Saponiny steroidowe potencjalnie mogą wpływać na
wrażliwość insulinową, mechanizm działania jest aktualnie omawiany, a publikacje i badania dotyczą modelu zwierzęcego.
Przeglądając jednak publikacje dotyczące w/w zależności raczej trudno spotkać się z założeniem które przedstawiłeś, że możliwa poprawa wrażliwości insulinowej wynika z aktywność androgennej saponin steroidowych.
Testosteron (jeśli chodzi o działanie bezpośrednie) poprawia wrażliwości insulinową głównie poprzez wpływ na ekspresję genów takich jak OXPHOS-CR (koregulator fosforylacji oksydacynej), aktywnych w tkance mięśniowej oraz reduktazy ubichinol-cytochromu C. Tak więc działanie testosteronu na gospodarkę insulinową zachodzi głównie w obrębie tkanki mięśniowej.
Jest jeszcze wpływ pośredni, najbardziej ogólny można dostrzec poprzez pryzmat BMI, niższy poziom testosteronu skorelowany jest z wyższym BMI i/lub wyższym poziomem tkanki tłuszczowej, a ten skorelowany jest z gorszą insulinowrazliwością. Są to oczywiście obustronne zależności, więc stan się obustronnie pogłębia i można byłoby go rozpatrywać na poziomie biochemicznym. Nie o tym jednak mówimy.
Saponinom steroidowym z tribulusa przypisuje się zupełnie inne, nie-androgeniczne działanie:
we summarize our understandings about the mechanism by which STT modulate the metabolism of carbohydrate and lipid in diabetic rats as follows: (1)Inhibitingα-glucosidase and reducing postprandial glucose; (2) Inhibiting hepatic glucose-6-phosphatase and reducing glucose production from liver; (3)Augmenting anti-oxidation and protecting islet cells; (4) Improving insulin resistance resulting from the interactions of the effects mentioned above and further improving carbohydrate and lipid metabolism through the improved insulin resistance.
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:IT7NvhA2ZC4J:www.china-papers.com/?p=93635 EFFECTS OF SAPONINS FROM TRIBULUS TERRESTRIS L. ON INSULIN RESISTANCE AND&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl
Oczywiście - podkreślam - w tym wypadku mówimy o badaniach przeprowadzanych na myszach z insulinoopornością a nie na ludziach. W wypadku ludzi w ogóle nie ma pewności czy bezpośrednia zależność zachodzi pomiędzy spożywaniem saponin steroidowych a wrażliwością insulinową.
Brak więc w publikacjach nie tylko wniosków podobnych do Twoich dotyczących wyjaśnienia potencjalnego mechanizmu, ale brak przesłanek by takowe nawet nieśmiało stawiać. Stąd też podtrzymuję
swoje zdanie zaprezentowane w tej dyskusji.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-09-07 19:04:01
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-09-07 19:05:04