SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Cukier - gorzka prawda

temat działu:

Po 35 roku życia

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3570

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
_Knife_ Moderator
Ekspert
Szacuny 204 Napisanych postów 11365 Wiek 42 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 86830
Podstawy się nie zmieniają, a cukrzyca, nadwaga i choroby serca to schorzenia skorelowane ze sobą, wynikające przede wszystkim z braku ruchu i złego odżywiania.

Węglowodany to nadal podstawa odżywiania, jasne, że tak. Nawet najbardziej skrajni przeciwnicy węglowodanów nie wykluczają ich z diety - bo się tak nie da funkcjonować.

Największe mity i kłamstwa dotyczące dopingu: https://***********/d0ping
Największe mity medyczne: https://***********/mitologia1 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 60 Napisanych postów 566 Wiek 54 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7290
cyt-"Nawet najbardziej skrajni przeciwnicy węglowodanów nie wykluczają ich z diety - bo się tak nie da funkcjonować".
-Oczywiście że tak ludzki mózg zużywa energię w ilości 150-200 gramów substancji odżywczej głównie glukozy .Ale na szczęście dla będących na dietach niskowęglowodanowych nasz organizm potrafi w procesie zwanym glukoneogenezą wytworzyć glukozę z aminokwasów uzyskanych z białek.Tylko białko to życie(no i wiadomo mięśnie) i szkoda ich dlatego należy jeść węglowodany.A ile i jakie to już inna kwesta napewno te najbardziej złożone i bogate w witaminy oraz inne substancje.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
masti M.P. w Kulturystyce Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 10046 Napisanych postów 30387 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 728770
a do tego jeszcze dochodzi ekonomia -weglowodany sa najtanszym zródłem pozywienia-jak powiedziec całym społeczeństwom,ze zle sie odzywiaja,jak nie ma pieniędzy na lepszą zywność?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 60 Napisanych postów 566 Wiek 54 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7290
Dlatego jest wyjście-nie mieszaj paliw.Jak jedziesz na dużych ilościach weglowodanów dodawaj białko i rośliny tłuszcz z orzechów lub siemie lniane i będzie dobrze-Dieta Japońska.Jak jedziesz na tłuszczu zwierzęcym dodaj niewielkie ilości węglowodanów i białkoi też powinno być dobrze.Zaczniesz mieszać i tłusto i słodko zawsz kończy się źle .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 1370 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 15179
_Knife_
Podstawy się nie zmieniają, a cukrzyca, nadwaga i choroby serca to schorzenia skorelowane ze sobą, wynikające przede wszystkim z braku ruchu i złego odżywiania.


Czynnik braku ruchu na pewno jest istotny.
Ale kolo wskazuje tu inna prawidlowosc: przez ostatnie 30 lat spadlo
spozycie tluszczy, wszechobecna anty-tluszczowa propaganda sprawila,
ze nawet pokarmy dla niemowlat teraz robi sie low-fat (jest to szkodliwe
dla niemowlakow i producenci o tym wiedza ale ulegaja presji rynku)
Kolo jednak wskazuje na korelacje pomiedzy wzrostem tych schorzen
a wzrostem konsumpcji fruktozy z cukru i syropu.

Run Forrest, run!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 1370 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 15179
godula
Dlatego jest wyjście-nie mieszaj paliw.Jak jedziesz na dużych ilościach weglowodanów dodawaj białko i rośliny tłuszcz z orzechów lub siemie lniane i będzie dobrze-Dieta Japońska.


Pierwsze zdanie z tego kolesia z filmiku to:
"Co maja wspolnego dieta Atkinsa i dieta Japonska? Brak fruktozy".
Ale widze, ze chyba nikt tu sie nie pofatygowal zeby wysluchac co koles ma do przekazania.

Zmieniony przez - wiadroman w dniu 2012-04-14 21:13:10

Run Forrest, run!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 20120 Wiek 20 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 184405
Wiadroman- ogromny SOG za wrzucenie tego filmu. Obejrzałem wykład od początku do końca, a jutro wrócę do niego żeby porobić notatki.

Godula- jeżeli NIE czytało się książki, to NIE wypowiada się na jej temat. Jeżeli NIE widziało się filmu, to NIE wypowiada się na jego temat.

Lustig jest niesamowicie sympatycznym człowiekiem i nie przypisuje sobie żadnych zasług, nawet powołuje się na książkę z 1972 (!) roku, w której właściwie wszystko zostało powiedziane- oczywiście poszerza to o 40 lat rozwoju nauki. W swoim wykładzie:
-atakuje przede wszystkim SACHAROZĘ i SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY, które zapewniają nam niebotyczne dawki fruktozy. Nie twierdzi, że cukry proste są złe- glukoza jest dobra, fruktoza w małych dawkach też jest ok, zwłaszcza dla sportowców. Tłumaczy też czemu spożycie z 16 gramów fruktozy w roku 1900 skoczyło do 70 (!) gramów pod koniec XX wieku.
- ukazuje błędy metodologiczne (RAŻĄCE!- powinno się te prace odrzucić wyłącznie na podstawie formalnej) prowadzące do przyjęcia zależności między spożyciem tłuszczu a chorobami serca,
- tłumaczy wszystkie procesy biochemiczne (cykl Krebsa jest jednym z KILKUDZIESIĘCIU elementów tej układanki- zobaczyłbyś, to dowiedziałbyś się czegoś. Nawet mówi o dnie moczanowej...) różnicujące metabolizm glukozy, etanolu i fruktozy. (etanol powstaje z fruktozy- nie przypadkowo te 2 substancje mają tak zbliżone właściwości)
- i tak dalej i tak dalej, nie wiem po co wymieniać, skoro nie krytykujesz wykładu, tylko swoje wyobrażenie o nim, które powstało po przeczytaniu zwrotu "Sugar: the bitter truth"


Zmieniony przez - Pandarek w dniu 2012-04-15 00:14:08
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
mi to o pompę w miesniach chodzi ,a wam to chyba o taka w mozgach ,zeby miec banie jak arbuzy!!!!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 60 Napisanych postów 566 Wiek 54 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7290
Godula- jeżeli NIE czytało się książki, to NIE wypowiada się na jej temat. -Nie czytałem .
-atakuje przede wszystkim SACHAROZĘ i SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY, które zapewniają nam niebotyczne dawki fruktozy. -Nie jestem naukowcem ale co to za bełkot przeczytaj to jeszcze raz atakuje sacharozę i glukozę i fruktozę i wychodzi mu że to fruktoza jest be d****izm.
I to co dla mnie jest nie do przyjęcia-różnicuje metabolizm fruktozy i glukozy.Tylko ciekawe że w xVIII i XIX wiecznej europie i ówczesnych Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej pionierzy diet niskowęglowodanowych zauważyli że spożywanie dużych ilości węglowodanów prowadzi do wielu schorzeń a zapewniam cię że w tamtym okresie spożycie fruktozy głównie na bazie owoców sezonowych występujących w klimacie umiarkowanym było znikome.Dlaczego wśród indian północno amerykańskich zamkniętych w rezerwatach i żywionych głównie węglowodanami praktycznie bez fruktozy pojawiły się takie choroby jak próchnica,otyłóść,cukrzyca,zawały serca itd.Dlaczego w latach siedemdziesiątych w Polsce komunistycznej wzrosła ilość zawałów serca wśród mężczyzn po 40 roku życia do ilości prawie jak w epidemii , wzrosła ilość chorych na cukrzyce .Chyba nie z powodu nadmiaru owoców w sklepach których prócz sezonowych nie było.Sięgnijmy dalej dlaczego lekarze starożytni zajmujący się legionistami rzymskimi stacjonującymi na dalekiej północy zauważyli że ich legioniści żywieni głównie węglowodanami z przyczyn ekonomicznych i bez fruktozy są o wiele słabsi fizycznie i psychicznie częściej chorują w przeciwieństwie do wojowników z plemion Germańskich którzy górowali nad Rzymianami wzrostem ,siłą i wytrzymałością a których dieta była głównie na białku i tłuszczach zwierzęcych.Dlatego dla mnie argumentacja że jedzenie fruktozy jest złe .A co z pozostałymi węglowodanami ? .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 60 Napisanych postów 566 Wiek 54 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7290
Fruktoza, czyli cukier owocowy (z łac. fructus – owoc) – monosacharyd występujący w stanie wolnym (w owocach, miodzie, nektarze kwiatów i spermie ssaków[3]) oraz związanym (między innymi wchodzi w skład dwucukru sacharozy – glukoza + fruktoza, a także rafinozy i inuliny).

Fruktoza w temperaturze pokojowej jest białą substancją krystaliczną. Temperatura topnienia to około 100 °C. Fruktoza charakteryzuje się słodkim smakiem (jest nieco słodsza od sacharozy i znacznie słodsza od glukozy) oraz dobrą rozpuszczalnością w wodzie.

W wyniku fermentacji ulega przemianie do etanolu.

Fruktoza jest znacznie wolniej przyswajana przez organizm, niż sacharoza i glukoza. Znaczne ilości fruktozy mogą powodować biegunkę i bóle żołądkowo-jelitowe. Powoduje też wyraźne podniesienie poziomu cholesterolu we krwi. W spermie fruktoza spełnia rolę materiału energetycznego plemników.
Byśmy wszyscy wiedzieli o co kaman-O tym wiadomo od lat 20 XX w
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Konkurs na kwiecień:Praktyczny Dziennikarz Sportowy

Następny temat

Konkurs Dziennikarz arekmos81 :Relacja z I ZAWODÓW KULTURYSTYCZNYCH ELBLĄG

WHEY premium