Szacuny
30
Napisanych postów
2299
Wiek
41 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
14249
Witam,
Pytalem tu kiedys jak sprawdzilby sie ryz mielony na proszek i potem rozrabiany z woda a nastepnie pyty jako shake, odpowiedziano mi ze pomysl lipa bo sie niby nie wchlonie, gdyz musi zostac poddany obrobce (ugotowaniu).
Jakis czas temu znajomy polecil mi ten wlasnie produkt, ponoc wszyscy sobie chwala, zwlaszcza w taka pogode jako uzupelnienie posilku, zmixowany w blenderze np z bananem i kostka twarozka lub np wpc. Moim zdaniem teza ze MUSI zostac ugotowany by sie wchlonal jest troche z dvpy, gotowac caly ryz owszem, jako ze to ziarno, natomiast zmielony wystarczy wymieszac nawet z zimna woda by po wypiciu spokojnie ulegl pelnemu wchlonieciu; mimo wszystko chcialem zapytac co experci na to jako ze oczywiscie moze o czyms nie wiem albo krotko mowiac sie poprostu myle.
1,5kg ok 5-6pln
Dzieki z gory
pzdr
Zmieniony przez - Releaser w dniu 2011-06-30 20:05:09
Szacuny
30
Napisanych postów
2299
Wiek
41 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
14249
Ok, stwierdzam ze nie odnotowalem zadnych nieporzadanych reakcji trawieniowych takze mysle ze smialo moge zaliczyc ten zestaw jako uzupelnienie wegli w diecie.
Szacuny
30
Napisanych postów
2299
Wiek
41 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
14249
platki swoja droga, nie pytam z braku alternatyw tylko z ciekawosci, poza tym platki juz mi sie znudzily i troche mi nie wchodza mielone szczerze mowiac.
tu nie trzeba sie 'znac na ryzu' albo byc expertem ryzowym, wystarczy pomyslec, czym jest gotowanie ryzu - etapem nawadniania ziarna woda - rownie dobrze mozesz zamknac ryz w termosie z ciepla woda i po 15-20 min bedziesz
mial ryz taki jakbys go ugotowal - (gotujemy/uzywamy cieplej wody tylko dlatego ze ziarno jest twarde, ryz o ktorym pisze nie jest twardy bo jest mielony) - dzieki temu laczy sie woda blyskawicznie, tak jak kaszka blyslawiczna dla malych dzieci (rozdrabniana/mielona).
Zmieniony przez - Releaser w dniu 2011-06-30 20:30:04
Szacuny
2
Napisanych postów
148
Wiek
30 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
3659
kurde gdzie ty to kupiłeś :D.. dobry patent, jak na opakowaniu nie ma nigdzie żeby gotować to chyba nie trzeba. zawsze jak jest ryż to jest napisane ile czasu gotować itp
Zmieniony przez - borao w dniu 2011-06-30 21:09:07
Szacuny
11
Napisanych postów
1966
Wiek
31 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
20366
a z ciekawosci, sprobuj dodać np. 100g tego ryzu zmielonego do wrzątku (nie duzej ilosci, tak zeby to wchlonął) i zobacz jaka bedzie mial konsystencje i czy da sie tez zmiksowac z wpc :) z góry dzieki
"Musicie od siebie wymagać, nawet gdyby inni od Was nie wymagali" Jan Paweł II 1983 r.
Szacuny
30
Napisanych postów
2299
Wiek
41 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
14249
niestety nie w pl, produkt ten jest dostepny w sieciach tesco uk
dodam ze smak duzo lepszy niz mielone platki pite jako shake ktore zaklejaja morde na maxa a jedyna opcja by tego uniknac to zwiekszanie ilosci plynu co powoduje ze by wypic 70-80gwegli ze zmielonych platkow musisz wlac prawie litr wody do tego zgaga na koniec
Szacuny
30
Napisanych postów
2299
Wiek
41 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
14249
raszek: wrzatek jest zbedny bo to nie twarde ziarno jak cale ziarno ryzu. normalna kasze tez musisz gotowac, a kasze ta dla dzieci blyskawiczna (te sama kasze o tych samych wlasciwosciach) wymieszasz spokojnie nawet z zimna woda.
Szacuny
137
Napisanych postów
4191
Wiek
37 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
44168
Lepiej płatki ale ryż też powinien wejść. Po zalaniu robi się z niego papka - jesli chodzi o strawność to pewno gorsza od mielonych płatków błyskawicznych.
Szacuny
30
Napisanych postów
2299
Wiek
41 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
14249
na jakiej podstawie twierdzisz ze ryz jest gorzej strawny od platkow-po takiei ze robi sie papka? papka sie nie robi tak sie sklada bo 100g tego specyfiku to zaledwie 3-4 lyzki, po wymieszaniu tego nawet z 300ml wody wciaz otrzymujemy bardzo rzadka konsystencje, a strawnosc ma taka sama jak normalny ryz