SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Deficyt energetyczny a spadek masy ciała

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8249

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 27 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 963
Mam pytanie, które wprawdzie jest mocno teoretyczne, ale myślę, że odpowiedź na nie pomoże mi zrozumieć istotę tego, o co pytam. Nie znalazłem nigdzie na forum odpowiedzi wprost, ale jeśli jednak takowa padła, to za powtarzanie przepraszam i biję się w piersi. Chodzi mi o relację pomiędzy deficytem energetycznym, a spadkiem masy ciała.
Przyjmijmy, że przy określonej masie i określonym trybie żcyia spożywam takie ilości białka i węglowodanów, że utrzymuję ich "stan posiadania" na stałym poziomie (np. zgodnie z wyliczeniami z tekstu Tyki). Ilość energii pobieranej codziennie reguluję więc ilością tłuszczów. 1g tłuszczów to 9 kcal, zatem 1kg tłuszczu to 9000 kcal.
Teraz pytanie: czy jeżeli mój skumulowany deficyt energetyczny w jakimś okresie (np. 1 miesiąc) wyniesie 9000 kcal (czyli ok. 300 dziennie - co jest raczej w normie przy diecie redukcyjnej), to stracę na wadze dokładnie 1kg? I czy mogę przyjąć, że będzie to sam tłuszcz? Przypominam, że zakładamy, że białka i węglowodany spożywam wyłącznie w ilości niezbędnej do utrzymania "stanu posiadania", więc ten deficyt dotyczy wyłącznie tłuszczów. Jeśli będzie inaczej, to proszę o odpowiedź - dlaczego.
Dzięki za odpowiedzi.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10791 Napisanych postów 47485 Wiek 26 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 57816
Spadek wagi o 1 kg nie świadczy absolutnie o niczym. Może się on wiązać na przykład jedynie z utratą wody - wywołana deficytem w spożyciu samej wody, proporcjami makroskładników w diecie (szczególnie deficytem węglowodanów), poziomem mikroelementów (choćby sodu), rozmaitych hormonów, spożyciem nawet lekkich diuretyków (np. kawy) itp. itd.

Wszystkie wyliczenia kaloryczności diety i makroskładników są wyliczeniami teoretycznymi obarczonymi dosyć dużym marginesem błędu gdyż:

- znamy jedynie szacunkową a nie prawdziwą wartość dla naszej podstawowej przemiany materii
- znamy jedynie szacunkową a nie prawdziwą wartość naszego wysiłku energetycznego
- znamy jedynie szacunkową a nie prawdziwą wartość energetyczną posiłków
- setki jeśli nie tysiące czynników wpływają na to jak pokarm przez nas spożywany jest trawiony, przyswajany i wykorzystywany

Nigdy utrata wagi nie pochodzi z jednego źródła, w utraconym 1 kg wagi jest pewna część wody, białek, tłuszczy, glikogenu itp. itd.

Rozważanie chudnięcia w aspekcie utraty 1 kg wagi nie ma sensu, gdyż tyle można "stracić" po dużej kupie lub po pół godziny w saunie lub godzinnym intensywnym wysiłku.

Jedyną miarodajną oznaką skutecznego odchudzania jest spadek procentu tłuszczu w organiźmie (najlepiej przy zachowaniu maksimum beztłuszczowej masy ciała). Można bowiem utracić np. 20 kg wagi nie tracąc ani grama tkanki tłuszczowej i nie wiem czy taki efekt z czystym sumieniem można nazwać odchudzaniem. Dlatego też określenia typu "na diecie X w czasie Y schudłem Z kilogramów" są dla mnie bezwartościowe bez informacji o zmianach w kompozycji tkanek. Jeśli ktoś powie że "na diecie X w czasie Y mój procent tłuszczu spadł o Z %" - to jest dla mnie miarodajne i zrozumiałe.

Jeszcze inne błędy w Twoim rozumowaniu:

- kaloryczności diety przy pomocy tłuszczy nie radzę regulować na dietach innych niż diety tłuszczowe

- tkanka tłuszczowa nie składa się wyłącznie z tłuszczu, zawiera określony procent wody, białek itp. poza tym nie jest to tkanka jednorodna i jednakowa u wszystkich, tak więc nigdzie nie jest powiedziane że 1 kg ludzkiej tkanki tłuszczowej to 9000 kcal (ja bym stawiał raczej na jakieś średnio 7500 kcal), pozostawiając te 9000 kcal jako wartość prawdziwą dla czystych tłuszczy w formie np. oleju jadalnego.

- W ciągu miesiąca odchudzania, przy stałym deficycie 300 kcal na dzień deficyt ten nie będzie bynajmniej procentowo taki sam pierwszego i ostatniego dnia miesiąca gdyż Twoja masa w ciągu tego miesiąca prawdopodobnie spadnie, metabolizm najprawdopodobniej zwolni, zmieni się jeszcze cały szereg innych rzeczy. Z tych wszystkich opisanych powyżej powodów odpowiedź brzmi nie - nie będzie to równo 1 kg i nie - nie będzie pochodził wyłącznie z tłuszczu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 693 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 2345
Myślę, że Tyka wyczerpał temat. Dorzucę tylko, że żaden model matematyczny nie jest miarodajny - spotkasz się z takimi wyliczeniami jeszcze pewnie nie raz na dietetycznych manowcach. Za dużo czynników wpływa na organizm, by przez zmianę tylko jednego można było stwierdzić, czy prowadzi do spadku masy ciała, czy nie....

Zireael deith blath caerme...there will be a day, there will be...

Rytm mojego życia wyznacza miarowy stukot skakanki i kropel potu na betonie - there will be a day, there will be

Traenen auf den auf die Stange eingeklemmte Haenden...meine Haenden?

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kto napisze diete na przyrost masy ?

Następny temat

czy to dobry sposób na schudnięcie?

Fruzelina