SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

NAJPROSTSZY PRZEPIS NA PRAWDZIWE TORTILLE!

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8304

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 274 Napisanych postów 3367 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 18896
Witajcie!

W tym temacie chcę przedstawić Wam przepis na ciasto do oryginalnych tortilli.
Przepis w 100% oryginalny, pochodzący z Meksyku mówi nam o wykorzystaniu tylko i wyłącznie mąki kukurydzianej. I tak w istocie jest, bo prawdziwe tortille zrobione są właśnie z tej wspaniałej i żółtej mąki. Oczywiście recepturę dowolnie możemy modyfikować poprzez zamianę mąki z kukurydzy na pszenną, bądź pszenną-pełnoziarnistą. Miejcie na uwadze jednak fakt, że na ulicach Mexico City nie doświadczycie takich smaków - to wszystko wymysł europejski, który z oryginałem ma niewiele wspólnego.
Nie będę tu wymieniał idealnych ilości i proporcji. Zasada jest prosta jak drut - z połączenia składników musi powstać gładka, elastyczna i miękka kulka ciasta. Tak więc DO DZIEŁA!

Czego nam trzeba?
- mąki kukurydzianej (oryginalnej, tzw. "MASA HARINA") / ew. pszennej lub pszennej-pełnoziarnistej
- soli
- lodowatej wody

Jak robimy?
W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki i wyrabiamy do uzyskania jednolitej, gładkiej i elastycznej kulki ciasta. Zróbmy to dokładnie (przy okazji spompujemy bicki ). Owijamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na bok, żeby odpoczęło. Na jakieś 30-45min. Po tym czasie dzielmy kulę na mniejsze kuleczki i wałkujemy na cienkie, 1mm placki. Dobrze jest do tego celu nabyć specjalną prasę do tortilli, która znacznie przyspieszy pracę i nie trzeba będzie wałkować. Kupić ją można w internecie (zazwyczaj na zagranicznych stronach), ale naprawdę warto! Gotowe placki smażymy na suchej patelni przez ok. 30 sekund z każdej strony lub do momentu, aż na górze zaczną pojawiać się bąbelki. Ważne, aby nie robić tego zbyt długo, bo zrobią się zbyt twarde i ciężko będzie w nie cokolwiek zawinąć. Gotowe układamy na stosiku i jeszcze ciepłe przykrywamy ściereczką. Dzięki temu powstanie mały "eko system" i pod wpływem pary, placki staną się bardziej elastyczne.

Podajemy z ulubionymi dodatkami:
- grillowane kawałki piersi kurczaka z paprykami, kukurydzą, kolendrą i pomidorami + jogurt naturalny.
- mielona wołowina z czerwoną fasolą, chilli i kwaśną śmietaną/jogurtem naturalnym.
- gotowane piersi kurczaka z genialnym sosem miętowo-bazyliowym (widoczne na fotce).

Możliwości jest mnóstwo!
SMACZNEGO!




Zmieniony przez - Paszkos244 w dniu 2014-03-23 00:17:40
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 274 Napisanych postów 3367 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 18896
No niestety te kukurydziane mąki u nas w Polsce są do niczego... Nie zrobisz tylko z takiej. Musisz je mieszać z innymi. Spróbuj z pszenną lub pełnoziarnistą :)

Zmieniony przez - Paszkos244 w dniu 2014-08-13 11:46:55
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Gitara!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Remik7 Ćpaj Sport
Ekspert
Szacuny 737 Napisanych postów 34667 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 254666
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94927 Napisanych postów 364912 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1670438
super przepis i banalnie prosty do wykonania

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
J/W

Świeny przepis i prosty do zrobienia.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Suuuupperrr

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 274 Napisanych postów 3367 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 18896
Dziękuję! Miło mi i czekajcie na kolejne!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 135 Napisanych postów 324 Wiek 27 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 2260
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 9994 Napisanych postów 5638 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18404
Tak proste a ja zawsze kupowałam,sog
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 54 Wiek 22 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1752
Jakie makro?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
To zalezy z jakiej ilości mąki będziesz robił

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

ZDJĘCIA NASZEJ SZAMY v2

Następny temat

!!AKCJA!! "ODŻYWCZE SAŁATKI" odcinek I

WHEY premium