SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mięso, sery, jajka VS odżywka. Dyskusja

temat działu:

Trec

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4415

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 217 Napisanych postów 36673 Wiek 38 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 115956
Tak się ostatnio zastanawiam - mięso nie zawsze jest dobrej jakości (już nawet pomijam fakt czym są karmione zwierzaki), sery nie przypomnają tych serów z dawnych lat, jajka ... podobnie ma się sprawa jak z mięsem.

Kiedyś byłem zwolennikiem minimalizowania spożywania odżywek. Dzisiaj natomiast stawiam pytanie - czy odzywka białkowa, której zawartości jesteśmy pewni, nie jest rozwiązaniem lepszym?

Jak sądzicie?

Tylko szczerze - cy te wszystkie "sery" wiejkie albo twarogi nie raz Was nie odrzucały?

Oczywiście nie chodzi mi o przyjmowanie wyłącznie odżywki białkowej, bardziej chodzi o jej wrzucenie na stałe zamiast np. porannego serka.

Temat na fali, trochę "atakujący", ale i sprawa nie jest błaha ;)

Zmieniony przez - King_Odin w dniu 2013-02-26 21:08:01

HST PUSH & PULL - mój autorski "system" treningowy:http://www.sfd.pl/-t589381.html
Dieta LOW-CARB, art dla początkujących: http://www.sfd.pl/-t655403.html
Redukcja od A do Z - wszystko o redukcji:http://www.sfd.pl/-t654560.html
Tabata - co to jest i za co ją lubię?: http://www.sfd.pl/-t963145.html
Takie wielkie, takie niewinne. A same niosą na grzbiecie skrzydlatą kostuchę. Polską śmierć.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 2246 Wiek 33 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 35386
Lepiej kupic xx kg miesa niz bialko za 200zl, na pewno wyjdzie sie na tym lepiej.

O jedna osobe mniej na ziemi? A jakiez to ma znaczenie?

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dawidzie masz racje że żywność dzisiejsza odbiega od tych sprzed kilku/kilkunastu lat, wszystko teraz faszerowane chemią, sztuczne nawozy żeby rosło szybko a jakość nieważna,- klient i tak kupi jak ma kupić.
Najlepszą wersją jest o ile jest taka możliwość; robienie własnego twarogu jeśli ma sie swoją krowe na wsi jajka najlepiej kupować od babci na targu, taka ciekawostka ze niektóre wymieniają sie żółtkami na całe jajka, 2żółtka = 1jajko więc fajna wersja jak ktoś je same białka jaj[ja], mięso no tu kwestia tez ciekawa, na wsi coraz mniej hoduje sie bydła czy wieprza, a podobno dobre dobrej jakości mięso można kupić od kułsowników tylko trzeba przebadać dla pewności.

osobiście wydaje mi sie że WPC/WPI czy wymień inne no na dłuższą mete nie ma sensu, jednak "prawdziwa" żywność jest niby najlepsza choć wiadomo jakiej jakości

red forman racja
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 217 Napisanych postów 36673 Wiek 38 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 115956
Ja to wiem, żywność nigdy nie powinna być zastąpiona przez proszek. Tylko chodziło mi o to, że coraz częściej jakość żywności powoduje, że nie spełnia ona swojej roli.

Tak na marginesie - cytryna polerowane są woskiem. Wiecie z czego się go robi? Z odchodów rabali, które gnieżdżą się na drzewach w Tajlandii ;P Oczywiście do tego dodaje się trochę chemii jeszcze...

HST PUSH & PULL - mój autorski "system" treningowy:http://www.sfd.pl/-t589381.html
Dieta LOW-CARB, art dla początkujących: http://www.sfd.pl/-t655403.html
Redukcja od A do Z - wszystko o redukcji:http://www.sfd.pl/-t654560.html
Tabata - co to jest i za co ją lubię?: http://www.sfd.pl/-t963145.html
Takie wielkie, takie niewinne. A same niosą na grzbiecie skrzydlatą kostuchę. Polską śmierć.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 420 Wiek 43 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 2424
Siedzę sobie przy kompie czytam posty popijając herbatką z cytryną a tu nagle post Kinga myślałem ze opluję monitor :) Co to dyskusji to jak się widzi co jest dodawane do żywności to serio lepiej odżywkę wybrać bo nawet do produktów ze wsi nie ma się pewności że są "czyste" Same sklepy wolą sprzedawać gorsze produkty alby mieć tylko większy zysk. Np w sklepach "Owad w kropeczki" był super wędzony filet z kurczaka z Morlin niezła alternatywa dla gotowanego kurczaka a teraz jest z innej firmy w tej samej cenie ale koło wędzarni to on tylko stał raczej był pomazany płynem wędzarniczym czyli o smaku wędzonego. na każdym kroku nas kręcą jogurt o smaku truskawkowym bez truskawek pasta łososiowa z makreli itp itd się rozpisałem King fajny pomysł z tą dyskusją.

Jestem na dwóch Dietach, bo na jednej byłbym Głodny.
Niema ludzi normalnych są tylko nieprzebadani.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 272 Napisanych postów 1128 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 29896
Warto więc kupować produkty które posiadają certyfikaty jakości, i warto też sprawdzać prawdziwość owych certyfikatów. Przykładowo mięso z Lidla, które posiada certyfikat najwyższej jakości wydany przez Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 181 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 8533
a odżywki to niby z czego są produkowane? surowiec jest przecież ten sam. Czy fakt że producent doda tam słodzik, barwniki i trochę syntetycznych witamin tworzy ten produkt jakoś specjalnie wartościowym?

Kwestia jakości żywności to kwestia grubości portfela, oczywiście zawsze mozna mieć schizę co tam na prawdę jest w tym mięsie które kupuję, ale na tej zasadzie to należałoby generalnie przestać oddychać. Pomijam już fakt że skoro kogoś zastanawia co tak na prawdę siedzi w wołowinie to powinien choc chwile pomyśleć z czego wyprodukowano odżywkę, produkt im bardziej przetworzony tym z gorszego surowca może pochodzić, bo procesy przemysłowe i bogactwo dodatków skutecznie zamaskują jego wątpliwą jakość.

Osobiście bałbym się raczej właśnie tego, suplementów niż żywności.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 217 Napisanych postów 36673 Wiek 38 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 115956
Ależ oczywiście, że odżywki mają to samo "źródło". Jednak czasami okazuje się, że jedyną dodatkową ingerencją producenta jest dodanie słodzika, barwnika czy innych substancji.

Tymczasem właśnie żywności pewnym być nie można. Niedawno okazało się, że jakaś firma z Niemiec, która reklamowała się jako "EKO", wcale taka nie była. Ile było już sytuacji, że kiełbasa, zamiast zawierać deklarowaną ilość mięsa miała więcej tłuszczu i innych dodatków.

Z założenia ten temat nie miał wychwalać odżywek, absolutnie nie. Chodziło mi o rozpoczęcie dyskusji ;)

HST PUSH & PULL - mój autorski "system" treningowy:http://www.sfd.pl/-t589381.html
Dieta LOW-CARB, art dla początkujących: http://www.sfd.pl/-t655403.html
Redukcja od A do Z - wszystko o redukcji:http://www.sfd.pl/-t654560.html
Tabata - co to jest i za co ją lubię?: http://www.sfd.pl/-t963145.html
Takie wielkie, takie niewinne. A same niosą na grzbiecie skrzydlatą kostuchę. Polską śmierć.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
dojdziemy do wniosku że umiar i zdrowy rozsądek... A proch z rana jak śmietana ;) jak najbardziej z płatkami naturalnymi swojskim mlekiem i orzechami zrywanymi/zbieranymi własnoręcznie...

Zmieniony przez - sul w dniu 2013-02-27 11:16:48
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 2242 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 42187
Panowie na dzień dzisiejszy filety są coraz gorszej jakości dawniej jak ugotowałem piers było spoko nic nie śmierdziało , gotuje już od paru dni i normalnie jak przekroje to dosłownie j**ie ! Nie myślcie że ten zapach to nie świeże mięso bo zapach nie świeżego mięsa pachnie inaczej a to jest ewidentnie naładowane paszami ... jest to przykre bo nie wiadomo co tu jeść sery hehe sery żeby to były sery to jest jakaś mamałyga a nie ser (chodzi mi o twaróg)


Zmieniony przez - mateusz-gr w dniu 2013-02-27 11:28:26
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
MrPapaj T. Lech
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 3172 Wiek 46 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 18690
Powiem Wam że często się zastanawiam co my tak naprawdę jemy.Tyle się ostatnio nasłuchałem i naczytałem o robieniu wałków w jedzeniu,że aż się nie dobrze robi.Mój bardzo dobry kumpel robił kiedyś na chłodni w firmie X mówił że towar który wracał ze sklepów miał tylko przeklejane daty ważności i frrruuu powrót na sklepy:)Podejrzewam że to częste praktyki w wielu firmach bo przecież nikt nie będzie wywalał mięsa do śmieci.Także jeśli ktoś ma możliwość to jak najbardziej od zaufanego rolnika.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

"TRAIN HARD OR GO HOME" -lecimy z masą!!

Następny temat

Kto z Was zażywał Nitrobolon II od TREC'a i mi powie?

WHEY premium