SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Smażenie niezdrowe? Ale czemu?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2770

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 92 Wiek 38 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2678
Witam

Tak mnie nurtuje ostatnio taki problem. Wszędzie się pisze (na sfd też) że smażenie jet bee, bo jest i kropka. Wszędzie polecają/polecacie raczej grillowanie. Ale jak to jest właściwie z tą szkodliwością smażenia?

Trochę się naczytałem po forach i innych kątach internetu i najczęściej przytaczany powód szkodliwości to TŁUSZCZ. Zły tłuszcz. Dużo tłuszczu. OK. Przy smażeniu używa się tłuszczu, ale smażąc np. na smalcu po pierwsze mięcho nie łyka aż tyle tego tłuszczu niż z oleju, ale po drugie ważniejsze, co skoro ja chcę ten tłuszcz? Jestem na low carb teraz i w diecie liczę mięcho + ewentualnie trochę smalcu użytego do smażenia (co i tak liczę z nadwyżką bo przecież większość zostaje na patelni). To jak to jest?

Drugim częstym powodem podawanym jest to że tłuszcz się pali a jak się pali to tworzą się szkodliwe związki, itp, itd. No dobra, jeśli się smaży na jakimś kujawskim, czy ogólnie na jakichś nędznych olejach roślinnych to i się pali. Ale smażąc na maśle klarowanym albo na smalcu się nie pali tłuszcz.

No to w końcu jak jest z tą szkodliwością? Jeśli CHCĘ/LICZĘ SIĘ z tym dodatkowym tłuszczem bo jest to zaplanowany element mojej diety i smażę na smalcu, albo maśle klarowanym (koksa nienawidzę to olej kokosowy odpada, a też ponoć dobry jest) to czy to znaczy, że smażenie, może nie tyle jest zdrowe/zdrowsze, co nie jest niezdrowe?

Dosyć często pojawiało się podobne pytanie, ale zawsze było kwitowane: nie bo nie. A jak to jest dokładnie? I czemu? I czy przy spełnieniu ww. warunków można spokojnie sobie smażyć, nawet codziennie?

haba daba

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 47 Wiek 31 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 483
jest pełno olejów zdrowych z sezamu, z oliwek, lniany i wele innych ale zapomnialem nazw:D smalec to topiona słonina to nie moze byc zdrowe no ale co niezdrowe to smaczne:P oliwa z oliwek czy tam inne zdrowe oleje nawet są zalecane do diety wiec czemu na nich sobie nie przyrządzac mięska;p a zeby Cie odstraszyc od smalcu , idz sobie do masarni i popatrz na kawalek sloniny i zadaj sobie pytanie czy zjadlbys takie cos przed obrobką:P
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Zarówno smażenie jak i grillowanie może być niezdrowe. W ich przebiegu powstaje wiele zwiazków chemicznych z któryhch część może działać niekorzystnie na nasz organzim, choćby akryloamid, nitrozoaminy, ale takze - uwaga węglowodory aromatyczne, benzopiren... Poza tym pamietać nalęzy, że masło klaorwane zawiera cholesterol, a ten też może ulegać utlenieniu. O ile nieutleniony cholesterol nie stanowi dla nas zagrożenia, o tyle hydroksycholesterole i 7-ketocholesterol - już zdecydowanie tak.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 21 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2607
lukakozi
jest pełno olejów zdrowych z sezamu, z oliwek, lniany i wele innych ale zapomnialem nazw:D smalec to topiona słonina to nie moze byc zdrowe no ale co niezdrowe to smaczne:P oliwa z oliwek czy tam inne zdrowe oleje nawet są zalecane do diety wiec czemu na nich sobie nie przyrządzac mięska;p a zeby Cie odstraszyc od smalcu , idz sobie do masarni i popatrz na kawalek sloniny i zadaj sobie pytanie czy zjadlbys takie cos przed obrobką:P


Smalec to jeden z najlepszych tłuszczy do smażenia, więc nie pisz, jak nie wiesz.

#top
Myślę, że sporadyczne smażenie na maśle, smalcu, oleju kokosowym nie jest takie złe. Mówię o krótkotrwałym smażeniu, przy niskich temperaturach (<250C, z czego każdy tłuszcz pali się w swojej temp.).
Głównym powodem szkodliwości smażenia jest utlenianie się tłuszczy, przede wszystkim kwasów tł. nienasyconych, dlatego polecam w/w tłuszcze. Jednak to że nasycone się wolniej utleniają, nie zmienia faktu, że również to robią.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 92 Wiek 38 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2678
No z tym niezdrowym smalcem na korzyść oliwy w przypadku smażenia to lukakozi popłynąłeś.

To czyli jak dziennie jem 3 posiłki (jajecznica, świnia i kurczak na kolację) i wszystko smażę to nie za dobrze? :D Czyli jak smażenie zostawię na jajecznicę (ewentualnie resztę od czasu do czasu) to jaka jest najlepsza i stosunkowo prosta metoda przygotowania padliny, tak żeby i jeszcze smaczne było. Na parze? Czy można nie popadać w paranoję i kontynuować na grilu regularnie?

Zmieniony przez - Curry_ w dniu 2013-07-08 22:49:00

haba daba

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 47 Wiek 31 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 483
Badanie opublikowane w Journal of Medicinal Food (S.Farnetti, Food Fried in Extra-Virgin Olive Oil Improves Postprandial Insulin Response in Obese, Insulin-Resistant WomenJ Med Food 14 (1) 2011) wskazuje jasno, że najlepszym olejem do smażenia jest oliwa z oliwek extravergine. Oliwa z oliwek extravergine jest poddawana procesowi tłoczenia na zimno, to znaczy świeże i wyselekcjonowane owoce trafiają do prasy mechanicznej, gdzie są miażdżone na pulpę, a następnie po oddzieleniu wody i wytłoczyn, otrzymujemy najprawdziwszą oliwę extravergine. Nic więcej nie potrzeba. I tu ciekawostka! Jednonienasycone kwasy tłuszczowe jako jedyne nie podlegają degradacji podczas obróbki cieplnej, nie utleniają się, więc mogą być używane do smażenia. A najbogatszą w te kwasy jest oliwa z oliwek extravergine. Na 100 g oliwy, jednonienasycone kwasy tłuszczowe to aż 73,7 gramów.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 47 Wiek 31 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 483
Oprócz kwasów tłuszczowych, oliwa jest bardzo bogata w witaminę E oraz antyutleniacze, które sprawiają, że oliwa jest bardziej stabilna podczas obróbki termicznej od innych olejów
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 47 Wiek 31 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 483
Tłuszcze takie jak masło czy olej słonecznikowy rozpadają się w niższych temperaturach wytwarzając szkodliwe związki.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 47 Wiek 31 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 483
to cytaty z neta.. sam tego nie wymyslilem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 47 Wiek 31 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 483
Faktem jest tez ze smalec jest tluszczem chyba najodoprniejszym na temperature i nie pali sie tak szybko jak oliwa przez co nie wydziela 'zlych' związków..jednak zawieza nasycone kwasy tluszczowe a co za tym idzie cholesterol sie odklada.. oliwa bedzie sie palic pewnie juz w tem 180stopni i bedzie wtedy wydzielac toksyczne związki, ale wczesniej raczej nie..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 47 Wiek 31 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 483
wiec ja nie neguje tego ze smacelec jest bardzo dobrym tluszczem do smazenia bo tego nie powiedzialem.. tylko ze jest niee zdrowym tluszczem i uzywany czesto moze miec zle skutki
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

omlet z jajek i koktajl?

Następny temat

Dieta do sprawdzenia

WHEY premium