Szacuny
98
Napisanych postów
6776
Wiek
38 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
50488
Nie ma już nigdzie insulin pumpa. Mario ma coś w ten deseń ale nie wiem jak to działa. Genomyx Slin-sane tyle, że nie napisali czy t o ekstrakty są czy zwykłe zioło zmielone. Szkoda, że nie ma nigdzie glycobola w małych opakowaniach to bym sobie wypróbował.
Generalnie dziwi mnie trochę, że ludzie tak chwalą Swansona, a oni dopiero w tych droższych produktach ładują ekstrakty. Np. kupiłem ostatnio korzeń pokrzywy gdzieś w okolicach 50 zł za 100 kaps bo myślałem, że to ekstrakt. Po tyle ekstrakty chodzą. A to się okazało, że to ziele zmielone. Czyli zapłaciłem 50 zł za 50 gram ziela, a tyle to w aptece kosztuje 3,4 zł:D
Zmieniony przez - Martainn w dniu 2012-04-06 08:29:52
Szacuny
128
Napisanych postów
9767
Wiek
3 lata
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
23574
Ponieważ większość supli zwiększających wrażliwość tkanki mięśniowej na insulinę (np. ALA czy cynamon), a tym samym poprawiających transport węgli do mięśni, działa poprzez fosforylację substratu receptora insulinowego (IRS) za pośrednictwem kinazy AMPK, dlatego kolegom biorącym udział w tej dyskusji polecam poniższy temat:
Szacuny
98
Napisanych postów
6776
Wiek
38 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
50488
Bullu. Ja już idę dobrą drogą. Ja tyłem bo mam tarczycę lekko zwichrowaną. Teraz jest ok. Skonsultowałem się z endokrynologiem i wszystko idzie tak jak iść powinno. A CKD działa. 22 kg zrzuciłem od stycznia.
Szacuny
98
Napisanych postów
6776
Wiek
38 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
50488
A i w zasadzie mam nietolerancje prawie wszystkich zbóż. Nie mogę tego dziadostwa jest bo zaraz tyje. Robiłem w Poznaniu test na nietolerancję i prawie wszystkie mi wyszło, że w mniejszym lub większym stopniu nie toleruję
Szacuny
1417
Napisanych postów
35562
Wiek
41 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
150829
Te testy są trochę kontrowersyjne. Badanie "w próbówce" nie odzwierciedla reakcji fizjologicznej organizmu na dany czynnik, który może ulegać albo dezaktywacji w procesie obróbki kulinarne, albo - w procesie trawienia, albo też - nie zostać wchłonięty z przewodu pokarmowego.
FAktycznie jednak ważnymi czynnikami zwiazanymi tolerancją/nietolerancją mogą być lektyny, które dostają się do ustroju przede wszystkim przy zaburzonej przepuszczalności jelitowej. Lektyny zbóż wiążą się z receptorami hormonów takich jak leptyna doprowadzając do leptynooporności - stanu jaki ma miejsce w otyłości. Konsekwencją są dalsze zaburzenia zarówno w sferze gospodarki energetycznej jak i kontroli łaknienia. Nasileniu ulegają także procesy zapalne, co sprzyja sekrecji kortyzolu i utrudnia budowanie mięśni. Tak więc u niektórych osób paradoksalnie wybrane prod zbożowe mogą sprzyjać zwiększaniu masy tłuszczowej i utrudniać budowanie mięśni
Na poziomie żywieniowym jest to oczywiście do ogarnięcia
Szacuny
98
Napisanych postów
6776
Wiek
38 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
50488
faftaq ja sam podejrzewałem, że nie trawię zbytnio zbóż i chciałem tylko niejako to potwierdzić. Wiem, że te badania nie są pewnikiem, ale ich wyniki pokryły się z moimi własnymi obserwacjami przez kilka lat w zasadzie.
Zmieniony przez - Martainn w dniu 2012-04-06 09:40:15