SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Konkurs na zupe SFD !!!

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 10028

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 246 Napisanych postów 27200 Wiek 27 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 78909
[LC] Zupa serowa z kurczakiem curry i brokułami by DreamEvil

Składniki:
- 500ml wywaru (na 5 litrów wywaru użyłem porcję włoszczyzny, porcję rosołową oraz 2 udka kurczaka)
- 250g piersi kurczaka
- 100g startego sera gouda
- 500g brokułów
- przyprawy (curry, ostra papryka, sól i pieprz do wywaru)

Sposób przygotowania:
- brokuły pokroić na "główki" i ugotować na parze
- ugotowane brokuły obtoczyć w przyprawie curry oraz ostrej papryce
- mięso z piersi kurczaka dokładnie przyprawić z jednej strony ww. przyprawami
- ugrillować na patelni grillowej brokuły z mięsem piersi kurczaka
- gdy mięso już się dokładnie usmaży, zdjąć z patelni i dodać do odmierzonej wcześniej porcjii wywaru
- wszystko razem zagotować, dodać jeszcze przypraw wedle uznania
- podać gotową zupę na talerz: najpierw 50g żółtego sera rozsypać na dnie talerza, następnie wlać zawartość garnka i oprószyć kolejnym 50g żółtego sera.
- poczekać, aż ser się ładnie roztopi, zamieszać i jeść!

Wartości odżywcze na porcję zupy (nie wliczam wywaru oraz warzyw):
566 kcal
78g białka
0g węglowodanów
30g tłuszczy

Parę zdjęć z przygotowania zupy








Zmieniony przez - DreamEvil w dniu 2014-03-17 08:03:36
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Zupa węgierska by Malinowa

Zupa Węgierska z kurczakiem by Malinowa

Zupa w smaku pomiędzy gulaszową a strogonowem ,rozgrzewająca, pikantna,aromatyczna . Dobrze komponuje się z makaronem ,ryżem i dodatkiem żółtego startego sera

Składniki:

-500g.fileta z piersi kurczaka
-1 duża cukinia
-2 duże/4 małe cebule
-4 ząbki czosnku
-1 opakowanie włoszczyzny + 4 ziemniaki
-1 opakowanie pieczarek
-1 przecier pomidorowy/puszka pomidorów
-2 łyżki masła klarowanego
-1 czubata łyżka mąki ryżowej
-przyprawy : 1 łyżka słodkiej papryki ,1 łyżka ostrej papryki, 1 łyżka granulowanego czosnku ,1 łyżka bazylii,2 liście laurowe,sól i pieprz do smaku oraz maggi


1.Włoszczyznę oraz ziemniaki umyć,obrać oraz skroić w kostkę.Smażyć w głebokim garnku 5 minut, na łyżce klarowanego masła, po czym zalać 1.5 przegtowanej wody.Dodać listek laurowy,doprowadzić do wrzenia po czym zmniejszyć moc o połowę.

2.Filet z piersi kurczaka pokroić w kostkę,przyprawić ww.przyprawami oraz łyżka mąki ryżowej.Usmażyc na drugiej łyżce tłuszczu po czym mięso wrzucić do garnka z gotującymi sie warzywami.

3.Na patelni po smazonym kurczaku usmazyc pokrojone pieczarki razem z cebulą (Aby pieczarki szybciej się usmażyły posyp je duża szczyptą soli), nastepnie całośc dorzucamy do garnka.

4. Na koniec do zupy dodajemy pokrojona w grubą kostkę cukinie, zmiażdzony czosnek,pomidory oraz przyprawiamy wedlug uznania solą,pieprzem i maggi.

5.Gotujemy na małym ogniu,pod przykryciem ok 1.5 godziny.

Smacznego !






Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 21 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 971
ZUPA KEBAB
Składniki:
- Pierś z kurczaka 1kg
- Kremówka (ja użyłem 18% w kartoniku) 0,5l
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawa gyros
- francuska zupa cebulowa Knorr
- Chilli mielone
- 1 papryka
- Pieczarki 0,5kg
- Oliwa z oliwek 5g

Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka pokroić w drobne paski i podsmażyć na oliwie z cebulką i czosnkiem.
2. Podczas smażenie przyprawić gyrosem.
3. Obsmażyć pieczarki
4. W garnku zagotować1,5l wody.
5. Dodać do wody rozmąconą zupkę cebulową Knorra, pokrojoną paprykę, podsmażone pieczarki i kurczaka. Całość gotować około 15min
6. Dodać kremówkę i doprawić chilli.
7. Delektować się wyśmienitym smakiem ! 

BTW na całą zupę:
Wartość energetyczna: 2102kcal
Białko: 250g
Tłuszcz: 107g
Węglowodany: 40g

Aby zmniejszyć zawartość tłuszczy można zastosować np. śmietankę 12% lub jakiś inny zamiennik.

P.S. Miseczka niestety mała, bo redukcja pełną parą :)





Zmieniony przez - freeeesz w dniu 2014-03-19 18:18:23
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 395 Napisanych postów 9627 Wiek 47 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 133458
Krem selerowy z groszkiem - wzbogacany


Skład:
-seler, 500-600g
-mały por
-350g groszku (świeżego lub mrożonego)
-cebula ok 200g
-3 szklanki bulionu lub wywaru z warzyw
-kawałek startego imbiru ok 20-30g
-ok 30g koncentratu pomidorowego
-20g masła
-świeżo wyciśnięty sok z cytryny
-przyprawy: pieprz, sól, szczypta cukru

Przygotowanie:
Selera i cebulę obieramy, kroimy w plastry i wkładamy do garnka. Dodajemy oczyszczonego i pokrojonego na nieduże kawałki pora, masło oraz wlewamy szklankę bulionu i dusimy na małym ogniu pod przykrywką. Gdy warzywa są miękkie miksujemy je, zalewamy resztą bulionu, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy kilka minut.

W osobnym garnku gotujemy groszek w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i dokładamy do zupy.
Całość przyprawiamy startym imbirem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem

Wartości odżywcze całej zupy czyli 4 porcje:

kcal: 480
B: 25g
W: 55g
T: 18g

Opcjonalne wzbogacenie - mięsne kuleczki

Skład:
-dowolne mięso, dobrze aby było ciut bardziej tłuste. Ja dałem schab
-jajko
-przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:
Mięso mielimy, dodajemy jajko i przyprawy. Formujemy niewielkie kuleczki i smażymy.
Wartości odżywcze zależne od wybranego mięsa i ilości.

SMACZNEGO









Trzy miłości życia: dzieci, siłownia, żona...... no może dzieci, żona i siłownia

ZAJRZYJ i jak możesz to POMÓŻ
http://www.sfd.pl/KruQ__prośba_o_pomoc-t996105.html

Mój dziennik:

http://www.sfd.pl/KruQ__wakacyjny_recomp,_aktualne_foto:_str._122_-t977745.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 135 Napisanych postów 324 Wiek 27 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 2260
Zdrowa i łatwa zupa a'la fasolka po bretońsku

Składniki:

szklanka pomidorów w puszce
100g piersi z kurczaka
szklanka wody
niecałe pół szklanki ugotowanej białej fasoli
mała cebula
marchew
łyżka oliwy
przyprawy: słodka papryka, czosnek, koper, majeranek, sól pieprz

Wykonanie:

Do pomidorów dodajemy startą marchew, fasolę i wodę, zagotowujemy i przyprawiamy. Na oliwie szklimy cebulę na złoty kolor, dodając później kurczaka posypanego słodką papryką. Gdy marchew zmięknie dodajemy do wywaru kurczaka z cebulką.
Ja podałam zupę z grillowanym, razowym chlebem- polecam :)

z tych proporcji wychodzi 450g zupy, na zdjęciu nie jest przedstawiona cała porcja.
BTW całości: 320kcal b: 30 t: 11,6 W: 24,5





Zmieniony przez - milka. w dniu 2014-03-23 12:23:34
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 795 Wiek 57 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 18368
Kartoflanka z ciecierzycą na rosole

Wczoraj na obiad jedliśmy gotowane żołądki indycze. Żeby nie marnować wywaru gotowałam go" porządnie" tzn. z dużą ilością warzyw rosołowych i przypraw.
Żołądki zaserwowałam rodzinie na obiad a na bulionie zrobiłam dzisiaj kartoflankę z ciecierzycą.

Składniki:

1 l – bulionu mięsno - warzywnego ( u mnie z gotowanych żołądków)
Składniki do rosołu
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera
1/3 zielonej części pora
Pół cebuli uprażonej jak do rosołu
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
6-8 ziaren czarnego pieprzu
1 suszony grzybek
2 łyżeczki majeranku
sól do smaku
pieprz grubo mielony do smaku
4 szklanki wody
2 średnie ziemniaki
70 g suchej cieciorki.

Sposób wykonania

Cieciorkę umyć i namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować prawie do miękkości. Wywar z ugotowanej ciecierzycy nie wylewamy, wykorzystamy do zupy. Z warzyw, mięsa i przypraw na wolnym ogniu gotujemy rosół. Ugotowane mięso możemy wykorzystać do innego obiadu lub dołączyć do kartoflanki.
Obrać, umyć ziemniaki i pokroić w kostkę. Wrzucić do wywaru ziemniaki i majeranek - gotować 15 minut . Po tym czasie dołożyć cieciorkę i gotować jeszcze 5-8 min. .Doprawić do smaku pieprzem . Zupa rozgrzewająca, bardzo zdrowa i odżywcza. Smacznego.
.






makrosy :




Zmieniony przez - agatha38 w dniu 2014-03-25 21:17:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 53 Napisanych postów 2699 Wiek 36 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 15911
Krem ze szparag

Składniki:
1 marchew
1 pietruszka
100g selery
1 pęczek natki pietruszki
0,5kg białych szparag
20g jarzynki
50g śmietany słodkiej 12%
Sól, pół łyżeczki cukru
1 bułka
woda

Sposób przyrządzania:
1. Do garnka wlewamy 3l wody, zagotowujemy, dodajemy odrobinę soli, cukru następnie pokroić warzywa w kostkę.
2. Pokrojone warzywa wrzucamy do zagotowanej wody, wsypujemy jarzynkę, gotujemy na małym gazie przez około 20min „zdjęcie 1”
3. Dodajemy pokrojone szparagi, gotujemy przez około 15min „zdjęcie 2”
4. Odstawiamy nasz krem na 5-10minut, następnie blendujemy do uzyskania jednolitego koloru „zdjęcie 3„ zagotować
5. Wyłączamy, dodajemy śmietanę oraz natkę pietruszki NIE GOTOWAĆ „zdjęcie 4”

Podawać z grzankami bądź groszkiem ptysiowym

Sposób przyrządzenia grzanek:
1. Bułkę pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni przez kilka minut.

Smacznego!










...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 152
Zupa Rybna

Skład:
- 2 litry wywaru warzywnego
- 2 marchewki
- 3 cebule
- 2 ziemniaki
- 0,5kg łosoś
- 0,3kg pstrąg
- puszka pomidorów
- 0,5 cytryny (sok)
- mleko kokosowe
- trawa cytrynowa
-sól, pieprz, pieprz cayenne
- natka pietruszki


Sposób przygotowania:

Do wrzącego wywaru wrzucić pokrojoną marchewkę, podpieczoną cebule, trawę cytrynową. Dwie pozostałe kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy do gotującego się wywaru. Po ok. 15 minutach dodać pokrojone ziemniaki. Jak wszystkie warzywa zmiękną dodać pokrojone ryby. Pod koniec dodać puszkę pomidorów i gotować jeszcze około 10 minut na małym ogniu. Nadać koloru odrobiną mleka kokosowego (ja dałam dwie łyżki) i wycisnąć sok z połowy cytryny. Do smaku doprawić solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne wedle uznania. Na koniec posypać natką pietruszki.







Mniam !!!

Zmieniony przez - Remik7 w dniu 2014-03-27 16:45:20
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Remik7 Ćpaj Sport
Ekspert
Szacuny 737 Napisanych postów 34667 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 254666
Z przyczyn 'technicznych' konkurs na zupe kończymy jutro o godzinie 15.00. Pula musi zostać wcześniej rozdana w tym miesiącu. Jeśli ktoś czekał do końca to ma jeszcze czas jutro.


Za zmianę przepraszamy


w razie pytań jest odpowiedni temat, tutaj tylko zgłoszenia.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 166 Wiek 42 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 2952
Siema, zrobilem zupe jeszcze raz, bo za pierwszym razem kartki nie dodalem... Mam nadzieje, ze bedzie OK.


Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dietetyczna mleczna kanapka

Następny temat

Chleb sezamowy

WHEY premium