Są również w oleju sojowym i rzepakowym. Występują też we wszystkich margarynach, jak też, ale w mniejszej ilości w tłuszczach zwierzęcych (masło, smalec, itp.).
Tłuszcze nienasycone mają w temperaturze pokojowej postać oleistą (ciekłą). Tłuszcze nasycone są ciałami stałymi. Zatem im bardziej "ciekły" jest dany produkt tłuszczowy, tym więcej zawiera tłuszczów nienasyconych.
Ogólnie rzecz ujmując tłuszcze są estrami gliceryny i kwasów tłuszczowych. To właśnie obecność wiązań podwójnych w owych kwasach decyduje o tym, czy jest nienasycony, czy nie. Gliceryna jest alkoholem zawierającym trzy grupy hydroksylowe. Jeśli zestryfikowana jest tylko jedna, to taki tłuszcz nazywamy monoglicerydem. Jeśli dwie lub trzy, to są to odpowiednio di- i triglicerydy. O stopniu nienasycenia tłuszczu decyduje ilość wiązań podwójnych w łańcuchach bocznych (tych pochodzących z kwasów tłuszcowych). Im jest ich więcej, tym tłuszcz jest bardziej nienasycony. Ilość wiązań podwójnych w takim pojedynczym łańcuchu waha się od 1 do 3. Jeśli interesuje Cię jakość tłuszczu, to w składzie szukaj informacji na temat zawartości poszczególnych kwasów tłuszczowych (tłuszcze w
organizmie są najpierw hydrolizowane do gliceryny i owych kwasów, dopiero mogą przedostawać się do komórek). Ich zawartość jest różna w różnych produktach, ponieważ rodzaj tłuszczu, jaki dany organizm wytwarza jest kodowany genetycznie, czyli jest cechą gatunkową.
Al_Bundy_2