SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

BCAA vs WHEY

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 6641

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
a jak sie ma w takim razie przyswajalnośc (trwałośc ) bcaa w proszku do bcaa w tabl ? biorąc pod uwage ze bcaa w tabl maja substancje zbrylajace tabletke, brane na zoładek w miare wolny od jedzenia mają szanse wejsć do dwunastnicy i tam wejsc w proces trawienia (oczywiscie jest to zalezne od wileu innych kwestji jak zastosowanie do tabl celulozy mikrorystalicznej (jej odp ilości) oraz innych substancji zapobiegających rozłożeniu tabl w samym żoładku. Natomiast bcaa w proszku nie maja takich zabezpieczeń, podlegaja wiec działaniu kwasu żoładkowego i ich trawienie rozpoczyna sie juz w żóładku. Dlaczego jeszcze kilka lat temu wszystkie firmy stosowały aminio w tabl ( w pewnych przypadkach wręćz zapewnaiajc ze ich produkt spozywany na pusty żóładek wejdzie do jelit i tam dopiero będzie podlegał procesom trawiennym ) skąd zatem tak wielka popularnośc amino w proszkach ?
pozdr
mc

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
a do jakich związków rozkładają się aminokwasy rozgałęzione w żołądku?

i na czym ten rozkład polega?

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-08-08 22:55:57
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
nie ulegaja trawieniu jako takiemu (błednie to swormułowałem). spotkalem sie z opisami ze kwasne srodowisko zoładka (ph dochodzace czesto do ponizej 3 ) w jakis sposob negatywnie wplywa na delikatne srtuktury aminokwasowe. (sam nie znalazlem odp.poza taka ze ulegną określonej jonizacji , co i tak nie ma wpływu na ich trwałośc)zupelnie inna kwestja jest to co zrobi z nimi wąrtoba, ale w temacie amino w proszku a tabletki interesuje mnie podane powyżej zagadnienie.
pozdr
mc

Zmieniony przez - marek.c w dniu 2011-08-09 08:13:41

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
szukając w tamacie j.w spotkałem sie z twierdzeniami ze zastosowanie celuzlozy mikrokrystalicznej (i inn ) gwarantuje wejscie produktu do dwunastnicy i dalej do jelit gdzie w ulegnie trawieniu poprzez uwolnienie z lepkiej struktury jaka wytworzy celuloza mikrorystaliczna ( to na pewno jest faktem). Technologie te zastosowano w przypadku wielokomponentowych suplemetów w skład których wchodziły rózne składnki (zanzaczajac by spozywac produkt na żoładek wolny od posiłku i popic nawet 2 szklankami wody). Dlaczego podobne opisy widzniały na aminokwasach w tabl ?
(teraz juz precyzyjnie)
pozdr
mc

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 83 Napisanych postów 874 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 104159
FRC ale będziesz miał wyrzut kortyzolu nie dlatego że nie zjesz ale dlatego że za bardzo się przejmujesz tym że nie zjesz albo że spóźnisz się z posiłkiem o np 30 min. To raczej kwestia psychiki.

Jak myślisz, co stanie się, jak ominiesz, jeden zaplanowany posiłek? Wydaje się to błahostką, ale niestety dla Twojego organizmu to będzie prawdziwa tragedia.

Teraz... teraz wasze wargi praktycznie się już stykają...
A potem po prostu jej mówisz, jak bardzo jej nienawidzisz.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 141 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 4640
Marku to są tylko twierdzenia czy jakieś badania, które mówią o o tej wchłanialności (tabletki lepsze pod prochu)??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Marek.C - nie wiem w jakich źrodłach można znaleźć informacje na temat korzystnego wplywu celuluzy mikrokrystalicznej na biodostepność aminokwasów, ja się z takowymi nigdy nie spotkałem i z uwagi na właściowści samych aminokwasów jak i celulozy - wydają mi się mało prawdopodobne.

Z resztą, gdyby środowisko panujące w żołądku w sposób istotny wpływało na właściwości aminokwasów w farmakologii w powszechnym użyciu byłyby kapsułki dojelitowe (mówimy o srodkach zawierających aminokwasy), a takich się nie stosuje. Podobnie w żywieniu klinicznym w dietach podawanych przez zgłębnik (sonda dożołądkowa) również stosuje się mieszaniny wolnych aminokwasów w dość precyzyjnie obliczanych ilościach. Gdyby straty były istotne - nalezałoby wziąc ten aspekt pod uwagę.

Odnosząc się do stwierdzenia: zupelnie inna kwestja jest to co zrobi z nimi wąrtoba - w przypadku aminokwasów rozgałęzionych akurat wątroba nie stanowi tutaj kluczowego organu, metabolizm BCAA zachodzi w tkance mięsniowej.


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-08-09 09:37:56
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
nie sa to zadne badania naukowe(tylko twierdzenia wg badan firmowych) temat mnie zainteresowal ładnych kilka lat temu, teraz widzac popularnośc bcaa w proszku znów o tym pomyslałem wiec dałem pytanie. nawet teraz zadzwonilem do naszego technologa w tej sprawie i odp jaka uzyskałe nadal mnie nie satysfakcjonuje. wg technologa : kilka lat temu producenci mieli spory kłopot z uzyskaniem rozpuszczalnośc aminokwasów w postaci sypkiej w wodzie, daltego mogli preferowac tabl, podciagajc rózne teorie pod własne potrzeby. Nie ma konkretynych powodów by obawiac sie ze kwasne srodowisko zoładka (a mamy tu spore rózice gdzie ph u pewnych osobnikow noze spadac nawet sporo ponizej 3 !)moglo zaszkodzic aminokwasom. jednak nalezy barac pod uwage ze aminokwasy w wolnej formie w postaci sypkiej moga dośc łatwo wejsc w różne interakcje ze składnikami pokarmu (wszak kazdy z nas róznie sie żywi i moze dojśc do wymienionej sytuacji) który jest w żoładku. w jelitach pokarm jest juz cześciowo nadtrawiony co może nieznacznie niwelować podobne zagrożenia.
A tak ode mnie : zdaża sie ze mam podreczniki( lub badania) w których pewna wiedza uległa deaktualizacji, dlatego wielu spraw nie traktuje juz jako pewnik.
Co do amino w których podawał producent wchłanianie jelitowe to (sprawdzialem teraz) chodzilo o spowolnione wchlanianie w jelitach amino uwalnianych stopniowo w jelitach. (dzieki glutowi który wytworzy caluzloza mikrorystaliczna połączona z inn) W innym produkcie na podobnej zasadzie mamy mic staly doplyw argininy (co ma nam zapewnic na kilka godz zwiekszona dostawe NO do tkanek.
pozdr
mc

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
nalezy barac pod uwage ze aminokwasy w wolnej formie w postaci sypkiej moga dośc łatwo wejsc w różne interakcje ze składnikami pokarmu (wszak kazdy z nas róznie sie żywi i moze dojśc do wymienionej sytuacji) który jest w żoładku. w jelitach pokarm jest juz cześciowo nadtrawiony co może nieznacznie niwelować podobne zagrożenia. - idąc tym tropem skłaniałbym się ku stwierdzeniu, że większa szansa na interakcje (pomijając kwestię pH) wystepuje gdy składniki pokarmowe ulegną rozłożeniu do drobnoczasteczkowych związków, czyli w jelitach...

W moim przekonaniu szkoda sobie zawracać głowę owymi interakcjami pomiędzy poszczególnymi składnikami żywności, np chyba że w grę wchodzi farmakologia lub mocniejsze substancje zawarte w suplementach - to takowe reakcje chemiczne mogą mieć znaczenie. Będą to raczej reakcje zachodzące pomiędzy substancjami pochodzenia roślinnego, ewentualnie składnikami mineralnymi raczej niż aminokwasami.



Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-08-09 10:00:03
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
Faftaq , dziekuje za wyjasnienia. (powyzej zamiesciłem skąd wynika moje pytanie - wątpliwosci). Co do stosowania aminokwasow w lecznictwie (poza sądą dojelitowa) preferowany jest wlew dożylny (własnie by pominąc wątrobę).
Metabolzm bcaa zachodzi w mięsniach (ale intensywnie w fazie ich pracy) natomiast zanim do nich dotrą układem trawiennym muszą przejśc przez wątrobę która w danym momencie " rozpożądzi aminokwasami według aktualnych potrzeb ustroju". ( co znaczy to zapamietene przez mnie sformuowanie? czy nie to ze nie mamy gwarancji ze spozyte prze znas aminokwasy wcale nie musza byc wbudowane w tkankę mięsniową ?)
pozdr
mc

IHS TEAM

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Olimp t100 warto? sogi za opine

Następny temat

Białko w wieku 14 lat

WHEY premium