Super sprawa do kanapki czy też na stół jak goście przyjdą.
Potrzebujemy:
- 400 gram mięsa z udek kurczaka,
- 400 gram łopatki wieprzowej(lub innego mięsa)
- 150 gram boczku surowego wędzonego
- przyprawy.
Mięso kroimy w kostkę i dodajemy ulubione przyprawy, zostawiamy na noc w lodówce. Naczynie wykładamy paskami boczku( paski muszą być długie by można je było potem zawinąć na mięso). Nakładamy ciasno mięso i zakrywamy boczkiem. Wszystko musi być dobrze zbite. Pieczemy pod przykryciem(u mnie małe naczynie żaroodporne) około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i włączamy opcje grill na 10 minut by boczek się zarumienił. Wyciągamy z piekarnika i odlewamy powstały płyn. Przykrywamy talerzykiem i dociskamy (ryżem, kamieniem czy też kettleballem;p). Czekamy aż przestygnie i wrzucamy na noc do lodówki cały czas pod obciążeniem. No i mamy piękną wędlinkę.
B/W/T - 148/2/135
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2016-03-20 20:17:08