SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Przepisy niskoww

temat działu:

Trening w domu

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 66816

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
widze ze ostatnio pojawilo sie kilka przepisow na dania niskoww jesli mozna zbiore je do jednego tematu

prosze wklejac tez nowe

Fakty, nie mity - stan wiedzy na rok 2003
'Alternatywna Droga'
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 516 Wiek 40 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 4727
Witam

Pozwolę sobie dorzucić do tej listy mój przepis na Indyka.
Indyk w ziołach skrót*:
Pierś z indyka po oczyszczeniu marynujemy w mieszance soli (2 łyżeczki), pieprzu(2 łyżeczki), ziół prowansalskich(3-4 łyżeczki), czosnku (2 ząbki), oliwy z oliwek(2 łyżki) i octu balsamicznego (1 łyżka) przez całą noc. Następnie pieczemy przez godzinę i 10minut na każdy kilogram mięsa (2kg = 2h20min) plus 15 minut na rozgrzanie piekarnika do temperatury 200stc.

Podajemy na ciepło, ale można też na zimno. Zaletą jest to, że mamy w tym czyste mięso. Tłuszcz i tak wytopi się podczas pieczenia. Po odsączeniu i ochłodzeniu można takiego indyka kroić jak wędlinę - posiłek na szybko o dużej zawartości białka. Mięso dzięki bardzo długiemu, jak na drób, marynowaniu i dłuższemu niż zazwyczaj pieczeniu jest bardzo kruche. Zioła dają smak.

Pozdrawiam

* skrót, pełen przepis tutaj: http://koziolekweb.pl/2010/03/14/koziolek-w-kuchni-indyk-po-kozlemu/ 

Rób, albo nie rób. Nie ma próbowania

Dziennik - http://www.sfd.pl/snorri1_/_Dziennik_osobnika_biurowego-t579616.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
na topie byl omlecik (oddzielnie ubija sie bialko z 2 jaj, potem zoltka i nicala lyzeczka maki sojowej +troche proszku do pieczenia i szczypta soli)
polalam go smietanka 18% i posypalam jagodami
mniaammmmmm
do tego kawka ze smietanka i gruba kromka ciasta bialkowego z roznymi orzechami i pestkami (moj wlasny przepis - co ma tyle ww co pryszcz)


na taka mała blaszke (mozna podwoic składniki)
5 bialek ubic na sztywno dodac ok 2 łyzek mąki sojowej (ma najmniej ww, czasem daje maki razowej - tez ma małe IG choc wiecej ww)
łyzeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, i mnostwo ziaren i orzechow lekko pokruszonych
ja wsypałam ostatnio pol paczki zairen slonecznika , duza garsc lekko pokruszonych orzechow wloskich ziemnych i laskowych:)
piec ok 45 min , zalezy jak nagrzany byl piekarnik i koniecznie pozostawic ciasto w piekarniku az ostygnie- to nie opadnie i bedzie pulchniutkie jak puch
pycha
naprawd polecam
a ww ma tyle co maja ziarna i orzechy no i te 2 tyzki maki sojowej , ktora w 100 g ma podobno 29 ww:)


na ZABAJONE:)
2 zołtka ze słodzikiem i odrobina ( pół malego kieliszka)wina bialego ucieramy mikserem z 15 sekund
a potem z tym garnkiem nad garnek w ktorym gotuje sie woda
i nad tą parą krecimy jeszcze az zrobi sie konsystencja smietany
deserek przenosimy do kielicha od wina, posypujemy jagodami i malinkami, przyprawiamy swiezym listkiem miety i wcinami:)
(jesli komus tak zalezy na ww moze zostac only listek:)

Fakty, nie mity - stan wiedzy na rok 2003
'Alternatywna Droga'
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 131 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1094
hehe ale się wzruszyłam biniu

to podam jeszcze przepis na sernik wiedenski - troche zmodyfikowany od optymalnych

500 g tłustego sera bialego, dodac do tego 8 zoltek, 1 łyzke mąki sojowej lub normalnej i jedna łyzke mąki ziemiacznej, aromat do ciasta, ja daje pomaranczowy , poł kostki roztopionego masła, łyzeczke proszku do pieczenia, słodzik do smaku
ubic bialka jaj i dodać do powstałej masy serowej, mieszac delikatnie łyzką, wylac do foremki
(mozna dodac jakies rodzynki, ale wiadomo to czyste ww- lepiej dodac troche migdałow i orzeszkow)
na koniec polac masa czekoladową
1/4 kostki masła roztopic i dodac 3 łyzki kakao - pycha gorzka czekolada

kiedys obliczylam ze całe ciasto ma ok 30 ww

smacznego:)

pozdrawiam
pipi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 131 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1094
a co powiecie na lody

ucieramy z 2 jaj kogel mogiel (żółtka ucieramy z jakims słodzikiem - do tego dodajemy ubite bialko) + jakies 3 łychy śmietany kremowki (ale juz mieszamy białka i smietane łyżką- nie mikserem bo białko opada:)
(mozna dodac kakao lub coś innego)

moze nie az takie pyszne jak algidy za to 0 ww!!!!!

pozdrawiam
pipi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 131 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1094
po tych słodkościach proponuje żeberka

zeberka przysmazyc na maselku + troche cebulki
przełozyc do garka dodać gorącej wody tak by przykryły żeberka , dodac liscie laurowe + inne przyprawy do samku(oregano bazylia pieprz...)
mozna dodac troche pieczarek
gotowac z pół godz.
na koniec do sosu dodac smietane kremowke

pycha - polecam:)

pozdrawiam
pipi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
prosze rowniez innych o dopisywanie swoich ulubionych potraw niskoww

Fakty, nie mity - stan wiedzy na rok 2003
'Alternatywna Droga'
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 4054 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 10579
Pipi, a możesz podać przepisy na różnego rodzaju przyrządzanie piersi kurczaka albo jego inne części. Desir i Kanarek namawiają mnie na taką dietkę, więc chcę żeby była smakowita.

Jak doprawiać olej winogronowy? Można na nim piec?

Jak stosować w diecie nw warzywa i owoce? Np. sałata, selery, pory, kapusta - czyli wywołujące deficyt energetyczny.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 17398 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 79160
Par - dlaczego olej winogronowy chcesz stosowac ?
Do pieczenia wybieraj raczej tluszcze stale - smalec pozniej maslo ...ewentualnie oliwe z oliwek (choc z tego co pamietam obrokba termiczna tluszczy nienasyconych ni ejest dobrym rozwiazaniem - Biniu wypowiedz sie na ten temat jesli mozesz )

Dania z kurczaka i indyka postaram sie wkleic w najblizszym czasie jak tylko pozbieram co lepsze
Stosowanie warzyw i owocow lezy w Twojej kwestii i zalezy takze od potrawy Wazne abys nie przesadzil - szczegolnie z owocami (ze wzgledu na iloc weglo w nich zawartych )


Jak jesz - tak zyjesz
Wiedza to podstawa
Doradca w dziale Alternatywna Droga


Zmieniony przez - kanarek w dniu 2003-07-16 00:21:56
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 4054 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 10579
Winogronowy, dlatego że mi smakuje i mogę go dostać. Lniany jest ohydny i nie mogę go kupić.

A co z wątrobą i woreczkiem żółciowym przy diecie niskowęglowodanowej?

Co do przepisów. Skusze się na jakiś Pipi - wyglądają obiecująco.

A co z burakami? Wiadomo - tuczą! A ziemniaki? W sumie sa nisko kaloryczne. Najlepsza chyba byłaby sałata i kapusta. Jako pożeracze kalorii.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 131 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1094
wiesz, trudno mi cos powiedziec o oleju winogronowym- nigdy nie stosowalam i nie slyszalam by byl zalecany ani przez kwasa, atkinsa czy montiego
ja stosuje przewaznie olej slonecznikowy i z oliwek ale na pewno nie do picia

co do warzyw i owocow- nie wiem na jakiej jestes diecie- bo jesli na nisko ww
to uwazaj ze wszelkimi owocami(maja duzo fruktozy- monti zaleca jesc rano na czczo) a warzywa... to bym radzila jesc ogorki , salate cukinie, paprylke pomidory pieczarki i wszystkie warzywa zielone- one maja malo ww
wg montiego patrzy sie jeszcze na IG wegli, np gotowane buraki i marchewka, kukurydza i ziemiaki sa zakazane bo maja wysokie IG powyzej 50 przez co podnoszą szybko poziom insuliny
jak widzisz ja troche mieszam te wszystkie diety by cos wyszlo ale nie zawsze wychodzi hehe
najlepiej okresl sobie liczbe ww i jedzac licz licz...
tu znajdziesz strone z zawartoscia BTW
http://www.zywienie.host.sk/tabele/btw.php

co do kurczakow
jest cala gama mozliwosci
ja najbardziej lubie pieczone w piekarniku, smazone i gotowane tez nie sa złe
trudno mi teraz dac ci konkretne przepisy
ja po prostu zawsze do wszystkiego dodaje duzo roznych przypraw- do kurczaka pasuje swietnie curry, ale sa tez juz gotowe mieszanki do kurczakow (tylko patrz by nie zawierały cukru)
i pieke w blaszcze podlene olejem , lub smaze na patelni- pod koniec smazenia podlewam troszke wodą by nie byl surowy i przykrywam przykrywka dopoki woda nie odparuje
lub gotuje jak na rosoł- wyjmuje potem i czasem jeszce przysmazam lub jem taki gotowany polany maselkiem
a rosolek wypijam:) (do rosolku mozesz dodac roznych warzyw- najlepiej kupic gotowa włoszczyzne)
swietny jest tez kurczak w panierce
np taki z rosoku kurczaczek obtaczasz w majonezie i pokruszonych orzeszkach ziemnych(mozna kupic juz takie pokruszone) i smazysz-
pycha
mozna tez piersi z kurczczka pokroic w kosteczke czy paseczki i smazyc z ziolami i jakas mieszanka warzywna
mozna tez ududsic kurczka z pieczrkami (podobnie jak zeberka - tylko zamiast nich kurczaczek- tez wczesniej obsmazyc go na patelni i potem dusisz go z pieczarkami)
ale najsmaczniejszy jest chyba kurczaczek z grila robionego ze znajomymi na swiezym powietrzu nad jakims jeziorkiem - do tego biale winko (niestety nie piwo bo ma za duzo ww)
mam nadzieje ze ci pomogłam
jesli bedziesz miał jakies techniczne pytanka to pisz
bo dla ,mnie jak dla kazdej baby chyba jaksne jest jak sie samazy ( że patelnia olej łopatka itd) a dla faceta niekoniecznie
to nie bylo szydercza uwaga tacy juz jestescie kochani

pozdrawiam
pipi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 4054 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 10579
... napisała.. "kochani"... mmmm...

No, Pipi, w końcu na tym polega uzupełnianie się kobiet i mężczyzn. Czytało się "Płeć mózgu", oj, czytało!

Co prawda umiem gotować i piec ciasta, ale... nie jestem mistrzem w dziedzinie kulinariów i lubię w tej kwestii wysłuchiwac porad lepszych od siebie!

Ponieważ w sobotę będę na grilu właśnie w podobnych warunkach, czy mogłabyś przybliżyć tego kurczaka? Co zakupić: całego, piersi czy udka (skrzydełek nie znoszę!)? Jakie przyprawy? Czy mięso w czymś namoczyć dla poprawy smaku (albo dla nadania pikantności mięsu).

Interesująco też wygląda pieczenie kostek piersi w przyprawach. Mogłabyś przybliżyć? To dzisiaj jeszcze przetestuję! Jakie przyprawy (żeby było i ostro , i smacznie), czy robić z nich pastę, czy obtaczać? Z jajkiem czy bez? Z bułką? Może lepiej nie... To takie luźne myśli. Zamiast eksperymentować wolęmiec gotową receptę na coś smacznego!

Dzięki Pipi! Zaraz przysoguję. (Aż wierzyć się nie chce, że masz tylko 1 soga! )
Kanarkowi też - w końcu mnie too, wespooł z Dezirem, wciągnął.







Zmieniony przez - p-aR-ker w dniu 2003-07-16 12:49:05
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

bol przedramion

Następny temat

Optymalna ilość węgli na masowej diecie lowcarb

WHEY premium