekcie mogą stać się dla nas toksyczne.
Pamiętajmy również, że masła orzechowe są produktem smakowitym i łatwo stracić umiar przy ich konsumpcji. Ich wysoka kaloryczność może być zarówno plusem jak i minusem. Z jednej strony łatwo stracić kontrolę i przekroczyć bardzo mocno bilans kaloryczny, z drugiej strony mogą stanowić pomoc dla osób, którym trudno przejeść wymaganą kaloryczność pożywienia.
Jak możemy wykorzystać masła orzechowe w praktyce?
Poza podjadaniem masła orzechowego prosto ze słoiczka, co jest chyba najbardziej zgubnym wyborem, możemy użyć go do przygotowania wielu ciekawych potraw.
Klasyka gatunku to tosty, wafle ryżowe lub omlety/naleśniki smarowane masłem orzechowym i obkładanie plasterkami banana.
Masła orzechowe mogą stanowić również idealny dodatek do jaglanki lub owsianki.
Masło orzechowe świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast (najlepiej takich, które nie wymagają pieczenia) oraz lodów, a także wszelkiego rodzaju kremów.
Gdy przygotowujemy domowe lody z mrożonych bananów, możemy dodać łyżkę masła orzechowego. Wzbogacimy je w ten sposób w zawartość tłuszczy, a także podniesiemy walory smakowe.
Masła orzechowe mogą być bazą do spodów ciast lub kremów, którymi przekładamy warstwy. Najprostszym z pomysłów jest zmiksowanie namoczonych, suszonych daktyli razem z masłem orzechowym. Otrzymamy idealny krem do posmarowania ciasta lub omleta. Uwaga, krem jest bardzo słodki i uzależniający.
Masło orzechowe sprawdzi się także jako baza do wypieku ciasteczek. Pamiętajmy jednak, podczas pieczenia kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach utleniają się. Przepisy, w których pieczemy ziarna, orzechy, masła na ich bazie, nie powinny stanowić stałego elementu diety.
Więcej do poczytania:
https://www.sfd.pl/Olej_MCT__opis,_zastosowanie.-t275533.html
https://www.sfd.pl/Masło_orzechowe__za_/przeciw-t616960.html
https://www.sfd.pl/Oliwa_z_oliwek,_kiedy_pić_i_z_czym__-t710682.html
Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-09 10:18:16
Pod pojęciem masła orzechowego mam na myśli nie tylko najbardziej popularne produkty z orzechów arachidowych, ale także masła migdałowe, z nerkowców czy z orzechów laskowych lub pistacji.
Masła orzechowe mają pewne walory, ze względu na które można rozważyć ich włączenie do diety. Mowa tu o obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych (jednak głównie Omega6), witaminy E, witamin z grupy B, magnezu oraz białka.
Warto jednak pamiętać, że masła z orzechów arachidowych mogą być produktem alergizującym. Decydując się na włączenie masła orzechowego do diety zadbajmy o jego jakość. Na rynku obecne są, z coraz większą dostępnością, masła składające się w 100% z orzechów, bez dodatku tłuszczy utwardzanych oraz cukru.
Do wyboru mamy nie tylko masła z orzechów ziemnych, ale także z migdałów, nerkowców oraz pistacji. Jeśli mamy możliwość wbierajmy masła z orzechów nieprażonych. Podgrzewanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych doprowadza do zamian degeneracyjnych w ich strukturze i w efekcie mogą stać się dla nas toksyczne.
Pamiętajmy również, że masła orzechowe są produktem smakowitym i łatwo stracić umiar przy ich konsumpcji. Ich wysoka kaloryczność może być zarówno plusem jak i minusem. Z jednej strony łatwo stracić kontrolę i przekroczyć bardzo mocno bilans kaloryczny, z drugiej strony mogą stanowić pomoc dla osób, którym trudno przejeść wymaganą kaloryczność pożywienia.
Jak możemy wykorzystać masła orzechowe w praktyce?
Poza podjadaniem masła orzechowego prosto ze słoiczka, co jest chyba najbardziej zgubnym wyborem, możemy użyć go do przygotowania wielu ciekawych potraw.
Klasyka gatunku to tosty, wafle ryżowe lub omlety/naleśniki smarowane masłem orzechowym i obkładanie plasterkami banana.
Masła orzechowe mogą stanowić również idealny dodatek do jaglanki lub owsianki.
Masło orzechowe świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast (najlepiej takich, które nie wymagają pieczenia) oraz lodów, a także wszelkiego rodzaju kremów.
Gdy przygotowujemy domowe lody z mrożonych bananów, możemy dodać łyżkę masła orzechowego. Wzbogacimy je w ten sposób w zawartość tłuszczy, a także podniesiemy walory smakowe.
Masła orzechowe mogą być bazą do spodów ciast lub kremów, którymi przekładamy warstwy. Najprostszym z pomysłów jest zmiksowanie namoczonych, suszonych daktyli razem z masłem orzechowym. Otrzymamy idealny krem do posmarowania ciasta lub omleta. Uwaga, krem jest bardzo słodki i uzależniający.
Masło orzechowe sprawdzi się także jako baza do wypieku ciasteczek. Pamiętajmy jednak, podczas pieczenia kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach utleniają się. Przepisy, w których pieczemy ziarna, orzechy, masła na ich bazie, nie powinny stanowić stałego elementu diety.
Więcej do poczytania:
https://www.sfd.pl/Olej_MCT__opis,_zastosowanie.-t275533.html
https://www.sfd.pl/Masło_orzechowe__za_/przeciw-t616960.html
https://www.sfd.pl/Oliwa_z_oliwek,_kiedy_pić_i_z_czym__-t710682.html
Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-09 10:18:16
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
Ja np. masło orzechowe robię sam, mam pewność, że jest 100% orzeszków:)
...
Napisał(a)
Najlepiej zrobić samemu, wtedy wiesz co jesz i w jakich proporcjach.
TRENINGI KATOWICE
IG
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
...
Napisał(a)
celuj w masła z migdałów lub nerkowców
ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html
"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."
...
Napisał(a)
W sklepie sfd masz dobrej jakości masła z migdałów i nerkowców.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
domerW sklepie sfd masz dobrej jakości masła z migdałów i nerkowców.
Dzięki wielkie, właśnie się przymierzam do kupna ;)
...
Napisał(a)
domerW sklepie sfd masz dobrej jakości masła z migdałów i nerkowców.
a do tego jakie smaczne
1
ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html
"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."
...
Napisał(a)
Phi... smaczne, zróbcie domowe masło orzechowe, chociażby z orzeszków ziemnych i wtedy zobaczycie co jest smaczne:)
1
...
Napisał(a)
Myślę, że to kwestia gustu. Ja np wolę zjeść orzechy niż masło.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
A które z tych "zdrowych" jest najsmaczniejsze? Z nerkowców, migdałów czy jeszcze inne? Niestety jestem uzależniony od masła orzechowego...
Polecane artykuły