Kolejną zaletą jest fakt, że można je zabrać ze sobą np. do szkoły, pracy, na uczelnię, na wyjazd, etc.. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mozna zrobić "hurtowo" i przechowywać w lodówce przez pare dni. W sytuacji awaryjnej, będą niezastąpione
warto wspomnieć, że do "obkładu" możemy uzyć dowolnych składników- co kto lubi, bądź co mu pasuje do bilansu i rozkładu BTW. W mojej wersji "kanapeczki" smakowały bardzo podobnie do pizzy
SKŁADNIKI:
* 4 filety z uda kurczaka (440g)
* 80g szynki serrano długodojrzewającej (8 plastrów)
* 4 kuleczki mini mozarelli (moze byc oczywiscie po plasterku z tradycyjnej kulki mozarelli)
* przyprawy (ja uzyłam: czosnek, chilli, bazylię, paprykę słodką wędzoną)
PRZYGOTOWANIE:
* fileciki przyprawiamy w ulubiony sposób, na górę każdego kładziemy 2 plasterki szynki serrano (może byc również wędzony łosoś, inna dobra szynka długodojrzewająca, jajko na twardo, etc.)
* na górę dajemy kawałek mozarelli
* posypujemy ziołami (ja użyłam bazylię, gdyż świetnie komponuje się z mozarellą)
* wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy całość ok. 25-30 minut (proponuję sprawdzać, gdyż może być krócej, lub dłużej- w zależnosci od piekarnika)
BTW I KCAL NA CAŁOŚĆ:
* BIALKO: 102g
* WĘGLOWODANY: 1g (mozarella)
* TŁUSZCZ: 36g
* KALORIE: 736kcal
JEDNA "KANAPECZKA" BTW I KCAL:
kcal: 184
b: 25,5
w: 0g
tł: 9g
FOTY:
Stop wishing start doing