GRYCZANE RACUCHY
Składniki:
- Jabłka (koło 300g)
- Mąka gryczana 130g
- 2 jajka
- 100 ml wody gazowanej
- olej kokosowy (około 25g)
- słodzik ( w zależności jakie kto lubi słodkie, czym słodzi itd. ja dałem 10 tabletek)
- drożdże (około 30g)
Przygotowanie:
1. Słodzik rozpuszczamy w gorącej wodzie, gdy się rozpuści a woda nieco ostudzi dorzucamy drożdze
2. Blendujemy lub mieszamy łyżką (jak kto woli) mąkę, jajka, wode gazowaną i rozpuszczone w słodziku drożdże
3. Gdy uzyskamy konsystencje "śmietanową" wkrawamy do masy jabłka i mieszamy łyżką.
4. Rozgrzewamy na patelni olej kokosowy. Nie dajemy od razu całej porcji bo placki wszystko wchłoną a potem będziemy smażyć na suchej patelni. Zdecydowanie lepiej co porcje dorzucić np 5g oleju
5. Gotowe!
Z podanej gramatury wyszło mi 15 racuchów
Smak ... pozytywne zaskoczenie
Mama nadzieje, że i wam przypadną do gustu. SMACZNEGO !
ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html
"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."