Zapraszam do mojego DT :)
http://www.sfd.pl/Nowe_życie__DT_julcziik-t1045898.html
...
Napisał(a)
Oooo będzie tu ciekawie, zaglądam :)
...
Napisał(a)
Ja też będę zaglądał
Serdecznie zapraszam
http://www.sfd.pl/[BLOG]_MrRM_a_kuchenne_dzieła-t1079313.html
...
Napisał(a)
Trochę Turcji na talerzu - czyli duszona wieprzowina z kaszą bulgur i liściami botwinki
Składniki na 4 porcję:
600 g pokrojonej w kostkę wieprzowiny(u mnie karkówka)
300 g kaszy durum z vermicelli
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
kawałek świeżego imbiru
1 papryka czerwona
pęczek liści botwinki wraz z łodygami
1 duża marchew
połówka cytryny
3-4 łyżki oleju rzepakowego
pęczek kolendry
750 ml bulionu
Przyprawy:po 1 łyżeczce(kmin rzymski, ziarna kolendry, papryka słodka, curry)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Marynata: łyżeczkę kminu oraz kolendry ucieramy w moździerzu na proszek. Do utartej mieszanki dodajemy paprykę w proszku, curry, przeciśnięty ząbek czosnku oraz sok z cytryny i 2 łyżki oleju, mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Do przygotowanej marynaty wrzucamy pokrojoną w średniej wielkości kostkę wieprzowinę i marynujemy przynajmniej 30-60 minut w lodówce.
Warzywa kroimy w dowolny kształt. Ząbek czosnku oraz imbir ścieramy na tarce lub drobno siekamy.
Przystępujemy do smażenia, na dobrze rozgrzanej patelni smażymy porcjami mięso,
Zmieniony przez - ASFI87 w dniu 2015-06-29 16:02:47
Składniki na 4 porcję:
600 g pokrojonej w kostkę wieprzowiny(u mnie karkówka)
300 g kaszy durum z vermicelli
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
kawałek świeżego imbiru
1 papryka czerwona
pęczek liści botwinki wraz z łodygami
1 duża marchew
połówka cytryny
3-4 łyżki oleju rzepakowego
pęczek kolendry
750 ml bulionu
Przyprawy:po 1 łyżeczce(kmin rzymski, ziarna kolendry, papryka słodka, curry)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Marynata: łyżeczkę kminu oraz kolendry ucieramy w moździerzu na proszek. Do utartej mieszanki dodajemy paprykę w proszku, curry, przeciśnięty ząbek czosnku oraz sok z cytryny i 2 łyżki oleju, mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Do przygotowanej marynaty wrzucamy pokrojoną w średniej wielkości kostkę wieprzowinę i marynujemy przynajmniej 30-60 minut w lodówce.
Warzywa kroimy w dowolny kształt. Ząbek czosnku oraz imbir ścieramy na tarce lub drobno siekamy.
Przystępujemy do smażenia, na dobrze rozgrzanej patelni smażymy porcjami mięso,
Zmieniony przez - ASFI87 w dniu 2015-06-29 16:02:47
1
...
Napisał(a)
Składniki na 4 porcję:
350 g kaszy pęczak
3 małe buraki
1 średnia cukinia
1 średnia cebula
ząbek czosnku
masło(opcjonalnie)
500 ml bulionu drobiowego(może być inny)
400 g piersi z kurczaka
50 g boczku
2-3 łyżki oleju rzepakowego(u mnie tłoczony na zimno)
Świeże zioła:tymianek, rozmaryn
Przyprawy: łyżeczka ziół dalmatyńskich, sól, pieprz
sok z cytryny lub ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka po porcjować na 4 równe steki, zrobić prostą marynatę. Wymieszać 1-2 łyżki oleju z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, dodać posiekany tymianek oraz rozmaryn i doprawić do smaku sola i pieprzem, odstawić na 20-30 minut w chłodne miejsce. Grillować lub smażyć przez około 5-7 minut z każdej strony.
Cebule oraz czosnek posiekać w drobna kostkę i smażyć na łyżce oleju na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cukinie( z której wcześniej wydrążyliśmy środek) oraz pokrojone buraki. Doprawić solidną szczyptą mieszanki ziół dalmatyńskich(mogą być inne), wstępnie solą i pieprzem. Smażyć raz
350 g kaszy pęczak
3 małe buraki
1 średnia cukinia
1 średnia cebula
ząbek czosnku
masło(opcjonalnie)
500 ml bulionu drobiowego(może być inny)
400 g piersi z kurczaka
50 g boczku
2-3 łyżki oleju rzepakowego(u mnie tłoczony na zimno)
Świeże zioła:tymianek, rozmaryn
Przyprawy: łyżeczka ziół dalmatyńskich, sól, pieprz
sok z cytryny lub ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka po porcjować na 4 równe steki, zrobić prostą marynatę. Wymieszać 1-2 łyżki oleju z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, dodać posiekany tymianek oraz rozmaryn i doprawić do smaku sola i pieprzem, odstawić na 20-30 minut w chłodne miejsce. Grillować lub smażyć przez około 5-7 minut z każdej strony.
Cebule oraz czosnek posiekać w drobna kostkę i smażyć na łyżce oleju na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cukinie( z której wcześniej wydrążyliśmy środek) oraz pokrojone buraki. Doprawić solidną szczyptą mieszanki ziół dalmatyńskich(mogą być inne), wstępnie solą i pieprzem. Smażyć raz
Następny temat
[BLOG] kuchnia domowego dezertera
Polecane artykuły