NitromanOd kiedy dobra Oliwka z oliwek powinna palić w gardło? Nie spotkałem się żeby oliwka z oliwek nie rafinowana oraz tłoczona na zimno paliła w gardło. Mogę wiedzieć skąd masz takie informację?
Do produkcji GranFruttato Zefferino Monini wybiera tylko oliwy powstałe z oliwek nie do końca dojrzałych. Dzięki temu uzyskana oliwa jest szczególnie bogata w antyutleniacze (polifenole), które nie tylko gwarantują dłuższą trwałość produktu, chroniąc go przed utlenieniem, ale nadają mu intensywny smak i aromat. Uczucie „drapania w gardle”, często kojarzone z wysoką kwasowością produktu, oznacza, że oliwa jest bogata w substancje właściwe dla zdrowia.
http://www.monini.pl/produkty/extra-vergine/granfruttato/
Oliwa z oliwek w swoim składzie zawiera cząsteczki molekularne, które w swojej strukturze podobne są do ibuprofenu, przez co mogą mieć działanie przeciwbólowe!
Pikantny smak świeżo tłoczonej oliwy z oliwek extravergine, który drapie wręcz w gardło uznaje się za szczególnie porządany wśród osób, które stawiają przede wszystkim na walory zdrowotne oliwy z oliwek.
Ten pikantny i gorzki smak jest oznaką wysokiej zawartości enzymów w oliwie, które według Gary`ego Beauchamp i Paula Breslin z Monell Chemical Senses Center w Filadelfii mają takie same właściwości jak wspomniany ibuprofen, szeroko stosowany w medycynie lek przeciwbólowy.
http://centrumoliwy.com/blog/oliwa-z-oliwek-przeciwbolowo/
Wbrew częstym opiniom ostry, drapiący w gardło a nawet gorzki smak oliwy nie jest wadą. Wręcz przeciwnie, intensywnym smakiem charakteryzują się oliwy najwyższej jakości tłoczone
z oliwek zerwanych, zanim stały się w pełni dojrzałe i natychmiast przetworzonych. Dzięki temu zachowują one najcenniejsze substancje zdrowotne, takie jak polifenole i witamina E, które pełniąc rolę antyutleniaczy przeciwdziałają starzeniu się komórek i tworzeniu chorób nowotworowych.
http://www.galateakatowice.pl/ciekawostki/3-ogolne/33-oliwa-z-oliwe-dla-zdrowia
+
http://www.oliveoilsource.com/asktheexpert/why-can-olive-oil-burn-back-your-throat
+
http://www.foodchannel.com/articles/article/why-does-my-olive-oil-taste-peppery/