Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6278
Napisanych postów
76077
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755076
Węglowodany są źródłem energii w większości diet osób trenujących i prawie wszystkich osób, które nie mają zbyt wiele wspólnego z kształtowaniem sylwetki. Do jednego z ich źródeł zaliczamy płatki owsiane. Jeden z bardziej popularnych składników śniadań większości osób.
Płatki owsiane są produktem pozyskiwanym z owsa zwyczajnego w wyniku oczyszczenia, obłuszczenia oraz zgniatania zboża. Proces ten powoduje, że jest ono zdatne do spożycia nawet po zalaniu wodą i odczekaniu chwilę aż zmiękną. Wyróżniamy trzy rodzaje płatków owsianych:
- błyskawiczne,
- zwykłe,
- górskie.
Pod względem jakości najlepsze są zwykłe, następnie górskie i na końcu błyskawiczne. Wynika to z ich stopnia przetworzenia. Zawierają one w 100 g 379 kcal, w tym 13 g białka, 7 g tłuszczów i 69 g węglowodanów (w tym aż 10 g błonnika). Z uwagi na sporą ilość tłuszczów (jak na płatki zbożowe) niestety nie nadają się one do długiego przechowywania. Tłuszcze w produkcie jełczeją, co wpływa na ich jakość i gorzki smak. Jeżeli chcesz ryzykować, to spróbuj płatki 5 miesięcy po terminie. Jednak na własną odpowiedzialność. Niestety nie jestem w stanie napisać Ci, czy produkt będzie zdatny do spożycia. Zwrócić musisz również uwagę na larwy i mole, które lubią się rozwijać w tego typu produktach. Szczególnie w czasie długiego przechowywania.
Szacuny
3036
Napisanych postów
51767
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
349884
Płatki owsiane nie kosztują majątku, więc bym olał i wywalił. Jak chcesz jeść, to spróbuj jednej porcji, jak nie będziesz miał problemów żołądkowychi faktycznie zależy Ci na ich zjedzeniu to jedz.
1
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Szacuny
3
Napisanych postów
8
Wiek
44 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
48
Proponuję ptaszki nakarmić :) A poważnie to na datę przydatności można w tym przypadku patrzeć z przymrużeniem oka. Producenci mają restrykcje i inne normy i muszą datę przystemplować. Suche jedzenie można spożywać jeszcze długo po okresie przydatności. Gorzej np. z nabiałem czy jogurtami. Tu już bym nie ryzykowała.