Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Tak dla uzupełnienia, to nierafinowany jest smakowy i zapachowy. Ok 38zł/900ml. Rafinowany nie ma smaku i zapachu 17zł/900ml. Najtaniej - internet.
...
Napisał(a)
sorry chyba nie kumam. wy jecie olejk kokoswy w formie stałej z wanilią, cynamonem? taki tłuszcz? o jakiej kosce kokoswe mówicie?
...
Napisał(a)
Olej kokosowy rozpuszcza się w bardzo prosty sposób. Wystarczy, nałożysz go na palec i już się rozpuszcza, więc w przypadku wanilli,cynamonu. Wystarczy dodać go do szklanki. W tym przypadku rozpuszczają go w kawie/herbacie. pamiętaj, że musi być to olej nierafinowany, czyli dużo dużo droższy.
O jakiej kostce mówią? Nie mam pojęcia. Może jakiś przepis, albo już kupna.
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi w temacie :) Już wiem o co chodzi z tym olejem kokosowym. Jednak włączyłem wiórki kokosowe od czasu do czasu do diety. A olej rafinowany będzie tylko do smażenia. Jest w sumie idealny do tego. Olej nierafinowany póki co to raczej droższy wydatek, więc go chyba odpuszcze na rzecz migdałow i innych orzechów :)
O jakiej kostce mówią? Nie mam pojęcia. Może jakiś przepis, albo już kupna.
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi w temacie :) Już wiem o co chodzi z tym olejem kokosowym. Jednak włączyłem wiórki kokosowe od czasu do czasu do diety. A olej rafinowany będzie tylko do smażenia. Jest w sumie idealny do tego. Olej nierafinowany póki co to raczej droższy wydatek, więc go chyba odpuszcze na rzecz migdałow i innych orzechów :)
...
Napisał(a)
martolina1982o jakiej kosce kokoswe mówicie?
są to po prostu sprasowane(?) wiórki kokosowe w formie małych sześcianów. Do kupienia w sklepach z suszonymi owocami i bakaliami, jednak warto dopytać czy na pewno nie ma cukru bo widziałem i taką i taką wersję.
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]
...
Napisał(a)
Obecnie używam oleju rafinowanego do smażenia ( jest idealny) a co z wiórkami kokosowymi z biedronki??
Warto je dodać do diety?Jako źródło kwasów nasyconych?
Warto je dodać do diety?Jako źródło kwasów nasyconych?
...
Napisał(a)
To gdzie je kupisz nie ma znaczenia. Są jednym ze źródłem tłuszczów. Korzystaj tak, aby mieć w diecie odpowiedni rozkład kwasów tłuszczowych.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Jeśli źródła w makreli wędzonej nie kłamią co do omegi 3 (EPA i DHA) stosunek wychodzi mi tak 1:1:1 nasycone- jednonie,wielonienasyco. Omega-3 Do omegi -6 wychodziło by coś koło 1:2 ewentualnie 1:3.
Olej lniany 1:1. Wiórki 150mg na porcję, makrela jakieś 6g omegi 3, migdały jakieś 5g omegi 6. W sumie dzisiaj wyszłoby nawet 1:1 jeśli makrela wędzona zawiera tyle omegi ile napisał producent xD
Chodziło mi tu bardziej o ich skład. Konserwanty? Wydają się być ok. świetne źródło średnionasycocnych łancuchów. W pewnym sensie chyba nawet lepsze od oleju (nierafinowany mnóstwo wieloninasycocnych) rafinowany ( mnóstwo nasysonych, ale po dużej obróbce termicznej). Nie wiem jak powstają takie wiórki, ale to chyba jakieś suszenie, albo ścieranie kokosa + mnóstwo jednego konswerwantu. (tak wynika ze składu)
Zmieniony przez - MrNowy w dniu 2016-02-17 10:29:44
Olej lniany 1:1. Wiórki 150mg na porcję, makrela jakieś 6g omegi 3, migdały jakieś 5g omegi 6. W sumie dzisiaj wyszłoby nawet 1:1 jeśli makrela wędzona zawiera tyle omegi ile napisał producent xD
Chodziło mi tu bardziej o ich skład. Konserwanty? Wydają się być ok. świetne źródło średnionasycocnych łancuchów. W pewnym sensie chyba nawet lepsze od oleju (nierafinowany mnóstwo wieloninasycocnych) rafinowany ( mnóstwo nasysonych, ale po dużej obróbce termicznej). Nie wiem jak powstają takie wiórki, ale to chyba jakieś suszenie, albo ścieranie kokosa + mnóstwo jednego konswerwantu. (tak wynika ze składu)
Zmieniony przez - MrNowy w dniu 2016-02-17 10:29:44
...
Napisał(a)
Nierafinowany wieloniansycone? Skąd ta informacja? Składy ich nie różnią się od siebie.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Pozwolę sobie odkopać temat i zapytam.
"Kto wspina się na palce, nie Stoi pewnie."
Polecane artykuły