Szacuny
128
Napisanych postów
9767
Wiek
3 lata
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
23574
Suplement kwasu arachidonowego postanowił przebadać Roberts w 2007 roku, na trenujących siłowo sportowcach. W badaniu tym nie uzyskano jednoznacznych rezultatów... Autor nie zaobserwował wtedy, niestety, pozytywnych zmian w obrazie tkanki tłuszczowej i masy mięśniowej u ochotników wspomaganych przez 50 dni 1 gramem kwasu arachidonowego dziennie, w porównaniu z zawodnikami z grupy placebo – otrzymującymi w tym samym czasie 1 g oleju kukurydzianego. W odniesieniu do grupy placebo, w grupie kwasu arachidonowego wzrosły natomiast średnio: o 8,5% - szczytowa moc mięśni, o 3.4 kg – rekordy w wyciskaniu na ławce i o 2.3 kg - rekordy w wyciskaniu ciężaru nogami. Poprawa wyników w bojach siłowych zdawała się wskazywać, że kwas arachidonowy wpływa ewidentnie na jakość wysiłków anaerobowych (beztlenowych).
Źródło:
Effects of arachidonic acid supplementation on training adaptations in resistance-trained males. Roberts MD, Iosia M, et al. J Int Soc Sports Nutr. 2007 Nov 28;4:21.
Podsumowanie wszystkich badań, dowodzących pozytywnego wpływu kwasów omega 6 na rozwój mięśni i redukcję tłuszczu, znajdziecie tutaj:
Szacuny
8
Napisanych postów
203
Wiek
49 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
1571
Dla uzupełnienia należy dodać że zachwianie proporcji O3:O6 jest groźne dla zdrowia a co za tym idzie może obniżyć rekord na ławie. Wiec zanim ktoś zacznie suplementować się o6 niech zastanowi się nad tym że o6 i tak jest spożywane w nadmiarze...
Szacuny
128
Napisanych postów
9767
Wiek
3 lata
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
23574
Sprawa jest penie bardziej złożona... Generalnie - faktycznie - omega 6 są szerzej rozpowszechnione w środkach spożywczych, niż omega 3. Jednakże, w zasadzie, tylko i jedynie w postaci kwasu linolowego. Natomiast, główne znaczenie dla formy mają dopiero jego pochodne - kwas gamma linolenowy, dihomo gamma linolenowy i arachidonowy. Jednakże, w ludzkim organizmie aktywność desaturazy przekształcającej kwas linolowy do jego pochodnych jest niska. Tak więc - myśląc o dobrych wynikach sportowych - warto zwrócić uwagę na źródła kwasu gamma linolenowego (olej wiesiołkowy i ogórecznikowy) lub suplementy kwasu arachidonowego.
Szacuny
128
Napisanych postów
9767
Wiek
3 lata
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
23574
Zabek, nie oleju - tylko konkretnie kwasu arachidonowego. Zresztą, jeżeli przeczytasz cały artykuł, zobaczysz też moje wątpliwości, co do wielkości tych dawek.
Zabek, gdzie ty widziałeś tyle kwasu arachidonowego w pożywieniu...? Wskaż mi chociażby jeden, powszechny produkt spożywczy, zawierający jakąś większą ilość kwasu arachidonowego.
Szacuny
128
Napisanych postów
9767
Wiek
3 lata
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
23574
Malcerz, dla przypomnienia podaję też link do artykułu o wpływie omega 3 na redukcję i masę, bo został przeniesiony do innego działu, z uwagi na niezgodność z regulaminem:
Szacuny
128
Napisanych postów
9767
Wiek
3 lata
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
23574
Ale to właśnie stan zapalny jest motorem rozwoju masy mięśniowej. W artykule wyjaśniam rolę prostaglandyn w procesie hipertrofii - przeczytajcie.
Z tych tabelek wynika, że najwięcej arachidonianu jest w makreli - trochę ponad 100 mg na 100 g. Aby więc odczuć wpływ tego kwasu na poprawę siły, trzeba by wciągać z kilogram makreli dziennie.
Poza tym - kwas arachidonowy jest jednocześnie prekursorem molekuł pro- i przeciwzapalnych.
Szacuny
128
Napisanych postów
9767
Wiek
3 lata
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
23574
Zresztą, panowie, raczej nie zachęcam do suplementacji kwasu arachidonowego, chociażby z tego powodu, że jego suplementy są trudne do dostania w naszym kraju. Natomiast uważam, że olej ogórecznikowy lub wiesiołkowy powinien być obowiązkowym składnikiem diety każdego pakera, tak samo zresztą - jak olej lniany i ryby.