SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zapotrzebowanie kaloryczne i rozkład makroskładników.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

Ilość wyświetleń tematu: 9082

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 130 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 3991
Płeć : Mężczyzna
Wiek : 24 lata
Waga : ok. 86 kg.
Wzrost : 182 cm
Cel : Redukcja do ok. 80-82 kg do czerwca br.
Treningi: 2 razy w tygodniu siłowo (średnia intensywność) oraz 3-4 razy biegi do ok. 4 kilometrów (przy czym planuję systematycznie zwiększać dystans, chciałbym w tym roku przebiec co najmniej półmaraton)

Przeznaczyłem sporo czasu, żeby znaleźć jakieś konkretne informacje nt. rozłożenia makroskładników w diecie. Dowiedziałem się tylko, że w diecie powinienem uwzględnić około 2.2 grama białka na kilogram masy natomiast nie mam pojęcia jak wyliczyć zapotrzebowanie na węglowodany oraz tłuszcze. W tym miejscu chciałem prosić Was o pomoc, wiecie jak wyliczyć pozostałe ważne dla mnie składniki?


Oprócz tego wyliczyłem sobie zapotrzebowanie kaloryczne ze wzoru masa ciała * 24 godziny * współczynnik intensywności, gdzie współczynnik intensywności oparty jest na podstawie poniższych informacji:


Bardzo aktywny = 1.4 - 1.5 (Codzienne intensywne ćwiczenia + praca fizyczna przez większą cześć dnia)
Aktywny = 1.3 - 1.4 (Codzienne intensywne ćwiczenia + praca 'na nogach')
Średnio Aktywny = 1.1 - 1.2 (Ćwiczenia 3 razy/tydzień + praca siedząca)
Nisko Aktywny = 1 (brak ćwiczeń + praca siedząca)



W sumie wyszło mi 86kg * 24h * 1.3 ok. 2680 kcal na dzień. Wzór ten nie jest z pewnością bardzo dokładny, ale nie znam lepszego (może Wy znacie?).



Pozdrawiam.

Zmieniony przez - Malebolgia w dniu 2011-04-04 14:23:46

Zmieniony przez - Malebolgia w dniu 2011-04-04 14:26:51
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 130 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 3991
Dzięki za słowniczek testek. ;)

Już wcześniej przeglądałem wątki nt. pomiaru masy beztłuszczowej i natknąłem się na info nt. strony www.mybodycomp.com, niestety stronka już od paru lat nie działa. Masz może namiary na jakąś podobną stronę?

Co do Masmixa do wg etykiety (klik - http://hotfile.com/dl/113566610/77495ba/masmix.jpg.html) nadaje się on do smażenia (oczywiście nie zawsze powinno się wierzyć producentowi, ale w tym wypadku chyba można?).



Zmieniony przez - Malebolgia w dniu 2011-04-06 20:11:42

Zmieniony przez - Malebolgia w dniu 2011-04-06 20:12:11

Zmieniony przez - Malebolgia w dniu 2011-04-06 20:12:41

Zmieniony przez - Malebolgia w dniu 2011-04-06 20:13:25
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 1485 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 17897
2680 kcal bedzie ok.
Odnośnie proporcji b/ww/t to daj:
2-2,5 / 2,5 / reszta
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 296 Wiek 39 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 857
te współczynniki aktywności są zdecydowanie zaniżone.

1 - to się daje osobom unieruchomionym, chorym, kiedy po żywieniu pozajelitowym wprowadza się stopniowo dietę przemysłową

1,1 - 1,2 - wtedy gdy osoby te zaczynają przejawiać minimalną aktywność

1,3 - 1,4 - to są osoby o niewielkiej aktywności fizycznej

większość osob aktywnych fizycznie powinna mnozyć wynik PPM przez współczynniki 1,5 do 1,7

s

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 130 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 3991
2680 kcal bedzie ok.
Odnośnie proporcji b/ww/t to daj:
2-2,5 / 2,5 / reszta


Dziękuję, a można wiedzieć skąd masz wiedzę na ten temat? :)


te współczynniki aktywności są zdecydowanie zaniżone.

1 - to się daje osobom unieruchomionym, chorym, kiedy po żywieniu pozajelitowym wprowadza się stopniowo dietę przemysłową

1,1 - 1,2 - wtedy gdy osoby te zaczynają przejawiać minimalną aktywność

1,3 - 1,4 - to są osoby o niewielkiej aktywności fizycznej

większość osob aktywnych fizycznie powinna mnozyć wynik PPM przez współczynniki 1,5 do 1,7


No to żeś mi teraz namieszał i komu teraz tutaj wierzyć? Wartości, które użyłem są zaczerpnięte z podwieszonego na forum tematu, więc odniosłem wrażenie, że jest to wiarygodne źródło danych, a Ty sugerujesz coś innego.


Może ktoś jeszcze zabrałby głos? Zapraszam. :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 296 Wiek 39 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 857
nie wszystko co jest wypisane w podwieszonych tematach - jest sensowne, wskazniki o ktrych piszę to nie jest tajemnica, a wiedza powszechna, można sprawdzić w podręcznikach do żywienia, albo nawet - w wikipedii:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Całkowita_przemiana_materii 

s

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 130 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 3991
nie wszystko co jest wypisane w podwieszonych tematach - jest sensowne, wskazniki o ktrych piszę to nie jest tajemnica, a wiedza powszechna, można sprawdzić w podręcznikach do żywienia, albo nawet - w wikipedii:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Całkowita_przemiana_materii


Jasne, że nie wszystko, jednak przyznam że do tej pory nie zdarzyło mi się zauważyć takiej rozbieżności w przypadku współczynnika aktywności. Ustawienie go na poziomie 1.7 zwiększałoby moje zapotrzebowanie na kalorie o około 900 kcal. Jest to olbrzymia różnica i byłoby świetnie gdybyś ktoś jeszcze wypowiedział się na temat tego współczynnika. W każdym razie dzięki za udział w temacie. :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 293 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3821
takie kalkulatory są jednorazowego użytku, żeby mniej więcej wiedzieć ile potrzeba nam energii

ale one nie uwzględniają wielu czynników i często nie mają nic wspólnego z prawdą
trzeba wszystko testowac na sobie i dokladac do pieca ile sie da
na masie to zaden problem, na redukcji gorzej ustalic limit jesli nie masz znajomosci swojego ciala. lepiej ustaw wiecej, sprawdzaj co jakis czas i ucinaj jak bark jest prostepow
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 296 Wiek 39 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 857
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 130 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 3991
Dzięki chłopaki. Widziałem już wcześniej ten wzór i nawet sobie z niego wyliczyłem zapotrzebowanie. Wyszło około 2800 kcal, przy czym brałem zakresy z połowy skali. Chyba zwiększę podaż na 3000 kcal i wreszcie rozpiszę posiłki.

Taki rozkład makroskładników podczas redukcji będzie w porządku?

2,2 grama białka / kg. masy.
2,5 grama ww / kg. masy.
reszta tłuszcze.

Rozumiem, że w razie czego mam obcinać węglowodany? To oznacza, że mam zmniejszać ogólna kaloryczność czy np. zwiększyć ilość tłuszczy, żeby utrzymać kalorie na poziomie 3000?

Zmieniony przez - Malebolgia w dniu 2011-04-06 06:44:08
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 296 Wiek 39 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 857
czy ciąć węgle - to zależy z jakich źródeł węgli korzystasz. bo tutaj przede wszystkim liczy się jakość. Cięcie węgli typu pieczywo, makarony, nie mówiąc już o wyrobach cukierniczych - przynosi rewelacyjne efekty, ale cięcie węgli np z kasz "grubych", ryżu dzikiego itp - nie jest najlepszym rozwiązaniem. W ustalaniu rozkłądu b/w/t wyjdź z minimalnego pułapu, gdzie np dla białek będzie to ok 2g na kg beztłuszczowej masy ciała, dla tłuszczy będzie to minimum 10g NNKT + ok minimum 0,6g fatu na kg beztłuszczowej masy ciała, dla węgli będzie to minimum 120 - 150g na dobę (zależnie czy DT czy DNT), chyba że decydujesz się na KD. Przy takim założeniu pozostaje jeszcze bardzo duży zapas do ustalonego bilansu kalorycznego i tam robisz roszady, jednak większy wpływ na kompozycję ciała ma nie tyle relacja b/w/t - co jakość spożywanych pokarmów, ich stopień przetworzenia technologicznego i obróbki kulinarnej.

s

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 130 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 3991
Testek: z tego co zauważyłem w temacie, do którego podałeś linka, to makroskładniki są tam wyliczanie na podstawie ogólnej masy ciała. Poza tym nie za bardzo wiem jak miałbym zmierzyć % zawartość tkanki tłuszczowej. Co rozumiesz przez skróty DT/DNT oraz KD?

Co do węglowodanów to planuję je dostarczać w postaci warzyw/owoców oraz najczęściej ryżu (w przypadku posiłku potreningowego). Pieczywa nie jem od lat, śmieciowego jedzenia też niemal nie jadam, a gdy przejdę na nową dietę to odrzucę je w ogóle na okres miesiąca lub dwóch. Czy tłuszcz w postaci masła do smażenia typu Masmix do jajecznicy jest akceptowalny? :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

SCORCH + aspiryna?

Następny temat

Dieta masa do oceny

WHEY premium