SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ziemniaki ryz i inne wegle

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5089

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 124 Napisanych postów 23463 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 95225
"czesto mylona analogia

tluszcze zwierzece = nasycone "


Heheh to ja wiem, ale interesuje mnie połączenie nasyconych z weglami o wysokim IG
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
odpowiedz znalazles - mam nadzieje - wyzej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 218 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 7633
kiedyś rzeczywiście przypisywano indeksowi glikemicznemu spory udział we wpływaniu pokarmów na skład masy ciała. hipotetycznie zakładano, że nagły wzrost poziomu insuliny gwałtownie przyspiesza odkładanie się spożytych kalorii w tkance tłuszczowej. twierdzono, że skoro nagle pojawia się we krwi więcej materiału energetycznego niż jest potrzebne w DANEJ chwili, to nasz leniwy organizm nie wykorzysta tego potem. zakładano, że raczej nastąpi uszczerbek zarówno na tkance tłuszczowej, jak i glikogenie, czy nawet białkach.

założenie wydaje się być bardzo logiczne, jednak

ostatnio napływające informacje z badań wskazują raczej, że wpływ samego w sobie IG na skład masy ciała jest mniejszy niż mogło by się wydawać...

...przynajmniej jeśli mówimy o

-osobach zdrowych, z prawidłowymi mechanizmami kontroli glikemii
-osobach, u których kaloryczność posiłków to plus/minus ich dzienne zapotrzebowanie energetyczne

wydaje się, że organizm sam "gra hormonami i innymi mechanizmami" kontroli poziomu cukru, że o ile otrzymuje tyle kalorii w ciągu dnia co powinien, to bilans zysków i strat jest "na zero"

nie oznacza to jednak, że indeks glikemiczny nie jest zupełnie bez znaczenia

tak jak napisał Piotr może on odgrywac znaczenie w regulacji poziomu tzw energii, nastroju, apetytu. zjawisko to ma szczególnie znaczenie, kiedy mechanizmy te są rozregulowane i/lub mamy do czynienia z dietą odchudzającą. (mniej kalorii niż potrzebjemy)

indeks glikemiczny trzeba by także różnicować z indeksem insulinowym. pojęcia te nie są tożsame. czasami pokarmy z wydawał by się wysokim IG mają umiarkowany indeks insulinowy.

jeszcze inna sprawa - fruktoza, która ma IG niskie, w nadmiarze upośledza odpowiedź insulinową.

dlatego jak ktoś napisał wyżej - nie sam bilans jest decydujący, bo nie jest tym samym dostarczanie np 1000 kcal z ryżu i tej samej ilości z owoców.

u sportowców, sczególnie kulturystów budujących masę IG ma jesczze niższe znaczenie. biorąc pod uwagę ogromne zapotzreboiwanie na energię większość z nas ładuje dzienne zapotrzebowanie na kilka posiłków, więc wahania glikemii przy regularnych posiłkach nie zachodzą, tymbardziej, jeśli jesteśmy zdrowi.

dlatego z grubsza rzecz ujmując stawiał bym źródła węglowodanó - polimerów glukozy jak ziemniaki, ryż, kasze, makarony mniej więcej na równi.

-----

mnie bardzie zastanawia nieco inna kwestia, której nikt nie poruszył. ciekawi mnie (nie mogę jak na razie znaleźć odpowiedzi na to pytanie) czy ma znaczenie bazowanie np na kaszy, pszenicy (makarony), które zawierają znacznie wiekszą ilość niepełnowartościowych białek a izokalorycznej ilości ziemniaków, ryżu. raz, że te drugie mają mniej białka niepełnowartyościowego, to jeszcze uznawane sa za bardziej nautralne dla człowieka z uwagi na brak glutenu, któremu ostatnimi czasy także przypisuje się właściwości negatywnego wpływu na gospodarkę insulinową.

jak myslicie - czy lepiej bazowac na jednym rodzaju węgli - np makaron durum lub bardziej neutralny ryz czy gryka czy mieszać w jadłospisie różne źródła?

czy jest możliwym, że dla każdego inne źródło może mieć inny wpływ na "efekty sportowe", skład masy ciała, pomimo tej samej kaloryczności ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
jak myslicie - czy lepiej bazowac na jednym rodzaju węgli - np makaron durum lub bardziej neutralny ryz czy gryka czy mieszać w jadłospisie różne źródła? - moim zdaniem warto wprowadzać pewne urozmaicenia, choć z drugiej strony nie bez znaczenia jest iż wyjątkowo dobrze tolerowanym źródłem skrobi przez organizm człowiek jest właśnie ryż.

Należy też pamiętać, iż produkty pochodzenia zbożowego (które stanowić powinny wg ogólnie przyjetych zaleceń żyweniowych znaczą część jadłospisu), są często źródłem substancji antyodżwyczych (kwas fitynowy, WGA itp), stąd też warto pewne urozmaicenia sobie zapewnić.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-02-24 22:56:26
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 218 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 7633
a wpływ na skład masy ciała, odpowiedź insulinową ? kasza gryczana... ryż ... makaron durum ?

w sumie najbardziej neutralny wydaje się być zwyczajny ryż. najmniejsza wartość białka niepełnowartościowego. bezglutenowy, ale zboże. gryka - wiecej białka, ale nie jest zbożem. durum - szybki, smaczny, niższe IG, bardziej sycący... ale gluten i sporo białka, substancje antyodżywcze.

brac to w ogóle pod uwagę? warto? realny wpływ? jaki? mnie to nurtuje od dłuższego czasu.

analizował to ktoś?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
a co przeszkadza owo niepełnowartościowe białko? czasem może być ono nawet przydatne,
Przyładem obrazującym błędne podejście wielu osób może być casus białka kazeinowego, gdzie aminokwasami ograniczającymi są cysteina i metionina. Poprawić jakość tego białka można dodając np produkty zbożowe, które obfitują w aminokwasy siarkowe, ale zawierają bardzo mało lizyny - w którą bogata jest wspomniana kazeina... I tak dodając np pokarmów zbożowych do nabiału, otrzymujemy finalnie lepszy aminogram w całym posiłku niż z samego twarogu. Białka uzupełniają się wzajemnie w diecie, zwłaszcza diecie mieszanej.

Jesli chodzi o skład ciała to tutaj trudniej, jeśli chodzi o niskoprzetworzoną żywnośc z w/w najbardziej obawiałbym sie produktów pochodzenia pszenicznego (ze względu na WGA i jej wpływ na oporność leptynową).

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-02-24 23:37:11
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 897
to co można sie jednak objadać białym pieczywem, ziemniakami itp bo to i tak bez różnicy ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
to czy można się objadać zależy od tego co chcemy osiagnąć

Akurat w tym temacie wypowiadałem się nie tyle o stopniu przetworzenia i obróbce technologicznej, co źródłach pokarmowych skrobi (w sensie kategorii: pszenica, ziemniaki, ryż itp). Jeśli już o tym wspominasz, to osobiście uważam, iż stopień przetworzenia ma znaczenie z wielu powodów, (widzę różnice pomiędzy opcjami: płatki owsiane górskie, a corn flakes nestle), ale nie koniecznie wskaźnikiem tutaj musi być IG. Reasumując, nawet gdyby IG nie miało żadnego znaczenia (ale jednak ma, nie tak wielkie jednak jak niektórzy sądzą), to nadal istniałaby wyraźna różnica pomiędzy kajzerką a brązowym ryżem.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-02-25 09:58:46
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3036 Napisanych postów 51766 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349869
faftaq
ja mam błędne podejście do kazeiny jak piszesz.
można uzupełniać, ale po co? jak można oszamać w to miejsce tatarka z polędwiczki wołowej.

pzdr/

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Koniu151 - jeśli - jak rozumiem - kazeiny nie jadasz, a w jej miejsce wsuwasz tatar - to Twoje podejście jest godne pochwały

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-02-25 10:33:54
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

DZIEŃ KOBIET Z OLIMP ! W FITNESS CLUBIE MAGIC GYM W BIAŁYMSTOKU

Następny temat

LUTEINA A SPRAWY MĘSKIE

WHEY premium