SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Oliwa Z Oliwek vs. Olej Rzepakowy

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 53772

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 13 Wiek 38 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1944
I jeszcze jedno - tą tabele którą wyżej przedstawiłeś + w ogóle zalety oleju tyczą się rzepakowego NIERAFINOWANEGO, prawda?
Pytam bo np tutaj
http://pokochajolejrzepakowy.pl/rafinowany-czy-tloczony-na-zimno/
znalazłem informacje o tym, że rafinowany - krótko mówiąc - lepszy
Bądź mądry, pisz wiersze ...

Zmieniony przez - merlin85 w dniu 2013-04-04 16:02:49
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 413 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2746
Ciekawy artykuł, odniosę się własnym doświadczeniem. Otóż do krótkotrwałego smażenia produktów które szybko się ścinają np. jajka używamy masła. Dlaczego masła? Dlatego że posiada bogaty skład tłuszczowy, mimo iż posiada też izomery trans to wbrew pozorom w zdrowej formie. Ma też udział 50/50 (w przybliżeniu) kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych. Oznacza to że jest bardzo łatwo przyswajalnym tłuszczem. Dlaczego więc nie smażyć na nim wszystkiego? Gdyż szybko ulega paleniu i wydziela wówczas trujące związki. Dlatego jajecznica ubóstwia masełko. Zalecam też spożycie masła w formie surowej np z ziemniakami czy rybą.

Do smażenia dłuższego jak mięso zalecam smalec, jest to tłuszcz który używają wykwintni kucharze aczkolwiek do smalcu trzeba przyzwyczaić kubki smakowe gdyż pozostawia posmak. Dla niektórych może być z początku nie do przyjęcia.

Innymi olejami do smażenia długotrwałego są oleje które wytrzymują >200C.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 413 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2746
Co do witryny pokochajolejrzepakowy to należy się odnosić z dystansem. Może to być bowiem coś w stylu marketingu oliwy. Rafinowany olej wg producentów ma więcej witamin które się dodaje podczas tego procesu, natomiast rafinacja też zmienia łańcuchy wiązań i niszczy wiele kwasów więc nie jestem przekonany co do jakości olejów rafinowanych. Wg niektórych źródeł zmieniły się technologie i teraz oleje mają o wiele wyższe restrykcje unijne, natomiast nie znalazłem jeszcze wiarygodnych badań.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 13 Wiek 38 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1944
TheArt, dzięki, masz wiedzę. Leci SOG. Powiedz proszę jeszcze: jeśli smażyć już koniecznie na oliwie (w sensie - uparłem się i już ) to jakiej? Bo na pewno nie extra virgin. Rafinowanej? A może z wytłoczyn?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 1017 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 41556
Zacząłbym od tego, że nie należy wymagać zbyt wiele od oliwy z oliwek w cenie 30-40 zł za litr.

Argumenty, że olej rzepakowy ma mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i więcej kwasów omega-3, to w sumie żadne argumenty.

Jedna łyżka oleju rzepakowego zawiera 1 g nasyconych kwasów tłuszczowych. Jedna łyżka oliwy z oliwek zawiera "aż" 2 g nasyconych kwasów tłuszczowych. Z tym, że badania dosyć wyraźnie pokazują, że nie ma potrzeby obawiać się tej małej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych w oliwie z oliwek. Podobnie nie ma potrzeby obawiać się małej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych w jajkach lub rybach. Ogólnie kilka opublikowanych ostatnio prac wskazuje, że nie ma potrzeby aż tak bardzo obawiać się nasyconych kwasów tłuszczowych:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20071648

Olej rzepakowy zawiera więcej roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3, ale można mieć wątpliwości czy jest to zaleta. Kwasy te bardzo łatwo ulegają utlenieniu, co może zachodzić zarówno podczas produkcji, jak i przechowywania oleju. Z kolei ich konwersja do EPA i DHA jest zazwyczaj mocno ograniczona.

Wysokiej jakości oliwa z oliwek extra virgin zawiera również ciekawe składniki o właściwościach silnie antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych, np: oleuropeina i hydroksytyrozol. Przykładowo ostatnio trwają badania nad ich wpływem na prewencję osteoporozy:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22855341

Tutaj również rozmawialiśmy o wadach i zaletach oleju rzepakowego:
https://www.sfd.pl/Canola_oil-t874507.html 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 413 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2746
Gdybym miał kupować oliwę z oliwek za 40zl/litr to nigdy bym jej nie kupił, akceptowalną ceną jest 20-30zł/litr choć moim zdaniem nie warto. Co do kwasów nasyconych i ich ilości musisz wziąć pod uwagę na jakiej jesteś diecie, ja np jestem na diecie lowcarb i spożywam bardzo dużo tłuszczy więc dla mnie nie jest obojętne ile przyjmuję kwasów tłuszczowych nasyconych. Stosunek nasyconych do jednonienasyconych i wielonienasyconych należy rozdzielić jak 1:1:1. Natomiast ilośćkwasów omega3 ma podstawowe znaczenie i jest to kluczowy element diety, gdyż niekorzystny bilans kwasów omega3, omega6 i omega9 może powodować wiele chorób w tym nowotworowych. Stosunek kwasów omega3 do omega6 należy rozdzielić w stosunku 1:4 (optymalna dawka to 1:2) co w przypadku stosowania oliwy jest trudne a wręcz niemożliwe bez suplementacji omega3.



Zmieniony przez - TheArt w dniu 2013-04-04 16:31:21
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 9947 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 52544
Należy brać pod uwagę fakt, że omega3 w rzepakowym, o ile ich faktyczny stan zgadza sie z tym na etykiecie to ALA.

TheArt - Jesteś upartym człowiekiem, a czasem warto szerzej zerknąć na pewne kwestie

Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)

Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 413 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2746
To ma być ALA, czyli alfa-linolenowy z grupy omega-3 którego nie wytworzy organizm. Twoje kontrargumenty akurat szanuję.

Ciekaw jestem ile osób z forum smaży swoje ulubione kurze cycki na swojej ulubionej oliwie extra virgin, celuję że 90%. Przez co 90% z nich nawet nie wie jak sobie tym szkodzi nie mówiąc już że pali pieniądze na patelni.

Zmieniony przez - TheArt w dniu 2013-04-04 16:44:08
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 3053 Wiek 111 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 12449
Każdy po części ma rację w tym temacie, niemniej jednak proponuje zagłębić się głębiej w biotechnologię i medycynę w celu przeanalizowania działań różnych składników które po zetknięciu z wieloma innymi substancjami występującymi w organizmie zmieniają swoje właściwości.

Nie doradzam w kwestii dietetyki - korzystam z prywatnego centrum dietetycznego.

Nie doradzam w temacie hormonów - nie jestem lekarzem.

Fizyki nie oszukasz ESP, ABS i ASR tak samo jak psychiki psychotropami i substancjami psychodelicznymi.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 413 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2746
Trzeba by pojąć ogrom wiedzy nt. składników odżywczych, interakcji z innymi, zachowania w róznej temperaturze, dodać do tego wiedzę nt procesów chemicznych, później działanie organizmu, jego komórek, następnie mięśni, ćwiczeń i ich wpływu na poszczególne partie mięśniowe, następnie dodać wpływ ciśnienia tętniczego (pulsu) na ukrwienie i zachowania komórek oraz wpływ otoczenia, zanieczyszczeń aż po sferę psychiczną. A kiedy ćwiczyć i jeść.

Moja babcia całe życie je masło, codziennie, grubo nim smaruje i mając 88 lat chodzi na imprezy co piątek. Przeżyła wojny, miała 15ścioro rodzeństwa.

Chcę powiedzieć że nasze pokolenia i kolejne żyją coraz sztuczniej, skupiając się bardziej na drobiazgach i komplikując sobie egzystencję.



Zmieniony przez - TheArt w dniu 2013-04-04 16:53:31
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Facet 18lat / dieta i ćwiczenia by schudnąć

Następny temat

Dieta na rzeźbę do oceny

WHEY premium