SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Gulasz wołowy

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 39709

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 224 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 14309
Gulasz wołowy

Składniki:

300g pieczenie wołowej
1/2 średniej cebuli
1/2 marchewki
1/2 pietruszki
1/3 papryki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 kostka rosołu wołowego
0.5l wody
1 łyżeczka przyprawy do gulaszu

Przygotowanie:

1. Pieczeń wołową (może byc również polędwica biała krzyżowa) kroimy w kosteczke.





2. Następnie Wrzucamy ją na rozgrzaną patelnie lekko podsmarowaną tłuszczykiem (Ja nabijam kawałek smalcu na widelec i gdy patelnia sie rozgrzewa przecieram nim cala powierzchnie. Resztę odkładam przez co do smażenia nie używam duzej ilości tłuszczu). Obsmażamy z obu stron i możemy przykryc patelnie żeby mięso pusciło sos i się poddusiło. Po około 10 minutach do mięsa dorzucamy pokrojoną w kostkę cebule i smażymy razem kilka minut. Następnie dorzucamy drobno pokrojoną marchewke, pietruszke i papryke. Smażymy wszystko kolejne kilka minut.





3. W między czase na wrząca wodę wrzucamy kostkę rosołu wołowego i gdy już sie dokładnie rozpuści dodajemy przyprawe do gulaszu i koncentrat pomidorowy. Następnie całą zawartośc patelni dorzucamy do naszego przyprawionego rosołu i pod przykryciem, na średnim ogniu gotujemy 1h - 1,5h.





4. Sami musimy sprawdzac kiedy mięso stanie się miekkie. Gdy chcemy zagęścic gulasz możemy to zrobic płatkami owsianymi zmielonymi na mąkę w blenderze (1-2 łyżeczki takiej mąki powinny wystarczyc). Smacznego :)





Wartości odżywcze (Wartości dla całej potrawy zagęszczonej. Warzyw nie licze):

kcal - 430
b - 66
t - 15
w - 9

Wartości odżywcze (Wartości dla całej potrawy nie zagęszczonej. Warzyw nie licze):

kcal - 393
b - 65
t - 15
w - 3

Wartości odżywcze (wartości dla około 1/3 naszego gulaszu + 100g ryżu)

kcal
- 487
b - 29
t - 6
w - 80

Pozdrawiam !
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 15 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 852
Sprawdzone w wersji "Malinowej". Wszystko cud-miód.
Trzeba tylko doliczyć trochę czasu dla mięsa - u mnie bez tego byłoby za twarde.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 85 Napisanych postów 16635 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 66556
smacznie wyglada
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 849 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 35280
sog , wiem co bede jadl na dniach

masa nałogiem życie zabawą a koxy podstawą

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 18 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 910
Gulasz z wołu jest super :D
sog jak nic
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 17026 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 104902
troche więcej warzyw bym dorzucił, np brokuły i czarcie zarcie bardzo dobre aż mam ochotę dzis to zrobic
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10958 Napisanych postów 50307 Wiek 28 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
Ja bym pieczarki dał

Sog leci
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 224 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 14309
Jak najbardziej można dac więcej warzyw hmm pieczarki dobry pomysł, następnym razem dorzuce

Pozdrawiam !
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 146 Napisanych postów 15480 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 90607
fajne jutro sobie zrobie

maly duzy gruby czy chudy kazdemu nalezy sie taki sam szacunek
pozdrawiam

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 13 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 16481
dzisiaj robiłem coś mi tam wyszło





smaczne

: >

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4938 Napisanych postów 21619 Wiek 33 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 93517
pychotka

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 224 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 14309
Jeszcze kilka wskazówek ode mnie. Jeżeli chcecie żeby wołowinka była krucha :
-jeżeli solimy to dopiero na sam koniec gotowania
-mieso odpowiednio rozbic tluczkiem
-zauważyłem, że wołowina jest bardziej krucha po wcześniejszym zamrożeniu
-odpowiednio długo gotowac

Czasami można miec pecha i co by się nie zrobiło mięso będzie twardawe taki urok wołowiny

Pozdrawiam !
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Następny temat

Omlet twarogowy

nutloveb