Składniki:
200g fasoli
250g piersi
1/3 cebuli
Koncentrat pomidorowy
Przyprawy
Przygotowanie:
Ja użyłem suszonej fasoli, jeśli ktoś ma świeżą to może od razu działać. Fasole zalewamy wodą i zostawiamy na noc w garnku. Rano gotujemy ją do miękkości, a w między czasie dusimy przyprawione piersi na oliwie (pokrojone w kostkę) razem z cebulą. Gdy fasola robi się miękka dodajemy kurę i cebulę i dalej gotujemy na małym ogniu, po czym dodajemy 3-4 łyżki koncentratu i przyprawiamy według gustu (ja dałem dużo pieprzu i chilli) Osobiście ten do gotowanej fasoli dodałem kostkę rosołową i oprócz koncentratu wcisnąłem troszkę ketchupu.
Biała fasola jest kozak, w 100g jest 288kcal, 22g białka, 1,5g węgli i aż 60g tłuszczu, dodać do tego kurę i mamy niezłe żarcie. Wychodzi 3-4 porcje, zależnie od tego kto ile wody wleje.
Całość: (4 porcje)
854kcal
B 97g
W 4g
T 128
1 porcja = 213kcal, B 24g, W 1g, T 32g