Składniki:
- Filet z kurczaka
- 10g zmielonych na mąkę płatków owsianych
- 1 jajko
- 20g płatków migdałów
- przyprawy (sól, pieprz, chili)
- łyżeczka odżywki białkowej o słodkim smaku (niekoniecznie, ale jeśli ktoś ma to fajnie podkreśli smak migdałów)
Sposób przygotowania:
Szykujemy sobie 3 talerzyki.
- na pierwszy wysypujemy zmielone płatki i mieszamy z odżywką białkową,
- na drugi wbijamy jajko, roztrzepujemy widelcem i dodajemy przypraw, mieszamy
- na trzeci wysypujemy płatki migdałów i rozkładamy na płasko na całą powierzchnię
Przygotowany filet z kurczaka "maczamy" z obu stron kolejno najpierw w płatkach, następnie w jajku, a na końcu kładziemy w migdały. Chwilkę zostawiamy by dobrze przywarły do kurczaka...
Rozgrzewamy patelnię. Tutaj zależy kto jaką ma to smażymy na tłuszczu, lub bez. Ja smażę na ceramicznej, więc bez tłuszczu mogłem sobie pozwolić.
Smażymy 3 min na niedużym ogniu z każdej strony. Trzeba pilnować zarówno czasu jak i temperatury by migdały się nie przypaliły, a jedynie lekko zrumieniły na brąz.
Ja zjadłem sobie z mizerią z ogórków i jogurtu naturalnego i z młodymi ziemniaczkami.
Wartości dla gotowego kurczaka:
Mój filet miał 200g i dla takiego liczyłem
B: 60g
T: 18g
W: 9g
Kalorie: 420
Tłuszcze pochodzą jedynie z migdałów, więc bez obaw ;)
Smacznego!
A tak wyglądał u mnie na talerzu:
Still in progress..