SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

KULINARIA 35+

temat działu:

Po 35 roku życia

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 23886

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Lubelle wciągam czasem aż miło. Do tego spagetti też pełne ziarno kiedyś wyłapałem. Może mój smak jest jałowy, ale nie odczuwałem różnicy pomiędzy "zwykłym" makaronem a pełnym ziarnem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
te wszystkie makarony to jednak pszenica ,najlepszy to makaron żytni razowy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4932 Napisanych postów 15291 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1180542
to akurat prawda że żytni razowy byłby najlepszy, choć ponoć (nie jadłem) smak nie powala na kolana

RafalRRRR - czuć różnicę, szczególnie jak czasami mam równocześnie na stole pełne ziarno i normalny (bo dzieci wolą). jak dla mnie pełne ziarno jest przede wszystkim bardziej al dente i trudniej go rozgotować jak się człowiek zagapi
(nie wspominając oczywiście o odżywczo/zdrowotnych aspektach ;))

Zmieniony przez - kabo9 w dniu 2013-01-31 15:32:37
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Szacuny 94931 Napisanych postów 364912 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1670438
ja ostatnio tylko makarony praktycznie,ryż sporadycznie

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 9408 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 85038
ja na zmianę. Ale to prawda, żytni razowy nie smakuje tak dobrze jak z całego ziarna
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 65 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 686
Witam wszystkich, którzy lubią czasami coś ugotować.

A więc do dzieła:

Coś w stylu lecza… porcja dla 2 osób

1. Wołowina ok. 300g
2. Marchew z groszkiem ok. 300g
3. Papryka konserwowa ok. 300g
4. Ogórek kwaszony ok. 200g
5. Cebula ok. 100g
6. Przyprawy: pieprz, papryka czerwona słodka, wegeta.
7. Oliwa z oliwek (ja smażyłem na oleju z pestek winogron)
Marynujemy wołowinę w przyprawach i oleju(przyprawy wedle uznania) następnie podsmażamy i po dolaniu gorącej wody dusimy tak długo aż będzie miękka. W trakcie duszenia przygotowujemy warzywa. Po uduszeniu mięsa wyławiamy je z tej „tłustej wody” . Czysta patelnia, odrobina oliwy i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy na złoty kolor i dodajemy resztę warzyw i szczyptę wegety. Po chwili dodajemy wołowinę i smażymy tak długo aż warzywa będą ciepłe ale nie rozgotowane („rozwalone”). Osobiście nie daję soli, bo w wegecie jest jej wystarczająco dużo.
Jak dla mnie smakuje zaj**iście. Oczywiście warzywa wedle uznania, ja dałem to co akurat było w lodówce.








Zmieniony przez - bolo-1983 w dniu 2013-02-10 15:49:43
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
w zasadzie cos podobnego robie czasami ,ale rzadko bo ta wołowina droga jak diabli

DZISIAJ POLECIAŁEM Z GOŁĄBKAMI HE HE! z chudego miesa drobiowego ,ryzu i kapusty ,fajne danie takie 3w 1



Zmieniony przez - chungi w dniu 2013-02-10 20:39:00
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jesli znudzily sie Wam widoki na talerzu i nie mozecie patrzec na ryz i rybe to mozna urozmaicic sobie posilek np. w taki sposob



...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
KOTLETY WOLOWE a'la mielone - proteinowa BOMBA

Dzisiaj peoksperymentowalem ...

250 gr wolowiny na tatara - ja kupilem w "Biedronce"
Ziola dalmatynskie
Odrobina pieprzu
2 zabki czosnku
2 cale jajka
Otreby owsiane (lub inne)

Wolowinke rozdrabniamy i dodajemy przyprawy oraz wycisniety czosnek.

W przypadku kupnej wolowiny na tatara nie solimy jej poniewaz mieso juz jest posolone. Nalezy posmakowac przed przyrzadzeniem. Jak dla mnie bylo nawet zbyt slone. W zasadzie sol jest dla nas zbedna !

Jajka mieszamy z 2 - 3 lyzkami stolowymi otrab i odstawiamy na 10 - 20 min. aby otreby napecznialy.

Laczymy przyprawione mieso z masa z jajek i otrab, a nastepnie smazymy albo na patelni grillujacej albo na teflonowej - ja smazylem na patelni teflonowej i na ghee. Mozna i bez tluszczu, ale jest ryzyko ze sie przypala szybko zanim wszystko sie ladnie zetnie.

Moje wyszly doskonale

Warto zrobic ciensze to beda idealne jako wkladka do domowego hamburgera dla dzieci np.

Co istotne to to ze wolowina lubi dlugo zalegac w przewodzie pokarmowym wiec dodatek otrab ma ulatwic jej pozniejsze wydalanie :)

Na zdjeciach sa jeszcze bialka z 2 jajek, ktorych nie chcialem zmarnowac wiec dodalem ale to za duzo poniewaz masa wowczas jest nieco za rzadka wg mnie wiec nie ma co przesadzac z jajkami, ale i tak sie udaly znakomicie :)






Zmieniony przez - DARNOK35 w dniu 2013-04-06 00:58:59
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 239 Napisanych postów 9129 Wiek 46 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 130480
wszystko fajnie, ale z tym gotowym mięsem na tatara, a w szczególności z "sieciówek" to ja bym nie ryzykował



KREW POT I ŁZY TYLKO NA TO NAS STAĆ

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

bol rak od dluzszego czasu sciegna i miesnie... co pomoze...

Następny temat

szczupły - czym się wzmocnić ???

WHEY premium