W tym temacie chcę przedstawić Wam przepis na ciasto do oryginalnych tortilli.
Przepis w 100% oryginalny, pochodzący z Meksyku mówi nam o wykorzystaniu tylko i wyłącznie mąki kukurydzianej. I tak w istocie jest, bo prawdziwe tortille zrobione są właśnie z tej wspaniałej i żółtej mąki. Oczywiście recepturę dowolnie możemy modyfikować poprzez zamianę mąki z kukurydzy na pszenną, bądź pszenną-pełnoziarnistą. Miejcie na uwadze jednak fakt, że na ulicach Mexico City nie doświadczycie takich smaków - to wszystko wymysł europejski, który z oryginałem ma niewiele wspólnego.
Nie będę tu wymieniał idealnych ilości i proporcji. Zasada jest prosta jak drut - z połączenia składników musi powstać gładka, elastyczna i miękka kulka ciasta. Tak więc DO DZIEŁA!
Czego nam trzeba?
- mąki kukurydzianej (oryginalnej, tzw. "MASA HARINA") / ew. pszennej lub pszennej-pełnoziarnistej
- soli
- lodowatej wody
Jak robimy?
W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki i wyrabiamy do uzyskania jednolitej, gładkiej i elastycznej kulki ciasta. Zróbmy to dokładnie (przy okazji spompujemy bicki ). Owijamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na bok, żeby odpoczęło. Na jakieś 30-45min. Po tym czasie dzielmy kulę na mniejsze kuleczki i wałkujemy na cienkie, 1mm placki. Dobrze jest do tego celu nabyć specjalną prasę do tortilli, która znacznie przyspieszy pracę i nie trzeba będzie wałkować. Kupić ją można w internecie (zazwyczaj na zagranicznych stronach), ale naprawdę warto! Gotowe placki smażymy na suchej patelni przez ok. 30 sekund z każdej strony lub do momentu, aż na górze zaczną pojawiać się bąbelki. Ważne, aby nie robić tego zbyt długo, bo zrobią się zbyt twarde i ciężko będzie w nie cokolwiek zawinąć. Gotowe układamy na stosiku i jeszcze ciepłe przykrywamy ściereczką. Dzięki temu powstanie mały "eko system" i pod wpływem pary, placki staną się bardziej elastyczne.
Podajemy z ulubionymi dodatkami:
- grillowane kawałki piersi kurczaka z paprykami, kukurydzą, kolendrą i pomidorami + jogurt naturalny.
- mielona wołowina z czerwoną fasolą, chilli i kwaśną śmietaną/jogurtem naturalnym.
- gotowane piersi kurczaka z genialnym sosem miętowo-bazyliowym (widoczne na fotce).
Możliwości jest mnóstwo!
SMACZNEGO!
Zmieniony przez - Paszkos244 w dniu 2014-03-23 00:17:40