SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

---KONKURS ŚWIĄTECZNO-SYLWESTROWY W KUCHNI SFD !!!---

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7259

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 38 Wiek 35 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 417
Ciasteczka kurczakowe
Potrzebujemy:
1. gotowana pierś z kurczaka - 600 g
2. jaja kurze - 3 sztuki
3. zioła prowansalskie - według uznania
4. nitki chili - do dekoracji
5. mąka z płatek górskich - 100 g
6. oliwki zielone - 80 g

Przygotowanie.
Kurczaka kroimy na małe kawałki, dodajemy jajka, zioła prowansalskie i blendujemy na gładką masę. Dodajemy zmielone płatki górskie. Możemy ugniatać ręką. Ma wyjść konsystencja podobna do ciasta na pizze:)
Wycinamy kółka bądź ugniatamy małe placki. Na plackach układamy oliwki i pierdut do pieca. Temperatura 180 stopni. Pieczemy aż z wierzchu będą kruche:)
Smacznego
~B247 W58 T56





...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9967 Napisanych postów 5626 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18371
Sałatka z kurczakiem wędzonym i makaronem ryżowym-

Banalna i bardzo szybka do zrobienia sałatka

Potrzebujemy-
Puszka kukurydzy
ananas z puszki 150 gram
mięso z wędzonego udka kurczaka
makaron ryżowy 100 gram
majonez light

Obieramy udka z mięsa i skóry i kroimy na drobno,wkładamy do miski do tego dokładamy pokrojonego w kawałki ananasa,puszkę kukurydzy.Makaron gotujemy wg przepisu przepłukujemy zimną wodą i kroimy na drobno dokładamy go do reszty składników.Do tego trochę pieprzu i 15 gr majonezu light ( lub jogurtu naturalnego) wkładamy do lodówki na pół godzinki,ponownie mieszamy i podajemy.

Wartości odżywcze całości
kcal-1010
ww-140
b-60
tł-20






...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 418 Wiek 110 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2760
Witam, mam dzisiaj do zaprezentowania indyka w kefirze!. Jest to bardzo pyszny lekki posiłek sam sie nie spodziewałem że wyjdzie tak dobry :) jest bardzo łatwy i szybki
w przygotowaniu wystarczy tylko dzień wcześniej przygotować marynate na na drugi dzień tylko smażyć! :) a smak! idealny jak na tak łatwy,zdrowy i szybki posiłek!
Polecam wypróbować:)




Składniki:
indyk:200g
Kefir 1,5 %:400g
sól: jedna łyżeczka
pieprz: jedna łyżeczka
olej lniany: 2 łyżki
czosnek: 2 ząbki
miód: 1 łyżka
curry: 1 łyżeczka
ryż(parabolied): 200g

Najpierw robimy marynate, wlewamy kefir do miski i po kolei wszytkie składniki( sól,pieprz,olej lniany, czosnek(kroimy drobno),miód,curry), i mieszamy.
Następnie kroimy naszego indyka w kawałki ( mogą być paski itp, najlepiej takie większe kawałeczki), wrzucamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia, wyciągamy naszego indyka i odsączamy i smażymy na patenii. Smażymy go do momentu aż będzie złocisty, w tym czasie gotujemy również ryż.
Zostało tylko podać na talerz :). Zostanie nam troche tej marynaty, ale to nie problem bo świetnie się nadaje jako sos czosnkowy ( trochę ulepszony ), lub możemy
wykorzystać go na następny dzień.

Podam makro dla całosci
węglowodany: 188g
białko: 66g
tłuszcze: 26g
kcl: 1255

A tera makro dla posiłku tak około:
węglowodany:164g
białko: 55g
tłuszcze:9g
kcl:961






SIŁA PSYCHIKI DAJE WYNIKI !!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Zrazy wieprzowe z sosem serowo-śmietanowym.

Gromadzimy:
-4 plastry schabu
-80 g fety
-150 g śmietany 30%
-cebulę
-garść pieczarek
-oliwki
-kilka suszonych pomidorków
-ogórka kiszonego
- ok 150 g sera żółtego
-sól
-pieprz
-ziele angielskie
-liść laurowy
-łyżkę masła




Przygotowanie:
-cebulę i pieczarki kroimy-podsmażamy na maśle.
-schab rozbijemy bardzo dokładnie i bardzo cienko
-ser trzemy na grubych oczkach


Robimy farsz
-oliwki fetę kiszonego oraz suszone pomidorki drobno kroimy




-na rozbity schab nakładamy farsz oraz ścisło zawijamy wbijając w nie wykałaczkę aby się nie rozleciały a farsz został w środku.





-wrzucamy nasze zrazy do garna z podsmażonymi warzywkami i zalewamy wodą oraz dajemy ziele angielskie liść laurowy i doprawiamy.
-dusimy ok 20 min (śmietankę wlewamy po 15 min)
-po tym czasie wyjmujemy zrazy i robimy sosik z mączki i dajemy starty ser







~B 158 W 20 T 109
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9967 Napisanych postów 5626 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18371
Chlebek "Życie"

Chlebek bardziej pasuje jako lekka i zdrowa przekąska niż baza pod jakies kanapki
Chlebek jest bez maki zupełnie składa sie praktycznie z samych nasion.

Co potrzebujemy-
140 gram słonecznika łuskanego
90 gr siemienia lnianego
60 gr orzechów laskowych
140 gr owsa
4 łyżki nasion babki płesznik
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka soli
2 łyzki nasion chia (szałwia Hiszpańska )
250 ml wody jak było by za bardzo suche dolewamy więcej wody

wszystkie ziarna i orzechy z solą mieszamy ze sobą,rozpuszczamy 3 łyżki oleju kokosowego i dodajemy do niego łyżkę miodu.Wlewamy to do naszych ziaren i dolewamy wody.Smarujemy formę silikonową olejem kokosowym i wkładamy naszą masę.(kolejnym razem zrobię chyba jednak w aluminiowej "keksówce" przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową i odstawiamy na minimum 2 godziny w temperaturę pokojową.Następnie wkładamy do piekarnika na 175 stopni na 20 minut po czym wyciagamy z formy i przekładamy na blachę i pieczemy kolejne 40 minut w 175 stopniach.Wyciągamy i chlebek z piekarnika i kładziemy go na desce do krojenia chleba.musi wystygnąć.Przepis znalazłam na jakieś stronie w necie i troszkę mi się ten chlebek rozpadał,ale kolejnym razem będę go piekła w keksówce bez wyciągania. BTW nie znam bo nie mogę znaleźć wszystkich wartości odżywczych ziaren.W smaku poezja podobny chleb mozna kupić w części piekarni lecz cena waha się za niego około 32-35 złoty za kg.










...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 418 Wiek 110 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2760
Witam, dzisiaj mam do zaprezentowania przepis na "Roladki z Indyka", zdrowy, łatwy i zawierający dużą ilość witamin ( szczególnie teraz są potrzebne jeśli chodzi o przeziębienia) posiłek

Składniki:
Indyk: 200g
Ryż: 200g
czosnek: jeden ząbek
Skórka z cytryny starta
przyprawy wedle uznania:
pieprz
sól
curry
imbir
papryka słodka
kukurydza
marchewka

i składniki na krem:
pół łyżki majonezu
pół łyżki śmietany
trochę pieprzu
sos tatarski ( jeśli ktos nie ma moze dodac troche czosnku, i jakies zioła ;) )

Przygotowanie

Najpierw gotujemy ryż, przyprawiamy naszego indyka najpierw wcieramy zmiażdżony czosnek potem startą skórkę z cytryny i potem po kolei przyprawy ( pieprz, sól, imbir, papryka słodka). Następnie zwijamy naszego indyka i przyprawiamy na zewnątrz curry, kładziemy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy tak aby białko się ścięło. Gdy już indyk nam się podpiekł wlewamy szklankę wody i dusimy przez około 10 min. Teraz krem... tutaj po prostu dodajemy te składniki co wypisałem wyżej i mieszamy ;)
Następnie podajmy wszyto na talerz i posypujemy marchewką jak i kukurydzą ;)

makro:
887 kcal
52 g białka
159 g węglowodanów
3 g tłuszczu






SIŁA PSYCHIKI DAJE WYNIKI !!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 116 Napisanych postów 902 Wiek 38 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 13149
jak chcecie na sylwka zaszpanować pizzą w 2 minuty ( czas przygotowania ) to proszę :

Pizza na spodzie tortilli ;)

* 4 sztuki tortilli
* 3 łyżki kukurydzy
* ser żółty wędzony
* ketchup
* 1 mała cebula
* 1 mały pomidor
* 2 sztuki kabanosów


Plastry tortilli sklejamy " wodą " by spód pizzy był grubszy
Na nasz spód dajemy ketchup następnie dajemy składniki
w zależności jak to lubi ;) Składniki pokrojone w cienkie plasterki
góre posypujemy serem to najważniejsze ;)
i do piekarnika na ok 15 min ;)
Gotowe ;)

Proste szybkie i dobre :)








...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 38 Wiek 35 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 417
Bigos po żydowsku
Potrzebujemy:
1. pieczarki - 1000 g
2. pierś z kurczaka - 500 g
3. schab wieprzowy - 500 g
4. cebula - 300 g
5. papryka konserwowa - 400 g
6. ogórki konserwowe - 300 g
7. koncentrat pomidorowy - 50 g
8. jajo kurze - 2 sztuki
9. płatki górskie, zmielone - do obtoczenia

Przygotowanie.
Mięso mielimy, mieszamy z jajkami. Przyprawiamy jak kto lubi. Obtaczamy w zmielonych płatkach
i podsmażamy. Pieczarki tniemy w plastry i dusimy razem z cebulą. Ogórki i paprykę tniemy w paski. Wszystko wrzucamy do garczka i dusimy. Pod koniec dodajemy koncentrat i znowu dusimy. Ciężko określić czas:D powiedzmy do momentu aż klopsiki będą gotowe;)
Smacznego:)
~B276 W56 T57





...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 1290 Wiek 26 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 14100
ŚNIEŻKI MIĘSNE !

Czego będzie nam potrzeba :


-łopatka mielona wieprzowa ~500g
-jajo 1szt
-olej kokosowy( tu ile chcecie)
-bułka tarta 4 łyżki
-kostkę bulionową (jaką chcecie)
-wiórka kokosowe (na oko ~~100g)
-sól,pieprz ,zioła ...

Do dzieła:
Robicie wywar z kostki i odstawiacie w "bezpieczne miejsce".Mięso umyj ,wrzóc w miskę i dodaj :
jajko ,bułkę tartą ,przyprawy .Całość zarób/wymieszaj dobrze ręką aż do połączenia składników .Teraz formujesz kuleczki i podsmażasz na oleju ,nie żałuj (najlepiej aby był kokosowy ,wzmocni nam aromat).Następnie zalewasz bulionem i duś ok 20 min .Gotowe kuleczki odstaw aż całkiem przestygną ,następnie delikatnie skrop wodą i obtocz w wiórkach aż się oblepią po całości .Gotowe tak przygotowane śnieżki łatwo odgrzać czy to na patelni/w piecu lub mikrofali .

Co do makro to ja podam w przybliżeniu moje :

CAŁOŚĆ:
B:~~90 g
T:~~150 g
WW:~~50 g
Kcal
;1900


Pozdro!









Zmieniony przez - Valerik w dniu 2014-12-30 14:09:07

Piękno jest w prostocie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lubiekaszke Redakcja SFD
Ekspert
Szacuny 471 Napisanych postów 13028 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 79809
Pełnoziarniste paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki (na ok. 60 pasztecików):
* 6 jaj
* 860g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 + 72g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 do rozczynu z drożdży
* 250g letniego mleka
* 15g oliwy z oliwek
* 75g świeżych drożdży
* 5g cukru
* 5g soli
* kapusta kiszona (u mnie wystarczyło ok. 3kg)
* pieczarki (ok. 1,5kg)

Przygotowanie:
1. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, cukier i mieszamy z mąką.
2. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie ok. 30 min)
3. W dużej misce mieszamy mąkę, jaja, sól, oliwę i rozczyn. Ciasto wyrabiamy tak długo aż przestanie się kleić - można dosypać mąki lub dolać mleka albo wody.
4. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5h.
5. Wyrośnięcie ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy żeby kształtem przypominało wąski prostokąt
6. Na środku układamy farsz - ugotowaną kapustę i duszone pieczarki.
7. Zawijamy jeden bok ciasta i smarujemy go wodą, żeby drugi bok się przykleił.
8. Przewracamy nasz wałek z ciasta na drugą stronę i ostrym nożem kroimy na mniejsze kawałki
9. Pieczemy przez ok. 25min w temp. 180stopni


Smacznego

Rozkład B/T/W: 165,6/ 74,7/ 575,1 kcal: 3635




Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Tęcza w terenie, forma jak marzenie

Następny temat

Ciastek marchwiowy... BIAŁKOWY

WHEY premium