...
Napisał(a)
A mógłbyś mi trochę pomóc? Nie za bardzo się na tym znam, a jestem dość chudy i nie mam ogromnego żołądka i zjedzenie piersi z kaszą po 100g, mnie "zapcha" a jak mam coś jeszcze dorzucić to ciężko będzie. Jak to poprzestawiać aby było dobrze? Może coś dodać? odjąć?
...
Napisał(a)
100gr kury i 100g ryzu cie nie zapcha. a jesli taki posiłek jest dla ciebie za duzy to chlopaku masz naprawde duzy problem i musisz systematycznie wciskac w siebie takie porcje. obiad takiej wielkości to ptaszki zjedzą. masz duzo zaleglosci w kuchni w takim razie
makro sie liczy!
...
Napisał(a)
Zwiększ ilość tłuszczy, dzięki czemu podbijesz kcal. Stopniowo zwiększaj węglowodany żeby przyzwyczajać żołądek.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Od jutra zaczynam z "wstępną" dietą, na razie można powiedzieć, że robię
"rozpoznanie w terenie" uzupełniłem dokładne nazwy produktów, tłuszczów trochę więcej, ale kalorie nie chciały skoczyć, dorzucę jeszcze ewentualnie:
- Sos Boloński do makaronu
- Warzywa, Owoce
- Omega3
- Pozostałe przyprawy
Zauważyłem też, iż nie mam tendencji do tycia, w przeszłości jadłem przeróżne rzeczy, od kebabów po pizze, nawet gdy miałem złamaną nogę i w gipsie latałem i praktycznie mój wysiłek fizyczny był znikomy, aczkolwiek nic nie przytyłem, całe życie jem dość dużo i nawet sam brzuch nigdy nie urósł, ale gdy od 2 tygodni zacząłem też "wstępnie" chodzić na siłownię i "rozpoznawałem" to przez te 2 tyg już widzę efekty, dlatego też sądzę, że ciężko mi będzie przytyć i kalorie można by podrzucić. Ale głównie mi chodzi co teraz robić? Coś zmienić? Białka, za dużo jest a to chyba stanowi lekki problem, ale czego mam się pozbyć? piersi? Czy zaczynać z taką dietą a jak mnie nie zaleje to podrzucić kcal? I mam takie pytanie dlaczego makaron po ugotowaniu traci praktycznie 70% swoich wartości odżywczych, mam jeść a sucho? A i jeszcze mam się pozbyć całkowicie cukru z mojego życia? Czym mam słodzić herbatę? Słodzikiem czy w ogóle pić bez cukru? Bo czymś chyba wypadało by popić po obfitym posiłku.
Zmieniony przez - woldim w dniu 2014-03-28 20:49:52
Zmieniony przez - woldim w dniu 2014-03-28 20:50:50
"rozpoznanie w terenie" uzupełniłem dokładne nazwy produktów, tłuszczów trochę więcej, ale kalorie nie chciały skoczyć, dorzucę jeszcze ewentualnie:
- Sos Boloński do makaronu
- Warzywa, Owoce
- Omega3
- Pozostałe przyprawy
Zauważyłem też, iż nie mam tendencji do tycia, w przeszłości jadłem przeróżne rzeczy, od kebabów po pizze, nawet gdy miałem złamaną nogę i w gipsie latałem i praktycznie mój wysiłek fizyczny był znikomy, aczkolwiek nic nie przytyłem, całe życie jem dość dużo i nawet sam brzuch nigdy nie urósł, ale gdy od 2 tygodni zacząłem też "wstępnie" chodzić na siłownię i "rozpoznawałem" to przez te 2 tyg już widzę efekty, dlatego też sądzę, że ciężko mi będzie przytyć i kalorie można by podrzucić. Ale głównie mi chodzi co teraz robić? Coś zmienić? Białka, za dużo jest a to chyba stanowi lekki problem, ale czego mam się pozbyć? piersi? Czy zaczynać z taką dietą a jak mnie nie zaleje to podrzucić kcal? I mam takie pytanie dlaczego makaron po ugotowaniu traci praktycznie 70% swoich wartości odżywczych, mam jeść a sucho? A i jeszcze mam się pozbyć całkowicie cukru z mojego życia? Czym mam słodzić herbatę? Słodzikiem czy w ogóle pić bez cukru? Bo czymś chyba wypadało by popić po obfitym posiłku.
Zmieniony przez - woldim w dniu 2014-03-28 20:49:52
Zmieniony przez - woldim w dniu 2014-03-28 20:50:50
...
Napisał(a)
białka jest ok, a gdzie przeczytałeś że traci 70% wartości, jakich wartości, tam praktycznie same węgle, może źle rozumujesz, 100 po ugotowaniu to będzie jakieś 200-250g i jak z tego weźmiesz ugotowane 100g to wiadomo że to będzie ok 40g suchego i wartości mniejsze, nie rozumiem Cię dokładnie. Cukru się nie pozbywaj ale ogranicz tylko do herbaty/kawy
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Wziąłem makaron do ręki i z tyłu mam tabelę wartości odżywczych, która prezentuję się następująco:
100g nieugotowanego makaronu
kcal 367
białko 11g
wegle 79,3g
tluszcz 0,7g
100g ugotowanego makaronu
120 kca
bialko 3,6g
wegle 25,2g
tluszcz 0,6g
Różnica jest dość widoczna porównując kalorie, białko i węgle, przeczytałem to TYLKO na opakowaniu od makaronu.
100g nieugotowanego makaronu
kcal 367
białko 11g
wegle 79,3g
tluszcz 0,7g
100g ugotowanego makaronu
120 kca
bialko 3,6g
wegle 25,2g
tluszcz 0,6g
Różnica jest dość widoczna porównując kalorie, białko i węgle, przeczytałem to TYLKO na opakowaniu od makaronu.
...
Napisał(a)
no to wyjaśniłem Ci to już wyżej jak to jest z ugotowanym, podczas gotowania siąknie wodę i jest cięższy, biorąc 100g ugotowanego bierzesz ok 40g surowego, licz wszystko przed obróbką. Pierś np przed ugotowaniem ma 100g a po już ok 60g.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Rozumiem, a płatki owsiane mogę wraz z mlekiem i np. jabłkiem wrzucić do blendera i wypić? No i oczywiście jajeczka później na twardo.
...
Napisał(a)
można zblendować, dodać jabłko czy banana, jakieś rodzynki, cynamonu dodać jak lubisz.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Poprzedni temat
Ocena diety Ektomorfika na masę.
Następny temat
Napoje słodzone aspartamem/sorbitolem
Polecane artykuły