http://edukacja.sfd.pl/
Zapraszam na autorskie, dwumodułowe szkolenie z dietetyki sportowej "Zywienie i suplementacja" organizowane we współpracy z PZKFITS , które odbędzie się w dniach 21 i 22 lutego w Krakowie
Plan zajęć składa się z dwóch uzupełniających się części, z których każda stanowić może samodzielne szkolenie
(każdy moduł kończy sie uzyskaniem osobnego certyfikatu z akredytacją PZKFiTS)
Dzień I: "Podstawy dietetyki - żywienie osób aktywnych"
Szkolenie adresowane do osób chcących zdobyć lub poszerzyć wiedzę z zakresu żywienia człowieka ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb osób aktywnych fizycznie:
Zakres tematyczny:
1. Wprowadzenie do tematu,
- wszystko co wiesz na temat żywienia jest nieprawdą - kilka słow o tym, że nie wszystko co mowią w TV i piszą na forach to szczere złoto
- największe mity żywieniowe.
2. Czym jest dieta i jakie ma znaczenie dla osób aktywnych fizycznie?
- dieta – złe skojarzenia, definicja diety,
- bez diety nie ma atlety czyli dieta jako niezbędny element wspomagania wysiłku,
- piramida żywieniowa – krótka charakterystyka poszczególnych kategorii,
- piramida żywieniowa – wersje alternatywne,
3. Zapotrzebowanie na energię oraz składniki odżywcze
- ile energii potrzebuje organizm, czyli podstawowa i całkowita przemiana materii,
- węglowodany – czym są, gdzie występują, jak określić zapotrzebowanie, jak wpływają na formę sportową
- błonnik – rola fizjologiczna, zalecane spożycie i dlaczego więcej nie znaczy lepiej,
- białko – znaczenie dla zdrowia i kondycji fizycznej, występowanie, zapotrzebowanie, mity i fakty na jego temat,
- tłuszcz – demitologizacja tłuszczu, zapotrzebowanie, podział: kw. nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone: omega 3 i omega 6
- witaminy – występowanie w żywności, skutki nadmiaru i niedoboru, wpływ na formę sportową,
- składniki mineralne - występowanie w żywności, skutki nadmiaru i niedoboru, wpływ na formę sportową,
4. Nie daj się na to nabrać!
- profesjonalna lustracja etykiety – na co zwracać uwagę?
- nowość – żywność „pseudoprozdrowotna”
5. Napoje i kwestia nawodnienia organizmu
- równowaga wodno-elektrolitowa w pigułce,
- co należy pić i jakich napojów unikać,
- soki owocowe – dlaczego warto ich unikać?
- alkohol a forma sportowa,
6. Omówienie ważnych zagadnień związanych z dietetyką
- czym jest przemiana materii i jak na nią wpłynąć?
- Indeks gliekmiczny – ważny czy przeceniany?
- Ładunek glikemiczny – bardziej wartościowy niż IG?
- Wrażliwość insulinowa – czym jest, jak ją poprawić?
8. „Inżynieria metaboliczna” – ciekawostki przydatne w praktyce
- czyli jak to się dzieje, że po zjedzeniu przesolonych frytek mam ochotę na przesłodzoną colę?
- produkty, które sprzyjają nadmiernej konsumpcji,
- produkty, które zmniejszają łaknienie.
9. Układanie diety – ćwiczenia
- jakie dane są potrzebne by ułożyć dietę?
- jak przeprowadzić wywiad żywieniowy?
- układanie diety w praktyce – dopasowanie do potrzeb konkretnej jednostki,
- najczęstsze błędy popełniane podczas układania diety,
Czas trwania szkolenia - około 5 - 6h
Dzień II: "Żywienie w kształtowaniu sylwetki"
Szkolenie przeznaczone dla osób posiadających podstawowa wiedzę z zakresu żywienia człowieka, przede wszystkim uczestników kursu podstawowego, a także trenerów personalnych, instruktorów rekreacji ruchowej, dietetyków i wszystkich osób chcących poszerzyć zakres wiedzy o tematykę związaną z rozwiązaniami żywieniowymi stosowanymi w kształtowaniu sylwetki u osób aktywnych fizycznie.
Zakres tematyczny:
1. Wprowadzenie do tematu
- rola właściwie dobranej diety w pracy nad estetyką sylwetki,
2. Nadwaga i otyłość – rozpoznanie problemu
- Definicja nadwagi i otyłości,
- Rozpoznanie problemu – przegląd metod (BMI, BIA, DEXA, pomiary obwodów, ocena wizualna sylwetki)
- Dlaczego tyjemy?
- Rola uwarunkowań ewolucyjnych,
- Geny a czynniki środowiskowe,
- Pułapka bilansu energetycznego, czyli dlaczego kaloria nie jest równa kalorii?
- „Jesteś tym co jesz” – czy aby na pewno?
- Co “tuczy” bardziej, cukier czy tłuszcz?
3. Nadwaga i otyłość w ujęciu endokrynologicznym
- Tkanka tłuszczowa – funkcje endokrynne,
- Insulina i insulinooporność – czym są, skąd się biorą, jakie mają znaczenie dla pracy nad sylwetką,
- Leptyna i leptynooporność – „nowe” spojrzenie na regulację gospodarki energetycznej organizmu,
- kortyzol – hormon, który utrudnia odchudzanie
4. Wywiad żywieniowy
- wywiad żywieniowy w praktyce, czyli jak zebrać informacje potrzebne do ułożenia diety?
- najczęstsze błędy popełniane podczas wywiadu żywieniowego,
5.Manipulowanie masą i składem ciała za pomocą diety – redukcja tkanki tłuszczowej
- jakie warunki musi spełniać dieta redukcyjna?
- bilansowanie diety w czterech krokach:
* Jak ustalić deficyt energetyczny?
* Jak ustalić spożycie białka, węglowodanow i tłuszczu?
* Jak dobierać produkty żywnościowe?
* Jaki rozłożyć posiłki w ciągu dnia?
* Jak bilansować posiłki około treningowe?
- monitowanie przebiegu diety: dyskretna kontrola, sprytna perswazja,
- optymalne tempo odchudzania,
- rozwiązywanie problemów:
* Dieta nie przynosi efektów – co zrobić?
* Zatrzymanie postępów – okresowe „resety” jako sposób na przełamanie impasu
* Złe samopoczucie podczas stosowania diety, skąd się bierze i jak mu zaradzić?
* Gdy odchudzanie przybiera chorobliwą formę
6 Suplementy zalecane podczas redukcji tkanki tłuszczowej
- pomiędzy teoria a praktyką, czyli co działa a co nie?
- suplementacja wyrównawcza,
- termogeniki w praktyce,
- blokery apetytu,
- antykataboliki,
- blokery kortyzolu,
7. Manipulowanie masą i składem ciała za pomocą diety – budowa masy mięśniowej
- jakie warunki musi spełniać dieta wspierająca rozwój muskulatury?
- bilansowanie diety w czterech krokach:
* Jak ustalić nadwyżkę energetyczną?
* Jak ustalić spożycie białka, węglowodanów i tłuszczu?
* Jak dobierać produkty żywnościowe?
* Jaki rozłożyć posiłki w ciągu dnia?
* Jak bilansować posiłki około treningowe?
- monitowanie przebiegu diety: przybywa mięsni? A może to tłuszcz?
- optymalne tempo budowy muskulatury,
- rozwiązywanie problemów:
* Dieta nie przynosi efektów – co zrobić?
* Stagnacja – jak przełamać impas?
* Złe samopoczucie podczas stosowania diety, skąd się bierze i jak mu zaradzić?
* „Masa ponad wszystko”
8. Suplementy zalecane podczas budowy masy mięśniowej
- pomiędzy teoria a praktyką, czyli co działa a co nie?
- suplementacja wyrównawcza,
- anaboliki,
- preparaty przedtreningowe,
- wzmacniacze testosteronu.
6. Ćwiczenia – układanie diety
- układanie diety w praktyce z użyciem specjalistycznego programu komputerowego
Czas trwania szkolenia około 6h
Prowadzący: Tadeusz Sowiński (faftaq)
Specjalista z zakresu żywienia i suplementacji w sporcie. Jako dietetyk współpracuje zarówno ze sportowcami klasy mistrzowskiej (w ramach współpracy z Polskim Związkiem Towarzystw Wioślarskich brał udział w przygotowaniach m.in. medalistek olimpijskich z Londynu), jak również z osobami trenującymi amatorsko, dla własnej satysfakcji. Autor ponad 2000 artykułów traktujących o żywieniu, suplementacji i zdrowym trybie życia. Wykładowca i szkoleniowiec PZKFiTS i SFD-EDUKACJA.
___________________
Koszt udziału w jednym module szkoleniowym wynosi 250zł. Przy udziale w dwóch modułach całkowity koszt to 390zł (ilośc miejsc ograniczona)
MIejsce - KRAKÓW - Fitness Academy King Square (U Zbyszka Rybickiego zwanego Seewym)
ul. Powstańców Wielkopolskich 18 B
30-553 Kraków
godziny szkolen: 12 - 17 (18)
Rezerwacja i Płatności: - http://edukacja.sfd.pl/
Napoje sportowe, degustacje odżywek i sportowe zakąski dostarczone przez Activlab FREE
Uwaga:
Planowane sa też nastepujące szkolenia:
- Intermittent fasting i diety niskoweglowodanowe
- odchudzanie wg płci
- żywienie i suplementacja w sportach walki
- żywienie w chorobach tarczycy
- odchudzanie wg płci
- specjalista ds suplementacji sportowej
Pytania"/ Sugestie? smiało!
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-01-30 17:17:04