Wiek : 27
Waga : 135
Wzrost : 184
Obwód klatki : 135
Obwód ramienia : 38
Obwód talii : 142
Obwód uda : 70
Obwód łydki : 45
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej :
Aktywność w ciągu dnia : praca
Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 3x w tygodniu siłownia + 40min rower
Odżywianie : żadnych ryb, brak czasu więc głównie płyny i kanapeczki
Cel : redukcja 1,5-2kg tygodniowo
Ograniczenia żywieniowe : brak
Stan zdrowia : nadciśnienie
Preferowane formy aktywności fizycznej : siłownia
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : bcaa i białko
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : tylko takie które nie podnoszą ciśnienia
Stosowane wcześniej diety : brak
Od 2 tygodni już się odchudzam, ale bez żadnego konkretnego planu. Dlatego właśnie postanowiłem się wyposażyć w kalkulatory i podzielić z wami tym co mi wyszło. Obecnie jestem 5kg lżejszy, ale to pewnie woda i tylko odrobina tłuszczu więc bez rewelacji.
Moje wyliczone zapotrzebowanie kaloryczne to 2700. Ucinam z tego 500 dla dni treningowych i 900 dla nietreningowych. Mam zatem w dni treningowe 2200 a nietreningowe 1800 kcal. Rozkład B/W/T jaki przyjąłem to:
(B) 1,8g / kg
(W) 1,5g / kg
(T) obliczam poprzez pozostałe zapotrzebowanie kaloryczne / 9
Wychodzi z tego na jeden dzień treningowy: (B) 220g, (W) 180g, (T)64g.
Rozkładam to na 4 posiłki. Śniadanie (7:30) i drugie śniadanie (12:00) muszą być szybkie w przygotowaniu. To samo kolacja (20:00). Dlatego są to głównie kanapki, serki z orzechami, jakieś szejki z odżywką. Obiad (16:00) tutaj pierś z kurczaka, najczęściej pieczona, do tego ryż/makaron i jakieś warzywka.
Nie będę opisywał dokładnych posiłków bo jeszcze ich nie mam, dopiero przez weekend przygotuję plan na jakieś 2 tygodnie. Produkty z których korzystam to: chleb razowy, serek wiejski, masło, migdały, orzechy włoskie, banany, wiórki kokosowe, jaja, szynka z piersi, pierś z kurczaka, wołowina, mleko 2% i 0,5%, kakao, oliwa, pomidory, cebula, czosnek, szczypior, sałaty, rzodkiewki, ogórki, makaron żytni, ryż długoziarnisty, twaróg półtłusty, mozarella, kalafior, marchew.
Proporcje wartości odżywczych rozkładam w ciągu dnia w następujący sposób:
Śniadanie: (B) 44g, (W) 55g, (T) 12g, (Kcal) 515
II Śniadanie: (B) 55g, (W) 55g, (T) 12g, (Kcal) 560
Obiad: (B) 55g, (W) 55g, (T) 12g, (Kcal) 559
Kolacja: (B) 66g, (W) 18g, (T) 25g, (Kcal) 571
Trenuję godzinę po zjedzeniu obiadu. Przed i w trakcie treningu siłowego 15g BCAA. Po siłowym i przed aerobami 30g odżywki białkowej. Do godziny po treningu jem kolację. Trening wygląda następująco: 4 serie po 10-15 powtórzeń na różne partie mięśni w kolejności - uda, plecy, klata, barki, bic, tric.
Trochę się rozpisałem, ale mam nadzieję, że ocenicie czy taki plan ma sens i wskażecie gdzie poprawić.
Zmieniony przez - soulmate87 w dniu 2013-04-11 21:37:53