AMiUsss... może po prostu dodać mniej cukru do przepisu , ewentualnie ksylitol i nie zjeśc od razu całej blachy . Oszukiwanie słodzikami, które częśto zmieniają smak ciasta , które gdzies tam w głowie tki doprowadza do tgeo, że i tak ciągnie nas do zjedzenia tego niezdrowego..
Nie powiedziałabym. Ja używam stewii od ponad 4 lat, do niektórych ciast dla rodziny, np. sernika częściowo z ksylitolem. Poczatkowo ciastka ze stewią wydawały mi się dziwne w smaku i nie byłam nimi zachwycona. Pomyślałam,że to w sumie dobrze, bo mniej ich zjem. Teraz tekupowane są w wiekszości dla mnie za słodkie i takie bez smaku. Kiedyś także gorzka czekolada była dla mnie nie do przełknięcia, teraz mleczne są za słodkie po prostu.
"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html