Przepis prosty, składniki łatwo dostepne:
* Kielbasa z dzika
* Zakwas z maki zytniej (zur)
* czosnek
* marchewka
* pietruszka
* ziemniaki
* cebula
* kostki rosolowe
* ocet
* margaryna twarda
* suszone grzyby
* chrzan
* ziele angielskie
* lisc laurowy
* sol
* pieprz
* majeranek
* bycze jajo
Żurek: Pokroj kielbase w kostki i zalej woda, zagotuj, dodaj kostki rosolowe (oczywiscie lepsza opcja to zalanie kielbasy przygotowanym od podstaw wywarem lub rosolem), pokrojone w plasterki marchewki i pietruszke i pokrojone w kostke ziemniaki, dozuc ziele i liscie laurowe, dodaj grzybki (moga byc wczesniej namoczone) i gotuj az ziemniaki beda miekkie, wtedy zalej zupe zurem, wymieszaj i staraj sie juz nie doprowadzac do zagotowania, posiekana cebule podsmaz na oleju i dodaj do zurku, przypraw zupe chrzanem, sola, pieprzem i zakwas octem jesli potrzeba, na koniec przypraw obficie majerankiem i pogotuj ale nie zagotuj. Zupa gotowa, mozna podac z ugotowanym jajkiem. Idelany po treningu przysiadów i braków.
Wartosc odzywcza: duża