SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Idealny stek wołowy

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5754

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
paula.cw Doradca
Ekspert
Szacuny 2451 Napisanych postów 12124 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 591096
Przetestowałam ostatnio różne porady dotyczące robienia steków. Moje ostatnie dwie próby owocowały najlepszymi stekami jakie do tej pory jadłam. Nie jestem w stanie stwierdzić czy z któregoś z tych etapów można by zrezygnować więc trzymam się tej wersji :)

Co potrzebujemy?
Kawałek wołowiny- polędwica, antrykot, rostbef, ligawa
masło klarowane
masło
sól
pieprz

1. Wołowinę wyjmujemy z lodówki pół godziny przed podaniem, żeby po wrzuceniu jej na patelnie nie spowodować szoku termicznego
2. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni
3. Rozgrzewamy patelnię. Gdy jest gorąca smarujemy masłem klarowanym- bardzo dokładnie.
4. Gdy patelnia jest nagrzana solimy mięso z tej strony z której będziemy smażyć.
5. Nie dotykamy mięsa przez pierwsze 1,5 minuty.
6. Solimy z wierzchu i obracamy- nie widelcem a łopatką żeby nie naruszyć struktury mięsa
7. Smażymy z drugiej strony 1,5 minuty.

Ja dosmażam jeszcze po pół minuty na stronę. Oczywiście trzeba dopasować to do grubości mięsa. Naprawdę najlepiej sprawdza się metoda na dotyk. Wołowina zmienia twardość w trakcie wysmażania. Są różne metody. Dla mnie ponizsze porównanie jest trafne i się sprawdza:

Rare- jak policzek,
Medium- jak nos
Well-done- jak broda

Po wysmażeniu odkładamy mięso na kratkę wyjętą z piekarnika. Znowu nie widelcem a łopatką żeby soki zostały w mięsie. Odstawiamy na ok 3-4 minuty. I na koniec na 3 minuty do piekarnika żeby było ciepłe- w tak krótkim czasie mięso już nie dochodzi bardziej a jest ciepłe.

Gotowy stek wykładamy na talerz. Kładziemy kawałek masła. Pieprzymy i solimy do smaku.

Makro różnią się minimalnie od rodzaju użytego mięsa.

Na zdjęciu propozycja podania :) Z pieczonymi batatami i mieszanką sałat z sosem balsamicznym :)

Sorki za niewyraźne zdjęcie. Obiecuję poprawę w przyszłości.
Stek na zdjęciu jest zrobiony rare. Ładnie zarumieniony na zewnątrz i czerwony w środku :)





Zmieniony przez - paula.cw w dniu 2015-12-21 16:29:43
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Smacznie. :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
JustBlackBerry Instruktor CrossFit
Ekspert
Szacuny 402 Napisanych postów 8425 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 142732
Niekoniecznie soliłabym woła przed obróbką termiczną
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
paula.cw Doradca
Ekspert
Szacuny 2451 Napisanych postów 12124 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 591096
Podobno mit. Przetestowalam. Mięciutki i soczysty wychodzi. Wcześniej zawsze solilam przed podaniem :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 95402 Napisanych postów 365727 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1672769
łap pochwałę , stestujemy

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Faktycznie z tym soleniem to podobno mit aczkolwiek ja i tak się boję zepsuć woła i solę po usmażeniu Stary nawyk

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Można solić wołowinę, ale przed samym smażeniem.
Mięso wołowe które poleży dłużej w soli dopiero wychodzi twarde, takze wrzucenie w marynatę i do,lodówki na jakis czas odpada
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
paula.cw Doradca
Ekspert
Szacuny 2451 Napisanych postów 12124 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 591096
Na logikę dzięki temu, że solimy przed smażeniem sól ma szansę dostać się do środka mięsa :) Czyli jest lepiej przyprawione. W każdym razie Przetestowalam i nie zmarnowałam mięsa. Malinowa rozumiem Twoje obawy . Ja przetestowalam na polędwicy której normalnie nie jadam bo za droga. Szalona Ja :) Stwierdziłam ze jak znany szef kuchni mówi ze będzie dobrze to będzie dobrze :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 95402 Napisanych postów 365727 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1672769
brawo ty !

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 686 Napisanych postów 6796 Wiek 39 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 67077
wyglada super apetycznie zobaczymy jak smakuje

..."Gdy wzywa Thor bym poszedł z nim w bój moim honorem zwycięstwo jest
więc nie liczy się nic prócz przelanej krwi i dumy mych braci walczących by żyć..."


doradca C/S ze wskazaniem na combat

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
No spróbuj spróbuj, tylko żebyś sie nie zdziwił
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pieczone buraczki korzenne

Następny temat

Półgotowe filety z kaczki. Czy ktoś się już z tym spoktał. Jak z jakością?

forma lato