Ciastus__ - co do vit C - w kontekście teorii na którą się powołujesz znaczenie może mieć fakt, że wolne rodniki tlenowe generują stan zapalny i uszkodzenia sarkolemmy,
osobiście uważam, że istotniejsze jednak jest to, że wysokie dawki witaminy C mogą znosić po części większą
wrażliwość insulinową komórek indukowaną aktywnością fizyczną. I to świadczy na niekrozyść spożywania kwasu askorbinowego po treningu. Podkreślam, że mówimy o wysokich dawkach.
Co do omega 3, to poprzez zwiększenie ich podaży - zwiększasz poziom kwasów tłuszczowych z tej rodziny we krwi nie na 30 minut tylko na zdecydowanie dłużej. Jeśli miałbyś się przejmować ich "antyzapalnym" potencjałem, to trzeba byłoby unikać ich w dłuższej perspektywie czasowej niż tylko w posiłku potreningowym. Innymi słowy w tym kontekście korzystna byłaby wysoka podaż o6 a niska o3.
Kontynuując wątek, często dochodzi się do dziwnych wniosków, jeśli rozpatruje się tylko jedną zależność fizjologiczną na biochemicznym poziomie bez uwzględnienia innych parametrów.
Wspomniałeś powyżej powołując się na cytat, że omega3 blokują " ścieżkę sygnałową mTOR/p70S6k". To ja dodam, że znanym inhibitorem kinazy mTOR jest ... kofeina. Wyeliminujesz kofeinę z suplementacji okołotreningowej z tego powodu?
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-09-12 21:38:57
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-09-12 21:39:57