Zmieniony przez - easyjerzy w dniu 2012-11-25 19:04:22
Zmieniony przez - easyjerzy w dniu 2012-11-25 19:04:22
forum blokuje linka, przyklejam przepis z
zdrowo-i-smacznie.blogspot.com
Razowe tortille żytnie
Meksykanie używają tortilli kukurydzianych (do tacos) i pszennych (do burritos). Żaden z nich zapewne nie pomyślał o stworzeniu nowego dania specjalnie dla tortilli z mąki żytniej. Szkoda. Sama podumam nad nazwą dla potrawy, zawiniętej w placek z mąki żytniej. Tortille w sklepie są dość drogie, a ja miałam tak potworną ochotę na małe burritos, że postanowiłam sama wykonać ciasto - ale po drobnych modyfikacjach.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas całkowity: jw. + 1h na "odpoczynek" + 10 min. na smażenie
Składniki:
(na 5 tortilli)
szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000)
1/4 szklanki mąki żytniej chlebowej (typ 720)
szczypta soli
2 łyżki masła
1/3 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
W misce łączymy obie mąki, dodajemy sól i dokładnie mieszamy.
Dodajemy masło pokrojone w drobne kawałki i "wgniatamy" je w mąkę.
Do miski wlewamy gorącą wodę. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Zostawiamy ciasto na chwile do ostygnięcia. Po tym czasie zagniatamy ciasto i dzielimy je na 5 małych kuleczek równej wielkości.
Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką. Kuleczki pozostawiamy na około godzinę.
Kuleczki rozwałkowujemy na cieniuteńkie placuszki o średnicy około 20 cm.
Nagrzewamy suchą patelnię. Tortillę smażymy przez około 30 sekund - na jedną i drugą stronę. Trzeba uważać, by nie trzymać ich na patelni zbyt długo.
Uwagi:
Jeśli ciasto przechowywane w lodówce kruszy się podczas zwijania, wystarczy podgrzać je przez moment w mikrofalówce lub na suchej patelni.
Gotowe tortille można przechowywać w lodówce, nakryte zwilżoną ściereczką.
Tortillę możemy wykorzystać na przykład do przyrządzenia enchiladas czy burritos.
Zmieniony przez - kuba_n w dniu 2012-11-25 19:07:28
KREW POT I ŁZY TYLKO NA TO NAS STAĆ
w linku wykasuj spację
KREW POT I ŁZY TYLKO NA TO NAS STAĆ
Moje składniki,trochę ubogo bo na szybko.
kroimy,mieszamy
w miedzy czasie smażymy kurczaka
robimy własne placki tu na 3:
0,3kg maki
3 łyżki oliwy
woda
1jajko
szczypta soli
nakładamy,zawijamy i zajadamy
Pozdrawiam!!!
Dziennik Konkursowy 2012-2013!!!! ZAPRASZAM!!!
http://www.sfd.pl/Konkurs_Biceps_&_Triceps_wg_polaco_92-t896431.html#post0
Test Black Devil 2011
http://www.sfd.pl/Test_Black_Devil_by_polaco_92__Dziennik_Postepow!!!-t820196.html
To były czasy...Kawal historii życia.
http://www.sfd.pl/polaco_92_/_Ty_nigdy_nie_bedziesz_taki_jak_Ja_nigdy_nie_będę_taki_jak_Ty!!!-t382762.html
KREW POT I ŁZY TYLKO NA TO NAS STAĆ
Dziennik Konkursowy 2012-2013!!!! ZAPRASZAM!!!
http://www.sfd.pl/Konkurs_Biceps_&_Triceps_wg_polaco_92-t896431.html#post0
Test Black Devil 2011
http://www.sfd.pl/Test_Black_Devil_by_polaco_92__Dziennik_Postepow!!!-t820196.html
To były czasy...Kawal historii życia.
http://www.sfd.pl/polaco_92_/_Ty_nigdy_nie_bedziesz_taki_jak_Ja_nigdy_nie_będę_taki_jak_Ty!!!-t382762.html
Muza do kebaba tez dobra :)
W tym przepisie Kuby zamiast masla mozna ghee dodac i bedzie jeszcze lepsze pewnie. Wkrotce zrobie to sprawdze z ghee.
Jak czytam sklad kupnych tortilli to kurde tyl urywa juz od samego czytania co tam jest :)
KREW POT I ŁZY TYLKO NA TO NAS STAĆ