Żółtko jaja zawiera również dwa ważne dla zdrowia barwniki: ksantofil i luteinę. Luteina jest silnym antyutleniaczem i gromadzi się głównie w plamce żółtej i soczewce oka. Osłania przed uszkodzeniem delikatne naczynia włosowate siatkówki oka i fotoreceptory plamki oka. Wyniki badań dotyczących występowania zmian zwyrodnieniowych plamki żółtej u osób w podeszłym wieku, jednoznacznie potwierdziły, że luteina odgrywa istotną rolę w jej ochronie. Badania przeprowadzone na Harvard University wykazały, że podawanie co najmniej 6 mg luteiny w codziennej diecie blisko dwukrotnie zmniejsza ryzyko wystąpienia uszkodzenia plamki żółtej Ksantofil zapobiega natomiast osadzaniu się złogów miażdżycowych w ściankach naczyń. Żółtko jest także bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A i D, E i K, witamin z grupy B oraz minerałów, między innymi żelaza, fosforu, magnezu i wapnia. Dieta wzbogacona żółtkiem, zapobiega niedokrwistości, przeciwdziała krzywicy oraz osteoporozie. Warto pamiętać, że najlepiej przyswajalne są jaja gotowane na miękko, czyli ok. 3-4 min. Zbyt długie gotowanie jajek (powyżej 10 min) powoduje utratę witamin i obniżenie wartości odżywczej białka nawet o 40%, ponadto prowadzi do reakcji siarki z żelazem - wokół żółtka powstaje ciemnozielona obwódka, a jajo nabiera nieprzyjemnego zapachu.
Czy jajko może szkodzić? Jedno jajko zawiera aż ok. 200mg cholesterolu. Jednak dane naukowe dotyczące szkodliwości jajek są często rozbieżne. Choć większość naukowców twierdzi, że jedzenie jajek podnosi ryzyko chorób serca, to z badania opublikowanego w „Journal of the American Medical Association”, które obejmowało ponad 40 tys. zdrowych mężczyzn, wynika, że spożycie 1 jajka dziennie w żaden sposób nie zagraża zdrowiu.
źródło:e-farma.pl
Zmieniony przez - luke88 w dniu 2009-08-14 23:32:15
Czy jajko może szkodzić? Jedno jajko zawiera aż ok. 200mg cholesterolu. Jednak dane naukowe dotyczące szkodliwości jajek są często rozbieżne. Choć większość naukowców twierdzi, że jedzenie jajek podnosi ryzyko chorób serca, to z badania opublikowanego w „Journal of the American Medical Association”, które obejmowało ponad 40 tys. zdrowych mężczyzn, wynika, że spożycie 1 jajka dziennie w żaden sposób nie zagraża zdrowiu.
źródło:e-farma.pl
Zmieniony przez - luke88 w dniu 2009-08-14 23:32:15