Szacuny
0
Napisanych postów
45
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
2677
witam
szukalem w archiwum ale jedynie co znalazlemna temat efektow to kilka postow;)
Moze ktos sie wypowiedziec o efektach Cyklicznosci(1) Grupy 1??
pozdrawiam;)
Szacuny
4
Napisanych postów
325
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
12079
Nie zastanawiaj się to jedyny sposób, żebyś poznał zasady treningu.
Zacząłem ćwiczyć w wieku 49 lat i po 2 miesiącach przestałem robić postępy. Dzięki akcji cykliczności Michaiła poznałem swoje błędy i mimo wieku powolutku idę do przodu. Oczywiście nie tak szybko jak poprzednik ale to także dla tego, że mi najbardziej zależy na zgubieniu nadmiaru sadła.
Szacuny
0
Napisanych postów
45
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
2677
ja własnie sie zastanawiam...
martwia mnie troche trodne cwiczenia np przysiady ze sztanga... niestety mam problem z kregoslupem...dlatego sie zastanawialem jak lepiej zrobic...czy jechac dalej swoj plan czy skusic sie na cyklicznosc1 Grupa 1
cel to masa staz miesiac....
Szacuny
4
Napisanych postów
325
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
12079
Ja też mam problemy z kręgosłupem i ćwiczenia siłowe nie tylko mi nie szkodzą ale i pozwoliły na widoczne wyprostowanie kręgosłupa. Ważne jest przestrzeganie techniki i rozgrzewka przed oraz rozciąganie i zwisy na drążku po treningu. Oraz oczywiście ostrożne dobieranie ciężaru.
Np. w przypadku przysiadów zawsze zaczynaj od symbolicznego obciążenia lub nawet bez i wykonaj 20 przysiadów. W kolejnych seriach i treningach zwiększaj obciążenie. Ale jeżeli ciężar zmusi Cię do pochylania się do przodu lub co najgorsze garbienia się to znaczy, że przesadziłeś. Tak samo jeśli poczujesz najmniejszą dolegliwość przerwij serię.
Zresztą na początku możesz robić półprzysiady lub jeżeli masz możliwość korzystaj z maszyn.
Z tego co piszesz wynika, że nie ćwiczysz nóg. To duży błąd.