Szacuny
11
Napisanych postów
1290
Wiek
11 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
41914
Dokładnie. Są osoby które twierdzą że po zaczęciu jedzenia przykładowo tygodniowo x jajek obniżyły trochę nawet cholesterol bądź po prostu został w normie. Ale załóżmy też że taka osoba zaczęła regularnie jeść jajka od kiedy zaczeła ćwiczyć a to samoistnie zbiło cholesterol. Liczy się umiar i urozmaicenie.
I oczywiście j/w składa się na to multum czynników.
Zmieniony przez - SutSon w dniu 2012-08-16 23:15:16
Szacuny
8
Napisanych postów
2174
Wiek
28 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
29766
nie ma co, zarąbisty artkuł... ani żadnego poparcia naukowego, ani żadnych poważnych wyników. Napisali tylko że badali, że wyszedł taki wynik i my mamy im wierzyć bo oni tak powiedzieli?
Szacuny
11148
Napisanych postów
51569
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
C..j, że jajko to najlepszy produkt z możliwych. Nie ma lepszego pokarmu od jajek. Nie dość, że wzorowa przyswajalność białka to jeszcze mnóstwo witamin. Jajko musi mieć wszystko pod dostatkiem, bo w końcu musi z niego wyjść kurczak.
Szacuny
8
Napisanych postów
2174
Wiek
28 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
29766
Skeba
C..j, że jajko to najlepszy produkt z możliwych. Nie ma lepszego pokarmu od jajek. Nie dość, że wzorowa przyswajalność białka to jeszcze mnóstwo witamin. Jajko musi mieć wszystko pod dostatkiem, bo w końcu musi z niego wyjść kurczak.
Mit że jajko jest idealnym źródłem białka już został obalony.
Co nie znaczy że jest ono złe - jest świetnym źródłem białka, składników odżywczych i tłuszczy, ale jeśli chodzi o jego białko to takie super idealne nie jest.
Szacuny
11148
Napisanych postów
51569
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Ja się spotkałem z opinią, iż białko ma najlepszą biodostępność.
Kurczak musi mieć idealne warunki do rozwoju, dlatego rozwija się w jajku, a nie gdzie indziej :)
Szacuny
11148
Napisanych postów
51569
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
"Faktycznie jego wartość biologiczna jest wysoka, ale przekonanie zgodnie z którym swoimi właściwościami „bije na głowę” wszystkie inne źródła protein jest nieuzasadnione, niemniej jaja warto włączyć do diety, nie tylko z resztą ze względu na wysokojakościowe białko, ale także z powodu obecności innych cennych dla naszego zdrowia składników (witamin i składników mineralnych oraz choliny}"
- Nie podano, co jest lepsze od jajka.
Jajko ma wyższy wskaźnik chemiczny od wołowiny, tzn. lepszy skład aminokwasowy, ma także lepszą przyswajalność.
Zmieniony przez - Skeba w dniu 2012-08-16 11:39:00