piersi z kurczaka - 3 sztuki
musztarda - 1 opakowanie
Przyprawa do marynowania mięs - 2 łyżki
natka pietruszki - 0.5 pęczka
ziemniaki - 5 sztuk
śmietana - 0.5 szklanki
bulion - 1 szklanka
cebula - 4 sztuki
oliwa - 0.5 szklanki
czosnek główka - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
-Mięso pokrój w większą kostkę, polej połową oliwy i posyp przyprawą do mięs. Odstaw na 20 minut.
-Ziemniaki obierz, umyj, następnie pokrój na cząstki, lub połówki. Podobnie cebulę - na cząstki.
-Fasolkę oczyść, odetnij końcówki i lekko obgotuj aby była pół surowa.
-W szerokim rondlu rozgrzej dobrze pozostałą oliwę. Smaż ziemniaki i całe ząbki czosnku aż nabiorą rumianej skórki.
-Teraz dodaj cebulą oraz mięso i kontynuuj smażenie aż wszystko nabierze rumianych kolorów. Następnie dodaj fasolkę i musztardę i jeszcze chwilę obsmaż.
-Wlej bulion oraz śmietanę, chwilę, zagotuj, a następnie całość przenieś do żaroodpornego naczynia i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut. Po zapieczeniu, obficie posyp posiekaną natką pietruszki i natychmiast podawaj.
Wartości(całej potrawy przed przyrządzeniem - porcja dla 4 osób):
2279 kcal
156 B
128 T (pół szklanki oliwy ma 91g, ale przy smażeniu dużo ubywa więc myślę że tutaj proporcja jest mniejsza)
141 W
Zdjęcie niewyraźne ale jest :) uwierzcie, smak rewalacyjny. nie ma nic lepszego jak mięso z musztarda :)